6 tipp, ha örömtelibb életre vágysz

1. Tudatosítás: Ha életed bármely területén változásra vágysz, az első lépés mindig a tudatosítás, a jelen helyzettel való őszinte szembenézés: mi van most? Mivel tartod fent a jelenlegi állapotot? Mit tehetnél azért, hogy jobb legyen? Mit jelent számodra az örömteli élet? Mit jelentene számodra a több öröm? Mit jelent számodra a boldogság? Miből éreznéd azt, hogy ez megvalósul?

2. Felelősségvállalás: érdemes megvizsgálni a saját szerepünket a kérdésben: mit tehetnél azért, hogy a helyzet pozitív irányba változzon? Ha csak kívül kergeted a boldogságot, és másoktól várod el, hogy örömtelibbé varázsolják az életedet, rossz útra visz. Vedd észre és vállald fel a saját felelősségedet, hogy mennyi minden múlik rajtad, majd utána tedd meg a szükséges lépéseket! Mások viselkedését, gondolkozását nem tudod megváltoztatni, a sajátodat viszont igen! Ne csak várj arra, hogy valakitől, valamitől egyszer majdcsak boldog leszel. Az, hogy hogyan éled meg a mindennapjaidat, mennyire veszed észre a körülötted lévő jó dolgokat, csak rajtad múlik. Vizsgáld meg, mit tudsz tenni Te magad az ügyért, majd a legfontosabb: tedd is meg!

3. Pozitív fókusz: Ahol a figyelem, amire helyezed a fókuszt, azt éled meg, az az életed. Tehát ha több örömet szeretnél megélni az életedben, akkor kezd ott, hogy nézd meg, hogy mennyi minden jó vesz körül már most. A legtöbb esetben nem az a baj, hogy semmi jó nem történik az életünkben, hanem az, hogy annyira természetesnek veszünk egy csomó jó dolgot, hogy már észre sem vesszük őket. Az életeddel való elégedettségi szinteden ha szeretnénk javítani, kezd ott, hogy elkezded megváltoztatni a nézőpontodat, más szemszögből vizsgálni a kérdést, mint eddig.

Pozitív pszichológiai kutatások eredményeként azt javasolják, hogy amellett, hogy észreveszed a jót, próbáld meg azt rögzíteni is: mélyülj el az érzésben, éld át, erősítsd fel magadban az érzést, hagyd, hogy minél jobban átjárjon. tölts el benne legalább 10-20 másodpercet. Magára az érzésre koncentrálj, és azokra az érzetekre, amiket a testedben kelt. Majd képzeld el, hogy amint ez a tapasztalat a lényed részévé válik: használhatsz ennél a résznél egy számodra szimpatikus vizualizációt is, például elképzelheted, amint ezt az élményt behelyezed a szíved kincsesládájába, elképzelheted amint lefotózod és behelyezed egy képzeletbeli albumba … vagy bármi, ami benned jó érzést kelt. Azáltal, hogy mélyen elkezded megélni ezeket az élményeket, és a jó dolgokra helyezed a fókuszt, egyrészt egyre többet fogsz észrevenni belőlük és elkezd kitárulni előtted egy csomó minden a világból, amit eddig észre sem vettél: nem azért mert nem volt ott, csak másra figyeltél. Másrészt, ha eltárolod ezeket az érzéseket, élményeket, akkor ha rossz passzba kerülsz, és elkezded ezeket előhívni, már van is egy remek varázsszered, amivel kimozdíthatod, áthangolhatod magadat. Én pl. az a típus vagyok, aki nehezen indul el/kezd neki bármibe. Például amikor fáradt és nyúzott vagyok, sokszor nincs kedvem megmozdulni és elmenni edzésre. Ilyenkor előhívom magamból azt az érzést, élményt, hogy milyen jó lesz, ha ott vagyok, és a végén a sikerélmény,  hogy ezt is megcsináltam. Ez feltölt annyira, hogy túllendítsen a holtponton.

4. Légy türelmes magadhoz! Az egyik gyakori félrevezető tévhit szerintem a pozitív gondolkozással kapcsolatban, hogy irreálisak az elvárások: elvégzünk egy gyors gyakorlatot, “meditálunk” 5 percet, meghallgatunk egy előadást, elrebegünk egy pozitív megerősítést a tükörképünknek és várjuk a világunkat megváltó csodát…aztán ha nem jön, akkor jön helyette a csalódás. Ahogy a sportnál is, nem leszel attól Arnold Schwarzenegger ha lemész egyszer a terembe gyúrni – ugyanúgy ezeknél a technikáknál is akkor fogjuk érezni a jelentős változást az életünkbe, ha rendszeresen fordítunk rá időt és energiát. Persze 1-1 gyakorlat is hozhat (és általában igen, hoz is) szuper felismeréseket, de ha tartós változást szeretnél, akkor kulcsfontosságú a rendszeresség és a türelem. Ahogy a pozitív megerősítések egyik legnépszerűbb képviselője, Louise L. Hay megfogalmazta:

5. Légy jelen! Ha a boldogságodat, örömödet mindig valami távoli eseményhez, időhöz kötöd, akkor elveszíted a jelen örömeit. Majd ha nagyobbak lesznek a gyerekek, majd ha megvettük a házat, majd ha összeházasodunk … és mi van addig? Ne várj a tökéletes pillanatokra! Kezd el most és nézd meg azt, hogy most mit tudsz tenni az örömtelibb mindennapokért!

6. Mindennapos szokások és az apró lépések ereje! Sokat segíthet, h megvizsgálod a szokásaidat: azok, amik nem visznek előre, esetleg hátráltatnak kezd el leépíteni, amik előrébb visznek azokat tartsd meg, és ha szükséges építs be olyan újakat, amelyek afelé az élet felé visznek, amelyet élni szeretnél. Itt is fontos szerintem a mértékletesség és a türelem. Nekem az egyik kedvencem Prof.Dr.Bagdy Emőke reggeli gyakorlata: 

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak.

Ha pedig szívesen fordulnál hozzám egyéni kérdéseiddel, jelentkezz be hozzám egy coachingra.

Szeretettel,
Mariann

Források:

Bagdi Bella: Iránytű a boldogsághoz

Polgár Lili: Örömterápia

6 tipp, ha örömtelibb életre vágysz
Scroll to top