5+1 bevált gyakorlat a pozitív megerősítések használatához

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem egy csokorba a kedvenc gyakorlataimat, hogy hogyan tudjuk a pozitív megerősítéseket a mindennapi életünk részévé tenni a legkönnyebben. Remélem kedvet kapsz a kipróbálásához és mielőbb bele is vágsz! :-)

Az Alkosd meg a varázsszavaid, hogy megújuljon az életed! bejegyezésben az alapokat már megbeszéltük: hogy mik is azok a pozitív megerősítések, hogyan és hogyan nem érdemes használni őket. Ha még nem olvastad, kezd ezzel!

A gyakorlati használatot illetőleg itt talász 6 tippet inspirációnak - fogd fel úgy, mint egy svédasztalt. Válaszd ki azt belőlük, ami szimpatikus a Számodra, ami jól passzol a Te személyiségedhez és életviteledhez, és vidd azt magaddal. Ha úgy érzed részben a Tiéd, szabd nyugodtan magadra, de a legfontosabb az, hogy kezd el beilleszteni az életedbe és kikísérletezni a saját megoldásaid:

1. Írd ki!

Írd le a kiválasztott mondatokat, és tűzd ki jól látható helyekre. Remek hely erre például pont a wc-vel szemben, azt biztos el fogod olvasni naponta többször is:-) De tehetsz egy cetlit a pénztárcádba, vagy ráírhatod több kis jegyzetlapra is, és ragaszd ki a lakás több pontjára (íróasztal, hűtő, előszoba tükör, monitor sarka…), így garantáltan, naponta többször emlékeztetni fogod magad rá. Ha értesz egy picit a képszerkesztéshez, készíthetsz a mondatodból hátteret telefonra/gépre. Vagy egyszerűen ráírhatod egy sima papírra, post it-re is, de ha van némi díszítős/kreatív hajlamod, szépen kivitelezve is elkészítheted. Én amikor találok egy olyan mondatot, ami “bevésődik” először csak gyorsan felírom az első kezem ügyébe kerülő cetlire, és később amikor van rá időm, kedvem, elkészítem a kedvenceket szebb kivitelben is (lásd 6. pont). A cetlik pedig bekerülnek egy szép dobozba, üvegbe, és ha szükségét érzem egy kis megerősítésnek, húzok egyet belőlük. Ha szeretnéd elkészíteni a saját dobozkádat a Hatszínvirág Kreatív Műhelyben a lélekvitamin készítő foglalkozáson van erre lehetőség, ahol minden eszközt biztosítunk és megosztjuk Veled az eddigi gyakorlai tapasztalatainkat a témában.

Kiegészítés: 2023.:
Ha úgy érzed, nincs időd/kedved az elkészítéssel foglalkozni, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Megerősítés Kártyákat, ami már 6 témában elérhetőek, mint:

Ezekben a kis kártyacsomagokba összegyűjtöttük egy csokorba azokat a megerősítő mondatokat, amiket mi is használtunk, használtunk az adott témával kapcsolatos belső munkánk idején. Beszerkesztettük szép és könnyen használható, strapabíró kivitelbe, így Neked márcsak használnod kell. ;-) 

2. Varázstabló: készíthetsz egy motiváló montázst is egy olyan helyre, ahol gyakran látod, például az íróasztalodhoz vagy az ágyadhoz. Itt a megerősítéseid mellett helyet kaphatnak kis képek, amelyek emlékeztetnek a célodra, motiváló idézetek is. Az enyém most épp így néz ki:

Kiegészítés 2023.: A fenti kép 2018-ban készült az akkori vision boardomról. Örömmel nézem most vissza így 5 év távlatában. Azóta valóban valóra vált, hogy már tényleg azt érzem, hogy a helyemen vagyok, és számos kreatív tervem megvalósítottam az elmúlt 5 évben. Most idei konkrét vision boardom nincs, de az 1. pontban említett megerősítés kártyáimból minden nap húzok 3 lapot, amit kiteszek az irodámban egy jól látható helyre.

  • egyet húzok napindítónak, hogy mi az, ami a legtöbbet segíthet, amilyen irányba érdemes fókuszálni az energiáimat az adott napon
  • kettőt arra a témára, amin most épp dolgozom, amik a fókuszban vannak nálam. Felteszem minden reggel azt a kérdést, hogy melyik az a megerősítés, ami a legtöbbet segíthet az adott területen, hogy pozitív irányba fejlődjenek bennem a dolgok. A lenti fotón szereplő kártya a Női Megerősítés Kártyáinkból való például, ami most aktuálisan az egyik kedvenc csomagom.

egy kis saját sztori: A tavalyi évem fókuszában a nőiségemben való megújulás állt nálam is. A legkisebb gyermekem is iskolás lett, és ilyenkor szerintem sokunknál eljön az az idő (van akinél előbb, van akinél később...), amikor az "anya" énrészünk kicsit hátralép, és előtérbe kerül újra "A Nő" ... aki már nem lesz ugyanaz, mint a gyerekek születése előtt volt. Ilyenkor önmagunk újragondolása, a női szerepeink harmóniába hozása izgalmas önismereti út. Az oldásokon, meditációkban elért eredmények lehorgonyzásában nekem mindig nagy segítség egy-egy pozitív megerősítő mondat: amiket használtam le is írtam mindig a naplóimban. Ezeket a mondatokat gyűjtöttem össze ebben a kártya csomagban. Bízom benne, hogy Számotokra is áldásos hatású lesz, segít bekerülni egy pozitív spirálba, és erőt tudtok meríteni belőle a minden napokban.

3. Varázsfüzet: Ha nem szeretnéd „közszemlére” tenni ezeket a dolgaidat, akkor pedig nyiss erre a célra egy füzetet, és olvasd el minden reggel és este (és amikor csak lehetőséged van rá) a leírtakat. Beleírhatod a szöveget egy kinyithatós képeslapba is: így ránézésre a külső oldal csak egy szép kép, és a belsejében csak Te látod a szövegezést – de mégis mindig kéznél van, gyorsan előkapható. A lényeg, hogy minél többször olvasd, lásd, halld, de legalább napi 2 alkalmat érdemes rászánni. Ha hangosan kimondod, még jobb a hatása. Nagyon jó érzés így indítani a napot, és napzáró gyakorlatnak is tökéletes. Nem vesz el túl sok időt a reggeli rutinból (max. 1-2 perc, attól függően hány mondatod van), de sokat tud dobni az ember hangulatán, ha ezekkel a gondolatokkal ébred. Ha nyitott vagy az írásra - ami a véleményem szerint az egyik leghatékonyabb technika, hogy kapcsolódj önmagadhoz, lecsendesítsd az elméd és meghalld a belső hangod - szeretettel ajánlom figyelmedbe a Varázsmondatok önismereti naplónkat, ami lépésről-lépésre végigvezet, hogy megfogalmazd a saját, támogató mondataid. Varázsmondatok kártyával és KristályTűz szójaviasz gyertyával együtt csomagokban, vagy önmagában is megtalálod a Shopban.

4. Szöveges, énekes mantrák hallgatása: Nekem sokat segítettek Bagdi Bella énekes mantrái, mert egyszerűen belemásznak a dallamok fülembe (jobban mint a szövegek, én nagyon fogékony vagyok a zenére), és miközben hallgatom őket nem 1x, hanem 100x hallom, és jó mélyen rögzülnek, sokkal könnyebb előhívnom a mondatokat. 2 személyes kedvencem Bellától a Előttem legyen mindig út, és a Lélekben hozzád emelkedem cd. Az előbbi lendületesebb, ezt szívesebben hallgatom napközben, a gyerekek is szeretik nálunk (a Férjem már kevésbé :-D). A Lélekben hozzád emelkedem egy elmélyülősebb, imadalokat tartalmazó cd – ezt csak egyedül szeretem hallgatni, de csodás módon megnyugtat, inspirál és kitisztítja a fejemből a kusza gondolatokat, ha nagyon megy a mókuskerék. A másik kedvencem Balogh Béla: Tudatalatti tízparancsolata cd-je. Itt nem is kell rá odafigyelni, ezek nyugodtan szólhatnak háttérzeneként, vagy akár alvás közben is: a pozitív megerősítő gondolatok alvás közben is tudnak rögzülni. Hallgathatod őket akár esténként, elalvás előtt is.

Kiegészítés: 2021-es új kedvenc Vörösmarti Imrétől a Parázsszív. Hihetetlen erőt sugároz. A megjelenése óta bevésődött. Szeretettel ajánlom figyelmedbe!

5. Tükör gyakorlat haladóknak: Nagyon hatásos, ha naponta szánsz arra pár percet, hogy 1-2 alkalommal, háromszor megismételve, tükörbe nézve, egy-egy izommozdulattal kísérve elmondod magadnak. Ezt csináld legalább 1 hónapon keresztül. A lényeg, hogy éld bele magad a helyzetbe! Érezd, ahogy megvalósult a kívánt cél! Lehet, hogy ezeknek a mondatoknak a hallatára megszólal egy kis hang a fejedben, ami ellenkezik, és nem hisz el egy szót sem az elmondottakból. Vagy megeshet, hogy egyszerűen csak rosszul érzed magad, miközben ezeket a gondolatokat ismételed. Ha ez előfordulna, akkor változtass a szövegen! Keress olyan mondatokat, amiket el tudsz hinni, és amiket boldogan ki tudsz mondani! Hiába mondod azt, hogy “Türelmes vagyok.” ha közben majd szétfeszülsz az idegtől. A szavak mellett a hozzájuk kapcsolt érzések is nagyon fontosak! Sőt, ezek a legfontosabbak! A gyakorlatnak csak akkor lesz hatása, ha érzelmileg is beleéled magad, és tényleg átérzed a kívánt dolgot, miközben mondod a szövege. Figyelj rá, hogy mindenképp úgy fogalmazd meg a mondtatod, hogy az jó érzéseket váltson ki belőled. További segítséget a támogató mondataid helyes megfogalmazáshoz itt találsz.

+1: Fesd meg! Kreatív technikát kedvelők nyugodtan szabadjára engedhetik a fantáziájukat, és akár meg is festhetik a kedvenc mondataikat. Sajnos még kevesebb időm jut az alkotásra a gyerekek mellett, mint amennyi jól esne, de ha sikerül csennem egy pár órát, egy ilyen kép megfestése csodálatos feltöltő erővel bír. De erről majd még fogok mesélni itt a blogon... :-) A festést itt persze tágabban is értelmezheted: a lényeg az érzés, amit átélsz amíg készíted. A megerősítésed belefestheted mandalába vagy bármilyen más képbe zárva is. Ha van kedved megfesteni a sajátodat, a Hatszínvirág Harmónia Ház kreatív feltöltődés foglalkozásain örömmel látunk akár egyéni, páros vagy kis csoportos foglalkozásainkra. A lenti angyalokat a női integrációs belső folyamatom alatt festettem: már maga az elkészítésük is sok felismerést, ajándékot hozott magával, és a hétköznapokban is jól tudtam/tudom használni azt az erőt, energiát, amit akkor belesűrítettem a készítés alatt: igazán jól jön erőforrásként egy-egy olyan napon, amikor nem annyira érzem magam flowba, harmóniába: segít visszatalálni a belső központomhoz, és női minőségeimet erőbe rendezni.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak Benneteket.

Szeretettel,

Mariann

5+1 bevált gyakorlat a pozitív megerősítések használatához
Scroll to top