Gondolatok a karácsonyi tervezésről

Ti szoktatok tervezni az Ünnepek előtt? Én már kb. 2-3 éve így kezdem az adventi hangolódást, és ez a jó szokás sokat segít abban, hogy az egész év végi időszak ne egy idegbeteg rohangálássá változzon át. Mit értek tervezés alatt? Itt most nemcsak arra gondolok, illetve első körben nem arra gondolok, hogy előveszek egy naptárat és összeírom, hogy mikor mit fogok csinálni, milyen teendőim lesznek, hanem első körben tartok egy önvizsgálatot, hogy:
 • Mi az, ami fontos számomra ebben az időszakban?
 • Hogyan szeretném magamat érezni?
 • Mik azok az élmények, amiket meg szeretnék élni?
 • Kikre szeretnék fordítani az időmből, energiámból?
 • Mik azok amik csak elvárások, de igazából baromira semmi kedvem hozzá, csak "kell" (mert muszáj, mert így szoktuk, mert nehogy megbántsak valakit, mert valaki elvárja tőlem)
 • Mik azok a dolgok, amelyek megadják számomra az ünnepi hangulatot?
 • Mit tudok tenni azért, hogy mindezek megvalósuljanak?
Ilyesmik...
És ha ezeket tisztáztam magamban, utána ezeket alapul véve állítom össze a teendő listámat.
Nem (csak) attól lesz jól szervezett a Karácsony, hogy 1000 teendőt megpróbálok beszuszakolni a napokba, rohanok végig rajtuk, pipálom, hogy minden meglegyen és a végén hulla fáradtan beesek a fa alá.
Szerintem fontos a priorizálás:
 • Mi az, ami valóban fontos?
 • Mi az ami jó lenne, de elengedhető, ha nem jön össze?
 • Mi az, ami igazából nem is annyira fontos?
Nincsenek "jó" és "rossz" válaszok. TE vagy, és a családod. Számotokra mi a fontos? Legyenek olyanok az Ünnepek, ahogy Ti szeretnétek.
Ha Neked fontos, hogy süss 10 tálca süteményt és ettől Karácsony a Karácsony, hogy 5 fogásos menüvel remekelsz, ha Te ettől érzed jól magad, akkor csináld azt!
Ha ünneplő ruhában szeretitek átadni a szépen becsomagolt ajándékokat, és "megadni a módját", csináld úgy.
Ha számodra kevésbé fontosak a külsőségek, és jobban érzed magad egy farmerben és egy cuki szarvasos pólóban, és fontosabb hogy leülj játszani a gyerekkel és legyen idő társasozni, és elég egy féle süti és 1 fogásos vacsora, akkor csináld úgy.
Nincs jó és rossz. TE/TI vagytok. A kérdés, hogy mered-e vállalni, amit szeretnél? Mersz-e önmagad lenni? Mersz-e kilépni a megszokásokból, elvárásokból, amik Téged nem szolgálnak? Valamint az is fontos kérdés, hogy melyik milyen arányban szerepel a teendőid közt: lehetnek olyan helyzetek, amelyeket Te nem annyira szeretsz, de mások miatt bevállalod. Viszont az már nem mindegy, hogy milyen ezeknek az aránya. Itt is vannak árnyalatok a fekete és a fehér közt. Ha arra jutsz, hogy az egész Ünnepekben a Te igényeid teljesen elvesznek, és csak arról szól szinte minden perced, hogy megfelelj az elvárásoknak, akkor érdemes elgondolkodni, hogy miért kerülsz mindig Te a lista végére és jól van-e ez így? Akarsz-e ezen változtatni? Ha igen, milyen lépéseket tudnál tenni efelé?
Én egy pár éve elkezdtem bevezetni azt, hogy önmagamat is feltettem a listára, és nem a sor végére. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy :
 • Szánok időt az ünnepi készülődésben magamra IS, és azokra a dolgokra, amelyek számomra fontosak. Nálam például a nőknél megszokott fodrász, kozmetikus a jó ha megvan, de elhagyható kategóriába került, viszont az, hogy legyen időm a lelki töltődésre, beleférjen legalább heto 1 meditáció és mostanában nagyon vágyok az olvasásra, és legyen erre is idő: számomra ezek fontosabbak. De ismétlem nincs jó és rossz válasz, a lényeg, hogy azt tudd, Neked mi a prioritás.
 • Ha úgy érzem, túl sokat terveztem be programokból (ami azért előfordul simán velem is, az időérzékemen még jó pár év aktív önismereti munka után is van mit csiszolni), akkor megengedem magamnak, hogy újratervezzek, kihúzzak és inkább pihenjek, mint kicsináljam magam. Már sokkal ritkábban megyek el a végletekig, mint régebben.  A varázskérdésem ilyenkor: mennyire fontos ez valójában? Mi a fontosabb? Nem biztos, hogy a lazítás mellett döntök (nem biztos hogy nem ;-) ), de megadom magamnak a tudatos választás lehetőségét. Nem tudom, érzitek-e a különbséget?
 • Veszek magamnak is ajándékot a fa alá Ahogy a szeretteimnek is mindig készülök vele, és mivel önmagamat is szeretem, így nem maradok ki a saját listámból. (amúgy nekem az ajándékozás az egyik szeretet nyelvem 😉 lehet hogy ez Neked nem annyira fontos, a lényeg, hogy azt tudd, Te miből érzed
 • Adventi naptárat is nemcsak a gyerekeknek készítek, hanem magamra is gondolok. Rengeteg felnőtteknek szóló megoldás közül lehet választani. Én imádom például a teákat, a hidegek beköszöntével minden nap iszom legalább 1 csészével. A DM-ben lehet kapni egy adventi naptárként funkcionáló tea válogatást, minden napra 1-1 más ízű filter, ezzel leptem meg magamat idén is.

 

Úgy gondolom, hogy szinte minden életterületünk alapja, minőségének a meghatározása az önértékelés, önbecsülés szintje. Ennek egyik aspektusa, megnyilvánulási formája, hogy hogyan bánunk önmagunkkal:
 • Milyen a belső kommunikációnk, hogy szól a belső monológ, hogy beszélünk önmagunkkal? Úgy, ahogy más szeretett személlyel is tennénk?
 • Figyelembe vesszük-e az igényeinket? Tisztában vagyunk-e vele egyáltalán?
 • Kiállunk-e magunkért?
 • Szánunk-e időt önmagunkra is vagy mindig csak a sor végén kullogunk, mert minden fontosabb a szomszéd nénitől elkezdve a kiskutyán át az évente 2x látott rokonig, mint mi magunk?

Itt is érdemes kerülni szerintem a végletes gondolkodást. Attól, hogy magadra IS gondolsz, még nem leszel önző. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki mást lesz*rsz magasról, és senkinek az igényét nem veszed figyelembe, hanem azt, hogy tudatosan végiggondolod, hogy mi mennyire fontos, és magadat IS felveszed a fontos dolgok listájára (a többi szeretett személy mellé). Érdemes meghúzni a saját határaidat, beosztani a saját idődet, mert ha Te nem teszed, mások fogják...

GYAKORLAT ÖTLETEK A HÉTRE
 • Szánj magadra 20-30 nyugodt, szabad percet! Vegyél elő egy papírt és egy tollat, és kezdd el írni a válaszokat a fenti kérdésekre. Írhatsz sorrendbe is, vagy ki is választhatsz párat, amivel úgy érzed dolgod van. Ha volt olyan gondolat, ami kiverte Nálad a biztosítékot, akkor azokat mindenképp vedd bele az írásba ;-) Írj szabadon legalább 5 percig. Majd 1-2 perc szünet után újabb 5 percig. Majd újabb szünet, újabb 5 perc.
 • Készíts egy képes ünnepi montázst. Milyen számodra az igazi Karácsony? Mi a fontos ebben az időszakban? Mi adja meg a hangulatát? Mitől Karácsony a Karácsony?
 • Ha van kedved ezekről a gondolatokról közösen gondolkozni szeretettel várlak a Hatszínvirág Harmónia Házban egy lélekápoló órára.
 • Ha inspirálónak találtad a fenti gyakorlatokat, és szívesen végeznél még hasonlókat, nézd meg a Hatszínvirág Naplók téli kiadásait is: az Adventi Naplót és a Téli Naplót. Ha szeretnél eltölteni egy nyugodt órát önmagaddal, és megálmodni az előtted álló hónapok irányát, időt szentelni arra, hogy figyelj önmagadra, a vágyaidra, és hogy mi az, amit szeretnél megteremteni, létrehozni, behívni az életedbe, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Önimereti Naplóinkat, ahol az írás és a meditáció és pár jól irányzott kérdés és gyakorlat segít, hogy tisztábban lásd az irányt és újra kapcsolódj önmagadhoz. Az Adventi Napló egy karácsonyi slow tervező, ami segít fókuszálni, hogy az Ünnepek előtti időszak necsak egy őrült rohanás legyen, hanem csempéssz a napjaidba egy kis nyugalmat, harmóniát és tudatosságot. A Téli napló az előttünk álló 3 hónapot segít áttekinteni. Itt tudhatsz meg többet erről.

Hogy tetszett? Ha inspirálónak találtad, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevelekre, ahol egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss programokat, lehetőségeket, írásokat, és ajándék letölthető tartalmakat az olvasóinknak. Ha van kedved szeretettel várunk az ingyenes Hatszínvirág FB csoportban is.

Békés, örömteli hangoldódást Mindenkinek! 🙂

Szeretettel,

Mariann

Gondolatok a karácsonyi tervezésről
Scroll to top