Kreatív évindító gyakorlat

Az év eleji időszak remek alkalmat kínál arra, hogy végiggondoljuk az életünket: az évet, ami mögöttünk áll, a terveinket, amit a jövőben szeretnénk megvalósítani, és megvizsgáljuk, hol tartunk most egyáltalán. Amit persze bármikor megtehetünk, de ha már amúgy is január eleje van, akkor ez most duplán tökéletes alkalom, hogy ne halogasd, hanem belekezdj MOST! Ebben az írásomban ehhez találhatsz inspirációt. A mai napra egy rugalmas tervezős, szabadabb stílusú gyakorlatot hoztam, ami jól megmozgatja a képzeletedet. Akár bemelegítésnek is kiváló egy konkrét klasszikus évtervezés előtt – de önmagában is megállja a helyét. Csak tollra, papírra (esetleg egy füzetre) és egy nyugodt órára van hozzá szükséged.

Kreatív, tudatos évkezdés - alap gyakorlat

 

Arra kérlek, hogy írj 3 levelet önmagadnak, a következő szisztéma szerint:

  1. Egyet a tavalyi, régebbi énjeidnek. Mit üzennél nekik innét, ahol most vagy? Írd le! Ha az elmúlt évben sikerült megoldanod egy olyan dolgot, amin előtte vívódtál, akkor meséled el neki, hogy mi lett a megoldás. Köszönd meg a régebbi énjeidnek a cselekedeteit, hiszen általuk válhattál azzá, aki most vagy
     
  2. Írj egyet a mostani helyzetedről, ahogy most érzed magad a jelen pillanatban. Mi van most benned? Mik azok a dolgok, amik foglalkoztatnak? Milyen érzések vannak benned? Mi az, amivel elégedett vagy? Mi az, amiben még szeretnél fejlődni? Végignézheted akár életterületenként is az életedet és írj róluk pár sort. Mesélj magadnak a mostani életedről úgy, ahogy ha pár év múlva előveszed ezt a leveledet, lásd és emlékezz miben vagy most. Ha van kedved, kiegészítheted pár hétköznapi aprósággal is, hogy megőrizd a mostani önmagad és éved hangulatát és lelkületét. Beleírhatod például az aktuális kedvenc olvasmányaidat, zenéidet, filmjeidet, tanulmányaidat, érdeklődési köreidet, ízeket, helyeket, embereket, kapcsolatokat – bármit, ami fontos a Számodra, amit szeretnél megőrizni, emlékezni.
     
  3. Végül írj egyet a jövőbeni, 1 évvel idősebb énednek, amiben meséld el, hogy most mik az elképzeléseid róla, minek örülnék, ha 1 év múlva megvalósulna. Mik a legszebb reményeid 2021-re? Engedd meg magadnak, hogy beleereszkedj egy olyan jövő képbe, ami jó érzésekkel tölt el – ami (akár egy kis isteni segítséggel…), de elképzelhetőnek tartasz. Most nem kell látnod az utat, nem kell látnod a hogyant, csak magában az időben ugorj 1 évet gondolatban, és fókuszáld a figyelmed erre a képre.

Ha végeztél, köszönd meg magadnak, hogy rászántad az időt, energiát és elvégezted ezt a gyakorlatot. Tetszés szerint az alábbi záró elemekkel még kiegészítheted – vagy természetesen kitalálhatsz hozzá saját lépéseket is. Szabd nyugodtan olyanra, amilyen hozzád a legjobban passzol, a Te gondolkodásodat, életedet a legteljesebben szolgálja:

További kreatív inspiráció kiegészítésnek az alap gyakorlathoz:

  • Töltsd le éveleji ajándékunkat, a minimalista évindító lapokat. Ezekben lezárásként remekül összefoglalhatod a fenti gyakorlat esszenciáját, amit emlékeztetőként magadnál hordhatsz és erőt meríthetsz belőle az év folyamán. Itt kérheted őket. 2022. január végéig tudsz élni ezzel a lehetőséggel.
     
  • Egy jól megválasztott kép sokszor kifejezőbbek ezer szónál. Válassz mindegyik levél mellé egy képet: ami lehet konkrét fotó, egy kivágott kép egy magazinból, vagy akár le is rajzolhatod/festheted, és ezt ragaszd, mellékeld az írás mellé.
     
  • Ha úgy szimpatikusabb, beteheted a leveleket borítékokba, címezd fel a megfelelő dátumokkal és gyűjtheted őket egy szép dobozban is, amit minden évben elővehetsz az évtervezés-lezárás idején.
     
  • Ha jövő év elején előveszed ezt a levelezést, az első, múltbeli énednek írt levél előtt olvasd el az előző évit (vagy ha már még több évre visszanyúló lesz, akkor mind) és ha találsz benne olyan kérdést, elakadást, ami idő közben megoldódott, reagálj rá, meséld el magadnak hogy alakult, mi lett a megoldása az ügynek. Így az évek folyamán izgalmas párbeszédek születnek önmagaddal, amelyek sok tanulságot rejtenek magukban.
     
  • Ha a Te világodhoz is közel áll, kérhetsz segítséget a felsőbb világokból (Isten, angyalok, szellemi vezetők, univerzum … ami a Te hitrendszerednek megfelel), áldást és támogatást az utadra. Ha az életed része ez a világ, akkor érdemes ezzel kezdeni, és már a hangolódás résznél nyújtani egy mécsest és kinyilatkoztatni ezt a kérésedet. Nem vagy egyedül! :-) Nálam az évindító rutinom egyik legfontosabb alappillére ez, az életemben már számos csodát köszönhetek a hitemnek és az égiekhez fűződő szoros kapcsolatomnak.
     
  • Zárásként belecsempészhetünk egy kis coachingot is a gyakorlatba, és felteheted magadnak azokat a kérdéseket is, hogy mit kell megcselekedned azért, hogy a 3. levélben leírt dolgok megvalósuljanak? Melyik életterületeden lesz a fókusz januárban? Mi lesz az első lépés, amit megteszel? Ha pontos képet és akciótervet szeretnél erről készíteni szeretettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Téli Önismereti Naplót, hogy ez jobban kikristályosodjon benned. Ha úgy érzed, egyedül nehezebben megy, nem annyira átlátható a folyamat, és/vagy jól jönne a külső támogatás személyes kérdéseidben, szeretettel várlak egyéni konzultációra. Január folyamán van lehetőség csatlakozni kedvezményes áru évindító konzultációra.
     
  • Ha tetszik ez a gyakorlat, és szeretnél belőle egy jó szokást kialakítani, érdemes lehet egy füzetet beszerezni erre a célra, így könnyen nyomon követheted az önmagaddal történő levelezésed – és pár év távlatában nemcsak egy jó szórakozás visszaolvasni  ezeket a sorokat, hanem rengeteg tanulságot is fejlődési lehetőséget rejt, ha fellapozod. Teljesen más leírva, mint „csak” fejben végigpörgetve, és ha évek távlatából fogsz ránézni, kirajzolódhatnak olyan összefüggések is, amelyek így könnyebben megértést nyerhetnek. Én 2011. óta folytatom ezt a levelezést magammal – egy születésnapomon pattant ki a fejemből az ötlet – és azóta is minden évben megteszem. Szerintem ez egy nagy ajándék, amit önmagunknak adhatunk.
  • Ha szívesen kiegészítenéd a fentieket egy - egy támogató mondattal, pozitív megerősítéssel, nézd meg a Varázsmondatok Önismereti Naplókat, ami bepillantást nyújt a pozitív megerősítések hatékony használatába, és a benne szereplő gyakorlatok és kérdések végigvezetnek rajta, hogy fogalmazd meg a saját mondataidat, amik mint egy varázsszer erővel töltenek fel és támogatnak az utad során.

Ha az életünkre való rátekintést bevezetjük a szokásaink közé a napi – heti –havi rutinunkba is, akkor pedig az eddigi hatékonyságunk a sokszorosára nőhet. Az első lépés ehhez most januárban lehet az évtervezés és lezárás.

Te elkészíted? :-)

„Ne félj a csendtől. Ne félj a magánytól. Kapcsold ki a háttérzenéket. Kapcsold ki a vibráló fényeket. Naponta legyen öt perced, amikor nem jöhetnek a közeledbe nyugtalan lelkek, nem csendülhet meg sem csengő, sem telefon… Öt nyugodt perc – hallod? 1440 zűrzavaros percből, 5 nyugodt. Lehetőleg reggel. De lehet este is. Mindegy, mikor.

S egy héten, amely 10080 percből áll, legyen a hét végén 20 nyugodt perced. Nem több! Húsz.

S amikor a hónap befejeződik, az eltelt 40320 percből visszatekintve, lásd nyugodtnak az utolsó 60 percet.

És megmenekültél a kárhozattól.”

/Popper Péter: Mi ​az élet étterme?/

Hogy tetszett? Ha inspirálónak találtad, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevelekre, ahol egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss programokat, lehetőségeket, írásokat, és ajándék letölthető tartalmakat az olvasóinknak. Ha van kedved szeretettel várunk az ingyenes Hatszínvirág FB csoportban is. Ha szívesen fogadnál hasonló inspiráló gondolatokat, képeket, ötleteket kicsit röviedbb formában, kövess minket a FB-on és Instán is! ;-)

Legyen csodás új éved - vagy amilyet szeretnél! ;-)

Szeretettel,

Mariann

Kreatív évindító gyakorlat
Scroll to top