Életmódváltás okosan, avagy újévi fogadalmak helyett

Ha Te is azok közé tartozol, akik újévkor nagy lendülettel belefogtak, hogy megreformálják az életmódjukat, akkor a mai napra hoztam pár fontos gondolatot, ami segíthet, hogy ez a vágyad ne csak egy gyors fellángolás maradjon, hanem idén valóban el is érd a kívánt eredményeket.

A sikeres életmódváltás – egyik – titka a helyes sorrend

Dietetikusként gyakran szembesültem azzal a problémával, hogy a fogynivágyók amikor megérkeznek a táplálkozási tanácsadásra arra várnak, hogy valami csodával előrukkolok, ami lehetőleg nulla – de legalábbis minimális erőfeszítéssel levarázsolja róluk pillanatok alatt a kilókat. Igazából úgy gondolom, hogy a sikeres életmódváltáshoz az első lépések belül, fejben kell, hogy eldőljenek, és dietetikushoz, táplálkozási tanácsadásra már akkor érdemes fordulni, amikor a biztos alapok már le vannak helyezve. Hogy mik is ezek konkrétan?

1. lépés: Tudatosítás

Szánd rá az időt, és az energiát, hogy leülj és végiggondold, hogy állsz most ezzel a témával. Érdemes feltenni például az alábbi kérdéseket:

  • Mi a történetünk, hogyan jutottunk el idáig?
  • Mivel tartjuk fent a jelenlegi állapotot?
  • Van-e valami lelki háttere a súlyproblémánknak, ami megoldásra vár? Gyakran előfordul, hogy az elhízás hátterében nemcsak táplálkozási- és életmódbeli problémák vannak, hanem lelkünk gubancai is meghúzódnak a háttérben. Nem kell feltétlenül valami óriási traumára gondolni, sokszor teljesen "hétköznapi" problémákról van szó, mint például az ingerhiány, az elismerés hiánya, monotónia vagy amegfelelő idő- és energia beosztás hiánya, rosszul strukturált életvitel. Mélyebb sebek, étkezési zavarok esetén mindenképp érdemes szakképzett pszichológus segítségét igénybe venni. Kevésbé mély gyökerű elakadásokban egy jó coach is a segítségünkre lehet, ha úgy érezzük, jól jönne a támogatás ennek megértésében. Ha szeretsz olvasni, szeretettel ajánlom figyelmedbe Dr. Lukács Liza könyveit a témában, amik szintén sokat segíthetnek a tisztázásban: súlyproblémákkal kűzdöknél mondhatnám kötelező(en ajánlott) olvasmány. ;-)
  • Mi az, ami hátráltat bennünket?
  • Mik az akadályok? Mi az, amin az eddigi próbálkozások (ha voltak) elbuktak? Mi az ami segíthetne ilyenkor? Hogyan tudnánk megoldást találni rá?
  • Valóban akarunk-e rá megoldást találni egyáltalán? Aktuális-e most ez a jelenlegi élethelyzetünkben? Mennyire prioritás ez most?

És itt meg is érkeztünk a második, fontos lépéshez:

2. lépés: Felelősség vállalás

Ha az első lépésnél arra a következtetésre jutsz, hogy mindenki más felelős a jelenlegi állapotodért – Apád, Anyád, Férjed, exek, a gyerekeid, az őseid, kutyád, macskád, a genetika, a karma, az előző életeid, a rossz bolygóállás ésatöbbiésatöbbi – akkor az rossz irány. Ha belehelyezed magad az áldozat, a mártír szerepkörbe, akivel csak úgy megtörténnek a rossz dolgok és nem tehet semmiről – az nem fog megoldást hozni. Mint ahogy a lelkiismeret furdalás, önvád sem. Tiéd a választás, melyik mellett döntesz:

A) beleragadsz a „szegény én”/áldozat szerepbe, keresed a kifogásokat, és hosszasan sorolod magadnak és másoknak is, hogy miért nem tudsz változtatni, mennyi akadály van előtted, ki mindenki hibás a világon ezért a helyzetért, és magyarázatokat találsz, miért vagy még mindig ebben benne. Ha ezt az utat választod, nem változtatsz semmin az életedben, akkor nagyon nagy eséllyel pont ugyanitt fogsz tartani ezután is, ahol most vagy.

B) A másik lehetőség, hogy felvállalod a saját felelősséged az ügyben, és befejezed mások, a körülmények és önmagad hibáztatását. Gondolj bele: mennyire fontos ez egyáltalán, hogy ki a hibás, kinek van igaza? Segít ez Téged abban, hogy kikecmeregj a helyzetből? Változni fog ettől valami pozitívan az életedben? Ahelyett, hogy azt sorold miért nincs megoldás, próbálj meg úgy tekinteni a helyzetre, hogy mi lehet a megoldás. Ha ezt felismered, máris tovább tudsz lépni, és felteheted azokat a kérdéseket, amik valóban előbbre tudnak vinni: Oké, most ez van, de HOGYAN tudnék ebből továbblépni? Mit tehetek én, hogy jobb legyen a helyzet? Mire van ráhatásom? Helyezd át a fókuszt a hiányról a megoldásra. Majd CSELEKEDJ eszerint!

Természetesen lehetnek az ügyben nehezítő tényezők, olyan dolgok – például egyes betegségek, gyógyszerek mellékhatásai - amelyek nem rajtad múlnak, nincs lényegében ráhatásod rá – vagy csak kisebb mértékben. Ez esetben is érdemes a fókuszt arra helyezni, hogy mi az, amit ezek mellett meg tudsz tenni, milyen lehetőségeid vannak, és mit tudsz kihozni a helyzetből.

+ 1 gyakorlat: figyeld meg magad, amikor beszélsz a témáról. Miket szoktál mondani? Hogyan mesélsz róla? Milyen szavakat használsz? Mi a történeted? Próbáld meg ítélkezés nélkül egyszerűen csak megfigyelni, mint egy külső szemlélő. Segítenek ezen bármit a helyzeteden? Egy irányba mutatnak ezek a szavak, gondolatok azzal, ami felé tartani szeretnél? Ha nem, hogyan tudnád átformálni őket? Ha van kedved, le is írhatod a választ. Írd újra a történetedet!

3. lépés: Elfogadás

Jó, ha megértéssel és elfogadással tudsz fordulni a jelenlegi helyzetedhez. Oké, most ez van. Már tudod mi vezetett ide, mivel tartod fent, de azt is, hogy a megoldás a Te kezedben van, és van lehetőséged más utat választani, mint eddig. Tudod, hogy volt/voltak, akik hatással voltak Rád, de azt is, hogy Neked is van ráhatásod az életedre, és felvállalod, hogy csak Te tudod meglépni ezeket a dolgokat. Elfogadod a jelenlegi helyzetet, ami nem egy passzív állapotot jelez, csupán annyit, hogy felhagysz az önváddal, és a hibáztatás, hiányok helyett arra fókuszálod ezentúl az energiáidat, hogy mit szeretnél elérni, és a lehetőségekre, ahogyan eljuthatsz a célodhoz.

4. lépés: A megfelelő cél kitűzése

Ez is egy nagyon fontos – kihagyhatatlan lépés. A “szeretnék jól kinézni” és az “álomsúly elérése” kevés. A jól meghatározott cél jó ha magába foglalja a következőket:

·         konkrét

·         mérhető

·         elég vonzó a számodra ahhoz, hogy cselekedj is érte

·         reális

·         időhöz kötött

·         pozitívan megfogalmazott (azt írd bele, amit el szeretnél érni ahelyett amit nem, pl. a „nem akarok többé kövér lenni” helyett azt írd le amit szeretnél)

·         mindig csak a saját nevedben nyilatkozz, és olyan dolgokat fogalmazz meg benne, ami rajtad múlik, amire van ráhatásod

·         illeszkedik az aktuális élethelyzetedhez és lehetőségeidhez

Érdemes megvizsgálni azt is, milyen hatással lesz az életedre, környezetedre, ha eléred a kitűzött célt. Az is érdekes kérdéseket vet fel, mi a motivációd, mi a magasabb rendű célod, miért szeretnéd ezt elérni, miért fontos ez Neked? Miben változna az életed, ha sikerülne? Valóban a Te vágyad, van-e belső indíttatásod rá, vagy inkább csak egy külső elvárás miatt érzed fontosnak? Vágyod-e annyira a célod megvalósulását, hogy hozz érte áldozatokat, cselekedj is érte?

Ezeknek a megválaszolása nem könnyű, de ha rászánjuk magunkat az őszinte szembenézésre, sokkal-sokkal jobb és tartósabb eredményekre számíthatunk, mintha ezeket átugorva rögtön az 5. lépésre ugrunk, ami már az életmódváltás konkrét táplálkozási és egyéb életviteli kérdéseire koncentrál.

A fent leírtak megválaszolása nem egy gyors teadélután eredménye. Itt inkább érdemes folyamatban gondolkozni, rászánni az alapozásra az időt és energiát. Ha úgy érzed, jól jönne a segítség, támogatás az első lépések megtételében, amíg pontosan nem látod magad előtt az utat és a lehetőségeidet, nem szégyen segítséget kérni! Ha szimpatikusak a fent olvasottak, és szívesen eljönnél hozzám egy egyéni konzultációra, ahol célzottan a Te helyzeteddel és kérdéseiddel foglalkozunk, itt találod az aktuális lehetőségeket. 

Ha szívesen olvasnál további írásokat tőlem a témában, itt találod őket egy csokorba gyűjtve.

 

Szeretettel; 

Kiss-Dalmadi Mariann – dietetikus, art és life coach

 

Forrás: Dr. Lukács Liza: Ágytól-asztaltól… Evészavarok és párkapcsolati problémák, Máshogy Szolgáltató Bt., Budapest 2010.

Életmódváltás okosan, avagy újévi fogadalmak helyett
Scroll to top