6+1 dolog, amit jó tudni a mézről

A cukor helyettesítésére rengeteg alternatíva közül válogathatunk már. Igazából nem szeretem az ilyen „egészséges” „nem egészséges” címkéket, mert –mint a táplálkozás szinte minden kérdésében – nem mindegy, hogy kiről beszélünk, és mi a célunk.

Milyen állapotban vagy: áll-e fent valami krónikus betegség? Szoptatsz-e esetleg? Mozogsz rendszeresen? Ülőmunkát végzel? Szeretnél ledobni 5 kg-t? Vagy 30-at? Vagy szeretnél indulni a Miss Euróra díjért idén? Vagy „csak” egészségesen kívánsz táplálkozni? Nincsenek jó és rossz válaszok, de fontos, hogy azzal tisztában legyél Te mit szeretnél elérni, és ehhez igazítani a táplálkozást. A dietetikában is az egyéni szokások, célok figyelemebe vételét támogatom a mindenkire ráhúzható, sablon megoldások helyett!

Ha édesítésről van szó, a méz egy jobb alternatívája a sima kristálycukornak - persze mértéktartó fogyasztás mellett. Kalória tartalma, cukor összetétele, vércukorszint emelő hatása ugyan közel a fehér cukorral azonos, de egyéb értékes tápanyagai révén igen sokrétű táplálkozás-egészségügyi előnyökkel jár rendszeres, de mértéktartó fogyasztása. Én inkább a jó minőségű, hazai méz mellett teszem le a voksom, mint a drága trópusi, egzotikus alternatívák mellett. Úgy gondolom - bár ezt sem szélsőségesen követve - de ami az adott helyen, az adott évszakban szezonálisan megterem, elérhető, az a legjobb választás: mind az egészségünk, mind a környezetvédelem, mind gazdasági szempontból.

A mai napra összegyűjtettem 6+1 dolgot, amit érdemes tudni a mézről:

  1. Vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. A méz ásványianyag-és vitamin jellemzőit a botanikai és földrajzi eredete határozza meg. Vitaminok közül a legtöbb mézfajtában a C-, B1-, B2-, B6-, K-vitamint, niacint, pantoténsavat és biotint találunk. Ásványi anyagai és nyomelemei közül a kálium, a kalcium, a magnézium,a vas, a cink, a mangán, a réz és a króm emelhető ki.
  2. Jó házi orvossága a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak. Antimikrobiális hatású. Náthás időszakban,influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B-és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben. Immunerősítő, roboráló hatású.
  3. Oligoszacharidjai segítik a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok, laktobacilusok szaporodását, vagyis a méz prebiotikushatást fejt ki.
  4. Az ételekhez, italokhoz lehetőleg azután adjuk hozzá, ha már nem túl forróak, hogy vitamin tartalma ne károsodjon.
  5. Mézből is fontos a mérték, a napi javasolt bevitel maximum 20-30 gramm.
  6. A mézkristályosodás természetes fizikai folyamat, nem jelenti azt, hogy a méz gyenge minőségű lenne, a kémiai tulajdonságai nem változnak eközben. A kristályos méz 45 Celsius-fokos vízfürdőben károsodás nélkül visszaolvasztható, de ezután ismét kikristályosodhat.

+1: Fontos tudni, hogy a méz sem mindenkinek javasolható csodaszer: fogyasztása magasabb kalória – és cukor tartalma miatt nem ajánlott cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak. A benne lévő hangyasav irritálhatja a gyomornyálkahártyát, így gyomorfekély esetén szintén kerülendő a használata. A fruktózemésztési zavarban szenvedőknek teljes mértékben ki kell zárniuk a mézet étrendjükből, annak jelentős fruktóztartalma miatt. Gyerekeknek. 1 éves korig a botulizmusfertőzés miatt tilos a fogyasztása. Egyes pollenallergiák esetén felléphet keresztallergia a mézzel szemben, ezért ilyenkor fogyasztása nem javasolt, ahogyan ismertméhcsípés-allergia esetén sem.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak. Ha van olyan barátnőd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha Őt is meghívod. 🙂

Szeretettel,
Mariann

Forrás: MDOSZ - Táplálkozási Akadémia 2019. 01.

6+1 dolog, amit jó tudni a mézről
Scroll to top