5+1 egyszerű ötlet adventi naptárnak

Tegnap beszéltünk arról, hogy hogyan érdemes belevágni az adventi naptár készítésbe, hogy az tényleg pont olyan legyen, amilyennek Ti szeretnétek. A mai nap hoztam pár egyszerű ötletet, ami kifejezetten jól jöhet akkor, ha:

  • krónikus időhiányban szenvedsz
  • a kreatív alkotós dolgok abszolút nem a Te világod
  • nem akarsz nagy feneket keríteni a dolognak, de vmi gyors és egyszerű megoldás Nálad is belefér

Íme 5 ötlet:

1. Adventi mesekönyvek: szinte minden gyermek szereti a meséket. Létezik több mesegyűjtemény is, amelyeket direkt erre az alkalomra készítettek és adventi naptárként funkcionálnak. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, közös olvasgatásra, ami szerintem igazán jó megalapozása az ünnepi hangulatnak. Az én választásom tavasz erre esett: Brigitte Weininger 24 karácsonyi mese -ezt az 5-10 éves korosztálynak ajánlják.

Nagyobbaknak 9-12 éveseknek jó választás lehet Bajzáth Máriától az Adventi népmesék és legendák – 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról. Aki pedig inkább a verseket kedveli, megjelent Szabó T.Anna Adventi kalendárium című könyve, egy igazán szépséges ünnepváró képeskönyv, ami minden napra rejt 1 verset.

2. Adventi színezők: a Bogyó és Babócás könyvsorozatnak is létezik adventi része, ahol a mese mellett, ha minden nap kiszínezünk 1 lapot, akkor Karácsonyra kész a könyv. A Trixi könyvek között is találni ilyen színezős változatot.

3. Matricák: választhatunk egy csomag ünnepi témájú matricát, amiből minden nap felragaszthatunk egyet a naptárra, egy füzetbe vagy egy szép papírra.

4. Adventi varázsdoboz: Hanincs időd-energiád (stb) saját készítésű adventi naptár kivitelezésére, jó ötlet lehet helyette egy adventi doboz. Végy egy kisebb kartondobozt – vagy bármilyen dobozt. Borítsd be csomagolópapírral, vagy pingáld ki ízlés szerint, és már kész is. Vagy választhatsz egy karácsonyi mintájú süteményes dobozt is, ez esetben semmi dolgod vele. Ebbe a dobozba lehet minden nap egy-egy újabb apróságot csempészni. Előnye, hogy így nem kell előre előállítani/kigondolni mind a 24 ajándékot, így ha későn kapsz észbe is meg tudod még valósítani.

5. Nyomtatható naptárak: A gyereketeto.hu oldalról tudsz letölteni ingyenes, nyomtatható naptárakat. Ha nem akarsz nagy hűhót csapni, ez jó megoldás lehet. Itt annyi a feladat, hogy pl. a Mikulás szakálára minden nap ragasztotok 1-1 vattapamacsot.

A gyereketeto.hu oldalról tudsz letölteni ingyenes, nyomtatható naptárakat. Ha nem akarsz nagy hűhót csapni, ez jó megoldás lehet. Itt annyi a feladat, hogy pl. a Mikulás szakálára minden nap ragasztotok 1-1 vattapamacsot.

kép forrása: www.gyereketeto.hu

+1: Örökös naptárak

Az én kedvencem a hosszabb távú, úgymond “örökös”, minden évben elővehető megoldások, így amikor a kisfiam bekerült az adventi naptárazós korba, beszereztem egy szép, varott, filc naptárat. Ennek másik előnye a családi hagyományok ápolása mellett, hogy így nem kell azon agyalni minden évben, hogy mibe kerüljenek a kis meglepetések – elég a belevalókat kigondolni. Aldiban, Lidlben, Jyksben jó áron be lehet szerezni általában az ünnepi időszakban. Árban húzósabb, de sok szép darabra lehet bukkanni a Meskán is. Ügyesen varró anyukák persze otthon is elkészíthetik (nálunk ez a megoldás nem jött szóba :-))

Mi kerüljön bele?

Itt mindenképp érdemes végiggondolni a következőket:

  • mi a cél és mit szeretnél átadni vele
  • milyen beállítottságú a gyermek, miket szeret, mi okoz neki örömet
  • mennyi pénzt szánsz rá

Nálam a cél, hogy minél varázslatosabbá tegyem a gyerekeknek a Karácsonyra készülődés időszakát. Ha későn is állsz neki az ajándékok kitalálásának, szerintem célszerű végiggondolni és valamilyen rendszert kitalálni, mert így sokkal átláthatóbb, és kevésbé tűnik nagy feladatnak 24 dolgot kitalálni, és biztos nem léped túl a tervezett anyagi keretet sem.

A tavalyi beosztásom így nézett ki (az ideit itt találjátok):

  • minőségi együtt töltött idő. Ezeket főként a hétvégékre, és a Karácsony előtti napokra terveztem be. A következőket találtam ki: narancsos díszek készítése (narancsba szegfűszegek szurkálásával, valamint narancshéjból dísz készítés), mézeskalácssütés, házi szaloncukor készítés, csillagszórózás, ajándék készítése egy szeretett személynek. Valamint társasjátékozás, amikhez szuper ingyen letölthető, nyomtatható anyagokat találtam: egy Mikulásos társas a gyereketetőről, egy képkeresős a Masni blogról és egy téli gyurmázós szintén a gyereketetőről.

  • kreatív ajándékok - nálunk a gyerekek nagyon szereti a kézműves tevékenységeket, így az ajándékokat tavaly pl.  e szerint szereztem be. Ez gondoltam jó alkalom a rajzeszközök frissítésére is. Szereztem be egy 12 darabos zselés toll készletet, amin a kedvenc mesefigurái, a Mancs Őrjáratos kutyik vigyorognak. Ezt 4 napra elosztva 3 darabosával rejtettem el. Szintén Mancs Őrjáratos matricák fognak még a kis zsebekbe lapulni - 1 nagy csomag matricát 4 napra osztottam be. Valamint egy csomag habszivacsos-ragasztgatós készletet rendeltem - ilyet - ami 5 napra osztottam be. Ez utóbbi karácsonyfadíszként is funkcionál majd. A legkisebb királylánynak pedig kavics krétákat - ez a típus nagyon jól illeszkedik a kicsik kezébe, ezzel szeret a legjobban rajzolni.
  • édesség - ez összesen 3 napra maradt. Lesz közte csokis almaszirom, csokis aszalt meggy (a Nobilis termékek továbbra is kedvencek) és Kinder tojás.

Ha szeretnétek megnézni a tavaly előtti ötleteket, itt találjátok őket a régi blogomon, a KreDieSzen - a cikk végén letölthető kártyákkal. Itt pedig a tavaly előtti-előttieket, Bogyó és Babócás ötlet kártyákkal a végén.

 

Ha szívesen olvasnál ötleteket felnőtteknek szóló adventi naptárakhoz, olvasd el ezt is!

 

Ha szeretnéd magadat vagy a szeretteidet meglepni egy ünnepekre hangolódó adventi naplóval, ami segít egy kis nyugalmat teremteni a decemberedbe, és tudatosan végiggondolni, hogy mi az, ami valójában fontos, nézd meg ezt is!

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak. Ha van olyan barátnőd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha Őt is meghívod. 🙂

Csodás napot és vidám, örömteli készülődést Mindenkinek!

Szeretettel,

Mariann

5+1 egyszerű ötlet adventi naptárnak
Scroll to top