10+1 tipp a húsvéti menühöz az egészséges táplálkozás jegyében

Az egészséges táplálkozásra érdemes figyelmet fordítani az Ünnepek alatt is. Íme 10+1 egyszerű tipp a gyakorlati megvalósításhoz:

1. Az ünnepek alatt is figyeljünk a napi 4-5x-i zöldség/gyümölcs fogyasztásra! Kerüljön a tányérunkra zöldség akár minden fogáshoz, változtatosan elkészítve: nyersen, salátának, vagy köretként, párolva. Ha jól jönne egy konkrét recept a tavaszi sóska salátáét itt találod.

2. Ha már a salátáknál tartunk: öntetnek részesítsük előnyben a hidegen sajtolt olajokat. Kísérletezz bátran a különböző ízekkel, az én egyik aktuális kedvencem például a hidegen sajtolt mogyoróolaj -isteni aromája különlegesen finommá teszi és jól feldobja a megszokott salátákat. Majonézből csak keveset használjunk, lehetőleg „light” terméket válasszunk, de hígíthatjuk natúr joghurttal, kefirrel is. Utóbbiakból válaszd az élőflórás fajtákat.

3. A hazai friss gyümölcsök, zöldségek (pl. eper, málna, őszibarack, zöldborsó, sóska, paraj..stb) közül most még kicsi a friss választék, helyettük most még a gyorsfagyasztott termékeket is választhatjuk. Gyorsfagyasztás során a nyersanyagot mínusz 40 – 50 °C-ra hűtik, majd mínusz 18 -20 °C-on tárolják. Az ilyen élelmiszerek táp- és élvezeti értéke közel megegyezik a friss nyersanyagokéval, vagy csak nagyon lassan vész el. Például a C-vitamin veszteség fagyasztás során mindössze átlagosan 20-30%-os.

4. A szokásos krumpli, rizs köret mellett készíthetünk sült, párolt, töltött vagy csőbensült zöldségeket és friss salátákat is. A tányéron a megfelelő arány: a negyedén hús/hal, a negyedén a magasabb szénhidrát tartalmú köret (pl. krumpli, rizs és társaik), a felén zöldség köret.

5. A fehér lisztet – vagy legalább egy részét – helyettesítsük teljes kiőrlésű fajtákkal, zabpehellyel.

6. A gyümölcsök kerülhetnek az asztalra könnyű desszertként, például gyümölcssalátának elkészítve, vagy sütve, kompótként is felhasználhatjuk őket.

7. A vajkrémes sütemények helyett részesítsük előnyben a túrós, gyümölcsös fajtákat. Készítsünk olyanokat, amelyek nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaznak – akár aszalt formában is.  Tálalásnál vágjunk kisebb szeleteket.

  1. Ne csak alkoholt, cukros üdítőitalokat, hanem vizet is helyezzünk az asztalra. Facsarhatunk bele citromot, vagy tehetünk bele gyömbért, mentát, citromfüvet is, hogy feldobjuk az ízét!
  2. Kerüljük a túlevést! Attól hogy ünnepek vannak, még nem feltétlenül kell pukkadásig teleenni magunkat – hacsak nem a teljes kajakóma a cél. ;-) Ha sokféle étel van, és szeretnéd mind megkóstolni, csak pici adagokat szedj 1-1 fajtából. Apró trükk, de hatásos: tálaljunk kisebb tányérokra, így kevesebb is többnek tűnik, és kisebb eséllyel szedünk hatalmas adagokat.
  3. Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete és az emésztő rendszer munkáját is segítjük. Így nemcsak az ízeket élvezhetjük jobban, ha lassabban eszünk, valószínűleg kevesebb kalóriát is fogunk bejuttatni a szervezetbe.

+1: a Húsvét egyik klasszikus étele a töltött tojás. Ha vannak a családban gyerekek – és/vagy játékos kedvű felnőttek – próbáljátok ki ezeket a kiscsibés töltött tojásokat. Imádni fogják! 🙂

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak Benneteket.

Szeretettel,

Mariann

10+1 tipp a húsvéti menühöz az egészséges táplálkozás jegyében
Scroll to top