Ötletek adventi naptárhoz

Akik követitek a Hatszínvirág Blogot, már tudjátok, hogy nagyon szeretem az adventi időszakot és rajongok az adventi naptárakért. :-) Covid helyzet ide vagy oda, ezt a varázslatot én szeretném idén is becsempészni az otthonomba, ahogy tavaly is megtettem. :-) Mondhatni már van egy kis rutinom az adventi naptárak készítésében: ez lesz a 7 éve, hogy meglepem vele a gyerkőcöket, egy-egy számomra kedves személyt, illetve idén magamnak is készítettem egy igazán sajátomnak mondható fajtát. :-D Ha érdekelnek a részletek, ebben a bejegyzésben elmesélem :-)

Még 2018-ban, az Adventi naptár – pont ahogy szeretnéd írásomban már részletesen meséltem arról, hogy milyen rendszer alapján állítom össze az adventi naptárainkat már sokadik éve, és amiből Te is inspirációt meríthetsz, hogy mik azok a dolgok, amelyeket érdemes végiggondolni az összeállítás előtt. 15-20 perc tervezés és fókuszált, tudatos hozzáállás sokat lendíthet és egyszerűsíthet ezen a kérdésen is (mint szerintem amúgy az életünk bármely területén ;-))

A legfontosabb szempontok röviden összefoglalva a fent említett bejegyzést, hogy:

  • kinek készül
  • milyen a megajándékozott személy érdeklődése/minek örül, mi a fő szeretetnyelve (és mi nem)
  • Te magad mit szeretnél az egésszel kifejezni, közvetíteni
  • mennyi időd van a megvalósításra
  • mennyi pénzt szánsz erre a történetre

Nincs jó és rossz válasz, az a fontos, hogy Te ismerd a sajátjaidat. Érdemes lehet rászánni azt a negyed órát és le is írni a válaszokat: teljesen más mélységekből fognak születni, ha félperc alatt végigfutod a fejedben, mintha rászánod az időt, energiát és egy kicsit elmélyedsz bennük/magadban.

 

A gyerekek adventi naptára (2021.):

6 éves lánykámnak és 9 éves nagy fiamnak készítettem az idén. Szeretem a hagyományokat, ezért van "örökös", minden évben elővehető darabunk, így magán a formán nem kell gondolkoznom és újat gyártani: ez így idő- és pénzbarát, és még környezetvédelmi szempontból is jó megoldásnak találom. A fiamnak van egy klasszikus filc fenyőfa alakú naptára 24 zsebecskével (Aldis), a lánykámnak pedig egy DM-es dobozos beuty adventi naptár alapot fogok újratölteni.

Az elmúlt 2-3 évben bevált az az ötlet, hogy egy több részből álló játékot osztottam fel kisebb részekre. Volt hogy puzzle-t, Lego készletet tettem bele mindig a gyerekek érdeklődésének megfelelő témában. Idén két kártyacsomagra esett a választásom:

  • a nagyfiam az a kis tudós polihisztor típus, akit nagyon érdekel mindenféle tudomány, mostanság a történelem is foglalkoztatja. Idén a Hazai Hősök gyűjtögetős kártyajátékára esett a választásom. A kártyák készítői hazai illusztrátorok segítségével alkották újra a legnagyobb történelmi alakjainkat, megfűszerezve apró részletekkel és érdekességekkel. Bevallom ez még engem is érdekel :-D, és nagyon jó ötletnek tartom. 
  • a nagylányom szereti a jógát és szerencsére már olyan sok szép gyerekjógás játékhoz is hozzá lehet jutni, amik a korosztályuknak megfelelően, játékos formában ismertetik meg őket az alapokkal már egészen kis korban. Neki a Jógakalandosok mesélő jógakártyáit választottam ajándéknak.

Ezek ugyan nem a legolcsóbb megoldások, de én úgy vagyok vele, hogy mivel szeretik a gyerekek és szerintem is megfelelő értéket közvetítenek feléjük, sokkal szívesebben választom ezeket és érdemes befektetésnek találom őket. De ezek persze abszolút egyéni vélemények és döntések. Ahogy az elején is írtam: nincs jó és rossz, az a lényeg, hogy Te tisztában legyél azzal, mit szeretnek a Tieid és Te mit támogatsz, mi az amit szeretnél átadni nekik.

Amikor kisebbek voltak a gyerekek és még mindkettő oviba járt sokkal több közösen együtt töltött időnk volt, akkor több közös élményt, programot is válogattam az elosztásba. Mivel a nagy már iskolás, és elég sok házi feladatot is kapnak, így hétköznap sajnos kevés idő jutna ilyesmire, ezért idén nagyobb részt az ajándékok fognak dominálni. Ezeket színesítem még egy kis édességgel (heti 1 alkalom), és egy új filc/ceruza készlettel (rajzolni is szeretnek, így mindig jól jön az utánpótlás). A közös programok pedig hétvégére maradnak.

Amúgy nincs kőbe vésett szabály, ha bármi miatt borul a rendszer simán felül írom. A célja a rendszernek, hogy legyen egy segítség egy "szamárvezető", ami mellett számomra sokkal könnyebb kitalálnom mi kerüljön a kis zsebekbe, átláthatóbb az egész, de ha bármi miatt ez mégsem jó úgy (pl. betegség, nincs kedvük hozzá, fáradtak aznap) akkor azt persze rugalmasan kezelem: hiszen a lényeg az örömszerzés. 🙂 Ezt a részt is természetesen személyre szabottan érdemes kialakítani, úgy ahogy a Ti életviteleteknek, szokásaitoknak megfelel.

 

Idén így áll össze a rendszerünk (minden naphoz rendelek egy ajándék típust):

hétfők (dec. 6., 13., 20.): ajándék (kártyák)

kedd (7., 14., 21.): édesség (1 Kinder tojás, 1 Nobilis csokis aszalt meggy, 1 étcsokis almaszirom)

szerda (1., 8., 15., 22.): ajándék (kártyák)

csütörtök (2., 9.,16., 23.): ajándék (kártyák)

péntek (3., 10., 17., 24.): ajándék (kreatív cuccok: filcek - illatosak, csillámosak)

szombat (4., 11., 18.): közös program (süti sütés: karácsonyi keksz, mézeskalács, házi szaloncukor - ilyenkor 1-1 szaggató forma vagy vmi ehhez kapcsolódó dolog kerül a zsebekbe)

vasárnap (5.,12., 19.): közös program (itt lesznek programok is, pl. séta az adventi vásárban Veszprémben, könyvtárazás és Íródeák Veszprém: ez nálunk nagy családi kultusz, közös ajándékkészítések)

 

Adventi naptár felnőtteknek

Szoktam készülni kis naptárral felnőtteknek is. Itt is fontos szerintem, hogy azt vegyük figyelembe, kinek készül, Ő mindek örülne.

Az ideieket nem írom le még, hátha valamelyik kedves családtagom vagy barátnőm is olvassa a cikket, aki kapni fog :-D

Itt találtok ötleteket: olyanokat, amiket eddig próbáltam vaaagy idén fogok készíten ebben a cikkben összegyűjtve.

Mostmár az is szokásom, hogy magamra is gondolok az adventi időszakban. 🙂 Tavaly készítettem egy karácsonyra hangolódó slow tervezőt: olyat, ahol nem a külsőségeken van a hangsúly, nem azt irogatom 20 oldalon keresztül, hogy milyen lesz a dekoráció és mikor megyek fordárszhoz, és mennyi sok-sok teendőt halmozzak be ebbe a 4 hétbe; hanem pont az a lényeg, hogy segítsen priorizálni, hogy az igazán fontos dolgoknak maradjanak a fókuszba, lelkileg is megérkezzem az ünnepekre, tudatosítsam mi az, amit szeretnék továbbvinni, megvalósítani, mi az amin már túlnőttem is itt az ideje az elengedésének... ilyet nem találtam készen a piacon sehol, így csináltam egyet tavaly magamnak. Idén már szép formába is öltöttem, így ha esetleg Te is tudsz ezekkel a gondolatokkal azonosulni, és szívesen meglepnéd magad egyel, itt tudsz belekukkantani és megrendelni.

 

Remélem sikerült beindítani az ötletgyárat a fejetekben, és találtatok inspiráló gondolatokat a fent leírtakban. Ha a gyors megoldások híve vagy itt találsz még 5+1 egyszerű, az utolsó percben is megvalósítható ötletet.

 
 
Ha szeretnéd megnézni 2019-ben hogy állt össze az adventi naptárunk, az arról szóló cikket itt találod.
 
Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében. :-)

Csodás napokat!

Szeretettel,

Mariann

Ötletek adventi naptárhoz
Scroll to top