10 tipp, hogy boldogabban éld meg a mindennapokat

2012-ben nyilvánosságra hozták az egyes országok általános boldogságát vizsgáló World Happiness Report indexet, amiből kiderült, hogy Magyarország sajnos nem túl előkelő helyet foglalja el a listán. Ennek hatására létrejött hazánkban egy csodás kezdeményezés, a Boldogságprogram, akik azt tűzték ki célul, hogy segítséget nyújtanak a helyzet javulásáért: mert a boldogság tanulható. Oldalukon ingyenes lehetőséget biztosítanak a tanulni vágyóknak: többek közt munkafüzetekkel, napi feladatokkal és sok-sok cikkel segítik az érdeklődőket, valamint van lehetőség ország szerte csatlakozni a Boldogság Klubokhoz, és kidolgoztak egy kifejezetten gyerekeknek szánt programot, a Boldogságórákat, amihez már több, mint 1000 oktatási-nevelési intézmény csatlakozott.  Hurrá! :-) A tavaly megismételt felmérés szerint már javult a helyzet a 2012-es viszonyokhoz képest: A World Happiness Report 2018-as éves jelentése szerint évről évre emelkedik hazánkban a mért boldogság szint, tavaly már a 69. helyet foglaltuk el a 156 országot rangsoroló listán, ahol 2012-ben még a 110., 2013-ban a 104., 2016-ban a 91., 2017-ben pedig a 75. helyen álltunk.

A mai napra összegyűjtöttem egy csokorban a program által javasolt területeket, amik bizonyítottan hatékonyak ahhoz, hogy boldogabban éljük meg a mindennapjainkat. Íme:

1. Légy hálás! A hála érzése az egyik leghatékonyabb boldogság fokozó technika!

2. Sokat segít az optimizmus és a derűlátás! A hiány helyett fókuszálj a megoldásokra! Az optimizmus nem azt jelenti, hogy mindig minden hepi és rózsaszín, és a pozitív pszichológia nem arra biztat, hogy tagadd meg, fojtsd el a negatív érzelmeket – ez csupán egy tévhit a témában. Ehelyett csupán arról van szó, ne ragadj meg bennük, lépjünk ki az áldozat szerepből, és  a figyelmünket arra irányítsuk, amit elérni szeretnénk. A “miért nem” sorolása helyett tedd fel magadnak a “hogyan tudnám megoldani” kérdést! 

3. A társas kapcsolataid nagy boldogító erővel bírnak – ápold őket!

4. A jócselekedetek boldogítanak! Nemcsak Karácsonykor érdemes élni velük.

5. Tűzz ki olyan célokat, amelyek boldoggá tesznek – és nem csak akkor, amikor eléred őket, hanem élvezd a feléjük vezető utat is. A hatékony célkitűzésről több írásom született már, itt találod őket. Ha úgy érzed ez kevés, és szívesen kérnél személyre szabott segítséget a témában, jelentkezz be hozzám egy coachingra, ahol segítek kibontakoztatni a benned rejlő lehetőségeket.

6. Tanulj és gyakorolj hatékony megküzdési stratégiákat! A célokhoz vezető út a legritkább esetben egyenes: ami nem azt jelenti, hogy rossz úton vagyunk – még csak nem is azért mert bevonzzuk őket (ha már a közhelyeknél tartunk) hanem egyszerűen mert az élet ilyen. Ha végigolvasod pár sikeres ember önéletrajzát, egyet sem találni, ahol csak úgy magától az ölükbe hullott volna minden. Amiben viszont egyezést mutatnak, az a kitartás, az újrakezdés, és a legtöbbjüknél jól kiépített reggeli/napi rutinra is megfigyelhető.

7. Vedd észre és élvezd az élet apró örömeit! 

8. A megbocsátás ereje! Ez tipikusan az a téma, amiről hosszú, hosszú cikkeket lehetne írni, de a lényeg, hogy ha sok haragot, keserűséget cipelsz a puttonyodban, és nehezedre esik elengedni a múltbeli sérelmeket, azzal nagyban megnehezíted a saját dolgodat. Tudom, könnyű mondani, hogy “engedd el”… ha úgy érzed van mit dolgoznod az ügyön, érdemes elmélyedned a témában: számos könyv, módszer található ezen a területen is – a személyes kedvenceim Dr.Buda László könyvei – vagy ha egyedül nem megy, szakképzett pszihológus segítségét kérni a múltbéli események feldolgozásához. Ha lerakod a már nem szükséges cekkereket, könnyebb lesz az utazás…

9. Élj egészségesen! No erről is könyveket lehetne regélni. Ha megreformálásra szorul az életed ezen területe, amit nagyon fontosnak tartok, hogy nézd meg, honnét tájékozódsz. Mai világunkban az egyik legnagyobb probléma szerintem ebben a témában, hogy boldog, boldogtalan szakértőnek kiáltja ki magát a témában és a túl sok információban laikusként nagyon nehéz kiszűrni, hogy mi az, ami valóban hiteles. Én dietetikusként a hazai ajánlásokat tartom irányadónak – és a tapasztalataim szerint teljesen működő képes ez a modell – az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által kidolgozott Okostányér. Kezd itt, ha alapozni szeretnél a témában.

10. Tartsd fent a boldogságot – tegyél érte minden nap! Nagyon jó, ha olvasgatsz a témában, de a legfontosabb, hogy változtass is eszerint a mindennapi szokásaidon, gondolkodásmódodon. Nem kell egyik napról a másikra mindent fenekestül felforgatni, de tegyél érte legalább 1 apró lépést minden áldott nap! Ahogy a jelenlegi helyzeted, gondolkodási mintád sem 1 nap alatt alakult ki, úgy a változáshoz is idő kell. Legyél kitartó, használd a fenti technikákat, tegyél érte minden nap, és valószínűleg nem varázsütés szerűen, de egy kis idő elteltével érezni fogod mind magadon, mind az életeden a változást.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak Benneteket.

Szeretettel,
Mariann

Forrás:

Magyarország Boldogságtérképe 2018.

http://boldogsagprogram.hu/magyarorszag-boldogsagterkepe-2018

Boldogság Program

http://boldogsagprogram.hu/10-honapos-ingyenes-boldogsagprogram

10 tipp, hogy boldogabban éld meg a mindennapokat
Scroll to top