5+1 tipp a rendszeres testmozgás megvalósításához

5+1 tipp, ami segíthet, hogy megvalósítsd az életedben a rendszeres testmozgást:
  1. Motiváció: tudatosítsd magadban, hogy miért csinálod ezt az egészet. Ha tudod miért csinálod és mi a célod, ez segít átlendülni a holtpontokon.  Készülj fel előre az akadályokra, amik jönni szoktak, hogy hogyan tudnál megfelelően reagálni rájuk. Jó, ha készítesz ehhez valami kis emlékeztetőt, például egy kártyát pár számodra erőt adó szóval, gondolattal; egy képet a céloddal (fontos, hogy olyat válassz, ami jó érzéssel tölt el, amilyenné szeretnél válni, ahelyett, ami rossz érzéssel tölt el, amit el szeretnél kerülni.) vagy ha pl. a gyermekeidnek szeretnél jó példát mutatni, akkor válassz róluk egy képet - és amikor csökken a lendület, csak nézz rá és meríts belőle erőt a tovább haladáshoz. Nekem sokat segített az is, hogy tudatosítom magamban, hogy elindulni (nálam) még mindig nehéz, sokszor szívesebben maradnék otthon, fáradt vagyok és semmi kedvem az egészhez. Ilyenkor mindig előhívom magamban azt az érzést, hogy amikor ott vagyok, már jó, és hogy mennyivel jobb érzés lesz 1 óra múlva arra gondolni, hogy igen, ezt is megcsináltam, mint az, hogy kihagytam. Keresd meg Te is a varázsszered, és vesd be szükség esetén!
  2. Pozitív fókusz: mint minden témánál itt is nagyon fontos a hozzáállásod a kérdéshez. Kifogások helyett keresd a megoldásokat. Ahelyett, hogy hosszasan sorolgatod, hogy miért nem tudod, tedd fel magadnak azt a kérdést, HOGYAN tudnám megoldani?
  3. Találd meg azt, ami Neked való! Fontos, hogy megtaláld azt a mozgásformát, ami számodra örömet okoz. Itt is számít, hogy figyelembe vedd a tested igényeit, a lelki beállítottságodat, és ne próbálj meg olyat magadra erőltetni, ami távol áll tőled. Emellett érdemes kísérletezni is a különböző fajták közt, és kipróbálni olyat is, amiről agyban nem biztos, hogy mellette döntenél, mert érhetnek meglepetések... erre én magam vagyok a legjobb példa. Én alapvetően az a típus voltam, aki uuutál mozogni - legalábbis sokáig ezt vallottam magamról. Gyerekkoromban a  testnevelés órákon annyira megutáltatták velem a sportokat, hogy jó 15-20 évnek el kellett telnie, hogy kimantrázzam ezt az agyamból :-) Most úgy gondolom, hogy alapvetően a táncos mozgások állnak hozzám a legközelebb, szeretem még a jógát, a pilatest. Konfortzóna feszegetés ötletén kipróbáltam egy női önvédelmes - boxos edzést, és a saját legnagyobb meglepetésemre nagyon bejött, az egyik kedvencem lett. :-) Szóval érdemes néha feszegetni a saját határainkat és megvizsgálni a berögzött hitrendszereinket is, hogy nem-e változtak az elmúlt évek alatt!

4. Két legyet egy csapásra! Ha Te is azok közé a típusok közé tartozol, akiket "csak"  a mozgás nem annyira motivál, és ha már van egy kis szabadidőd, inkább olvasnál - igen, pontosan ismerem a helyzetet - akkor válassz olyan mozgásformákat, amelyek adnak némi lelki töltet is, mint például a jóga, vagy az én nagy kedvencem a NIA. Nagyon hálás vagyok Gyenesi Krisztinek a hétfői NIA órákért, amiken amellett, hogy megmozgat, sokat javít a tartásomon és a mozgásomon, még olyanok is  számomra, mint egy mozgásos meditációk - teljesen feltöltenek lelkiekben is, segítenek végiggondolni az előttem álló hetet és annyi energiát merítek belőlük ami elvisz egy jó pár napig.

5. Tervezés: készíts egy heti edzéstervet. Ha leírod ezt is a naptáradba/terveződbe, mint más fontos programokat, sokkal kisebb az esély, hogy kihagyod. Keress az edzéseknek pontosan meghatározott időt. Ha csak valami homályos elképzelésed van arról, hogy valamikor el kellene menni mozogni valahova valamit, abból igen nagy eséllyel semmi lesz. Találd meg a helyét a napodban, és ragaszkodj hozzá, amennyire lehet. (nyilván előfordulhatnak olyan esetek, amik időnként felülírhatják önhibádon kívül a terveidet - ezeket érdemes rugalmasan kezelni, és itt is pozitív fókuszban maradni: ld. 2 pont)

+1: írj össze 15-20 perces ötleteket is testmozgásra azokra a napokra, amikor semmi más nem jöhet szóba: kisgyerek mellett pontosan tudom, hogy sokszor nem egyszerű megoldani a felügyeletet, és minden igyekezetünk ellenére is felülíródhatnak a terveink rajtunk kívül álló okok miatt (pl. nem ér haza Apa, lebetegszik aki vigyázott volna rájuk ...stb.) Ha nem tudod megoldani, hogy elmenj edzeni, már az is jól esik, ha átmozgatod kicsit magad pár otthoni tornagyakorlattal, kinyújtod a hátad, vagy táncolsz 15 percig a kedvenc zeneszámodra. Ezt akár gyerekek mellett is nyugodtan beiktathatod - a legtöbben gyerkőc szívesen csatlakozik is hozzá, és ennyi időre még le is köthető vele. Persze hatékonyságában más ez, mint egy "rendes", célzott edzés, amikor csak magadra figyelsz - ha a célod az idei Miss Fitt verseny dobogója, akkor nyilván ezzel a teljesítménnyel nem kell benevezni - de ha a jó közérzet, fittség megtartása a cél, akkor a semminél ez is többet ér.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak. Ha van olyan barátnőd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha Őt is meghívod. 🙂

Szeretettel,
Mariann

5+1 tipp a rendszeres testmozgás megvalósításához
Scroll to top