Adventi naptár - pont ahogy szeretnéd

Közelít az adventi időszak, és lassan itt az adventi naptárazás ideje is. Be kell vallanom Nektek, hogy én imádom az évnek ezt a részét, az adventi naptárazás pedig kifejezetten a szívem csücske. Idén lesz a 4. éve, hogy ennek hagyománya lesz már nálunk. Ha Te is szeretnél készíteni egyet a gyerkőcödnek, a mai írásomban összeszedtem Neked, hogy milyen szempontok mentén érdemes elindulnod. Itt is sokat egyszerűsít a dolgon, hogy tudod mit akarsz: 15 perc tervezés, és minden sokkal simábban megy. 😉 Hangsúlyoznám már az elején, hogy itt sem gondolom, hogy van jó és rossz megoldás, hanem az a lényeg, hogy mindenki találja meg azt a megoldást, ami a saját és a gyermeke, családja mentalitásához, értékeihez a legjobban illik.

Kezdésnek a következő kérdéseket érdemes végiggondolni:

Keress egy nyugodt 10-15 percet, papír/toll elő, és írd le a válaszod az alábbi kérdésekre:

  • Milyen érték az, amit közvetíteni, átadni akarsz ezzel az egésszel?
  • Elsősorban hogy milyen beállítottságú a gyerkőc, mi az, amivel örömet szerezel neki. Van egy elmélet, ami sokat segíthet egymás megismerésében, Gary Chapmantől az 5 szeretetnyelv. Ismeritek? Röviden az a lényege, hogy Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Mindenki másból érzi, hogy szeretik, és máshogy kommunikál, és fontos, hogy tisztába legyünk azzal, hogy a szeretteinknek melyik a domináns szeretetnyelve. Ezek a következő csoportba osztja: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékok, szolgálat készség, testi érintés. Gyerekeknél is érdemes ezt megfigyelni, és azon a szeretetnyelven kommunikálni felé, ami a legfontosabb a számára.
  • Milyen jellegű ajándékokkal szeretnéd megtölteni - ez az előző ponttal szorosan összefügg: ha pl. a Te gyermeked domináns szeretetnyelve a minőségi idő, akkor érdemes több közös programot belecsempészni, ha az ajándék, akkor kis apróságok domináljanak, ha az elismerő szavak, akkor írhatsz bele akár kis üzeneteket, amiben leírod mit szeretsz benne, ha a testi érintés, akkor lehet minden nap egy összebújós-olvasós 10 perc, ha a szolgálat készség, akkor készíthetsz kis kuponokat, amiket alkalomadtán beválthat nálad ... és persze lehet ezek keveréke is, mert ugyan a legtöbbünknek van elsődleges szeretetnyelve (ami a legmélyebben hat ránk), de vannak másodlagosak is.
  • Mennyi pénzt szánsz rá?
  • Mennyi időt tudsz rá fordítani?
  • Saját készítésű legyen (mind az ajándék, mind maga a naptár), részben saját készítésű (vagy a naptár vagy az ajándékok s.k., a másik vásárolt) vagy vásárolt (itt is nagyon sok lehetőség van már a klasszikus minden napra 1 csokin túl)

Gyakorlati példa

Most leírom az én válaszaimat - amit nem azért teszem, mert példaértékűnek tartom, hiszen ahogy fent is írtam, mindannyiunk mást tart fontosnak - csakhogy átláthatóbb legyen a dolog, és hátha találtok közte olyan gondolatot, ami a Ti elképzelésetekbe is beilleszthető.

  • Nekem az elsődleges célom az adventi naptár készítésével, hogy örömet szerezzek a gyerekeknek, és csodássá, varázslatossá tegyem nekik ezt az időszakot. Én az az arany középutas típus vagyok, nálam minden belefér, de mértékkel, itt is a sokszínűséget kedvelem: legyen benne csoki/édesség, de nem csak az; legyen benne közös program, de nem csak az, legyen benne ajándék, de nem csak az - és nem túl nagy, hogy ne legyen az, hogy Karácsonykor még ezt kell "überelni". Szeretném, ha tanítaná őket némi türelemre (mert végülis az egész adventi naptárazásnak ez az egyik lényege szerintem...) és legyen benne olyan rész is, ami által megtapasztalják, hogy nemcsak kapni, hanem adni is jó.
  • Én részben saját, részben vásárolt megoldást preferálom. Szeretem a hagyományokat, és minden évben ugyanazokat a dolgokat elővenni - egy minimális frissítéssel - igaz ez az adventi naptárra is. Vásároltam egy filcből készült karácsonyfa alakút pár éve, az elég ügyesek és motiváltak el is készíthetik persze. ;-) Ez így idő és költséghatékony is, szóval nekem ez a kedvenc megoldásom. Az ajándékok egy része vásárolt, egy részét én készítem.
  • Ami az ajándékok típusát illeti, szoktam kitalálni hozzá egy kis rendszert, ami sokat egyszerűsít a dolgon, ezt letervezem az elején. Idén így fog alakulni:

hétfők (dec. 3., 10., 17., 24.): ajándék

kedd (4., 11., 18.): édesség

szerda (5., 12., 19.): közös foglalkozás - ajándék készítés másoknak

csütörtök (6., 13., 20.): ajándék

péntek (7., 14., 21.): ajándék

szombat (1., 8., 15., 22.): közös kreatív program

vasárnap (2., 9., 16. 23.): közös süti sütés

A kisfiam Mancs Őrjáratos naptárt szeretne az idén, a kislányomnál pedig a Disney hercegnők az aktuális kedvencek. Az ajándékokhoz azt találtam ki, hogy vettem egy Mancs Őrjáratos memória kártyát, és egy Disney hercegnős kirakót, és ezek darabjait osztom fel annyi részre, ahány ajándékos nap kijön. 1 napra lesz más típusú ajándék, pl. a Mancs Őrjáratos mini figurákból Tracker még hiányzott, aznap a kis hölgy egy pici hercegnő figurát kap.

Hogy a naptár kinézeténél se legyen hiány, szerkesztek majd egy karácsonyi képet a kutyikról és a hercegnőkről, amit kinyomtatok, kiragasztok a karácsonyfás naptár alá, és az alján hagyok egy kis helyet, ahol lehet pipálni, hogy hány nap van még vissza Karácsonyig.

Ami a közös kreatív programnál szóba jön:

  • karácsonyi témájú kavicsfestés
  • karácsonyfa díszkészítés
  • karácsonyi dísz narancsból és szegfűszegből
  • képeslapok rajzolása, megírása

Ami a közös sütisütős napokon fog készülni:

  • karácsonyi keksz
  • mézeskalács
  • házi szaloncukor
  • egy szabadon választott (mindig van elképzelésük róla :-D)

Ami hibát már nem fogok elkövetni: (az elmúlt évek tapasztalataiból tanulva):

  • Volt olyan év, amikor nagyon sok volt a közös program, és azt egy idő után nem találták már annyira érdekesnek.
  • Tavaly Levi kikönyörgött egy nem túl olcsó Lego-s naptárat is - Lego mánia a köbön - Papától persze meg is kapta. Amíg nyitogatta a kis ablakokat végülis érdekes volt neki, de utána egész évben 1x sem vette elő, és csak nagyon pici apróságok vannak benne. Ha már Lego, akkor annyi pénzből kijön egy normálisabb készlet, amit akár szintén el lehet több napra osztani, és akkor Karácsonyra összeáll az egész. Idén a Mancs Őrjáratosokat szúrta ki, de belenéztem a tartalmába, és az a pár ceruza és nyomda, amit sikerült beletenniük, nem nagyon éri meg (szerintem) az árát, ezért is döntöttem úgy, hogy inkább választok egy játékot, amit napokra lebontva kap meg: szerintem így tartalmasabb és olcsóbb is a végeredmény.

+1 konklúzió: a tervezés, de rugalmasan elvem itt is él! Előfordulhat, hogy betegség, vagy bármi miatt nem úgy jönnek össze a dolgok, mint ahogy azt elképzeltük. Nálunk is volt olyan év, amikor hiába terveztem le a jó kis programokat, a kisebbel a kórházban töltöttünk 1 hetet, ekkor is folytatódott a nagyobbnak, de Apa tök más dolgokat tett a naptárban, mint ahogy én kigondoltam, de abban az esetben tökéletes volt úgy is. Soha se felejtsétek:

a lényeg az öröm, a készülődés és várakozás varázsa, szóval ha valami máshogy alakul, csak rugalmasan ;-)

Remélem beindítottam az ötletgyárat a fejetekbe! :-)

 

Ha szívesen olvasnál ötleteket felnőtteknek szóló adventi naptárakhoz, olvasd el ezt is!

Ha szeretnéd magadat vagy a szeretteidet meglepni egy ünnepekre hangolódó adventi naplóval, ami segít egy kis nyugalmat teremteni a decemberedbe, és tudatosan végiggondolni, hogy mi az, ami valójában fontos, nézd meg ezt is!

Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.

Csodás napot és vidám, örömteli készülődést Mindenkinek!

Mariann

Adventi naptár - pont ahogy szeretnéd
Scroll to top