10 lista, amivel megkönnyítheted az életed

Itt a Hatszínvirág Blogon már szó esett arról, hogy Miért van szükség (rugalmas) tervezésre? – mi is az egyáltalán, és milyen pozitív változásokat hozhat az életünkbe. A mai nap hoztam 10 konkrét példát is, hogy milyen típusú listák azok, amelyekkel gördülékenyebbé, hatékonyabbá tehetjük a mindennapjainkat.

Ha kétségeid vannak afelől, hogy van-e értelme listát írni bármiről is, amikor az élet úgyis felülírja – vagy a cikk olvasása alatt ezek és hasonló gondolataid merülnek fel – kezd itt. 

Mielőtt belemerülnénk a konkrét példákba, kezdésként még annyit, hogy az alábbi listával nem azt szeretném sugallni, hogy az életed összes területéről vezess listát. Ha valami megy, akkor hurrá, biztos megvannak a már jól bevált módszereid, szuper, használd őket továbbra is! DE! Ha van az életednek olyan területe, ahol úgy érzed volna mit javítani, akkor érdemes tenni velük egy próbát! Például az alábbi területeken szerintem remekül használhatóak:

1. Menü tervezés: elvétve találkoztam még olyan nővel, aki háztartást vezet és ne okozna neki fejfájást, hogy “mit főzzek már megint?” A saját bőrömön is tapasztaltam ezt az érzést nem egyszer: adott egy magyaros táplálkozást kedvelő húsimádó Férj (tudjátok, az a típus, akinek a csirke és a hal zöldség; a zöldséget meg egye a kecske…), én magam most épp fél éve vega vagyok (vannak olyan időszakaim, amikor eszem húst, de akkor is csak alkalmanként, csirkét és halat) és 2 gyerkőc (a fiam inkább az én táplálkozási vonalamat kedveli, a lányunk pedig az apjáét – megspékelve egypár egyéni bónával: ki a gombát nem szereti, ki ezt, ki azt), szóval pontosan tudom, hogy milyen kihívás a mindennapokba ezt megszervezni. Kislányom 3 éves koráig emellé társult még tejfehérje allergia – ami hála Istennek 3 éves korára elmúlott, így az eddigiekhez képest pár fokkal egyszerűbb lett az egyszerűnek még mindig nem nevezhető helyzetünk. Nem mindig írtam/írok menütervet, de az a határozott tapasztalatom, hogy amikor megteszem, akkor sokkal gördülékenyebb az egész, változatosabb az étrendünk és több egészségesebb dolog kerül az asztalra, míg amikor kihagyom ezt a lépést, a végeredmény is kevésbé tölt el elégedettséggel, és főleg az a frusztráló őskáosz érzés: “mit főzzek már megint/”van-e itthon minden hozzá”… no ez az, ami nagyon jó hogy megszűnik. És ezért cserébe az a pár perc ráfordítás amit a tervezés elvesz simán megéri. Hogy konkrétan mit/hogyan szoktam letervezni, a héten még visszatérek rá 😉 A menü tervezés kapcsán a másik helyzet, amikor nagy segítséget nyújthat az az életmód váltás időszaka. Főleg az elején sokkal könnyebb az átállás, ha van egy pontos terved arról mit/hogyan szeretnél csinálni, mintha csak egy halvány derengés van a fejedben arról, hogy mit kellene tenned. Erről olvashatsz bővebben itt.

2. Heti testmozgás betervezése: itt is az a tapasztalatom, hogy ha leírom a heti tervezett edzéseket, sokkal nagyobb eséllyel meg is valósítom, mintha csak annyi van a fejemben róla, hogy kellene vmit sportolni vmikor a héten… és itt kb. tényleg max. 1 percet vesz igénybe, amíg végiggondolom a hetet/átnézem az adott programokat, és beírom, hogy mikorra fog beleférni a mozgás. Számomra ami könnyebbé teszi, hogy van 2 fix pont: hétfő NIA, szerda thai-box, a fix csoportos edzések adottak. Viszont emellett az otthoni kiegészítésre ha nem választok fix időpontot ki, nagy eséllyel addig halogatom, amíg csak elmarad. Szóval igen, a testmozgást is érdemes szerintem írásba betervezni (ha szeretnéd, hogy valóban megvalósuljon és jelent ez most prioritást az életedben).

3. Pénzügyek tervezése: ha az anyagi helyzeted szorul megreformálásra, akkor itt is sokat segíthet, ha először is tudatosítod, hogy mire költesz. Érdemes erre szánni 1 hónapot, és pontosan megfigyelni mire mennyi megy el. Majd ha ez megvan, akkor összeírni a várható bevételeket, és felosztani azt, hogy mire mennyit szeretnél költeni. Sokkal könnyebb így tartani a fókuszt, és sokkal kisebb az esélye, hogy elcsábulsz olyan dolgokra, ami nem fér bele a keretbe.

4. Havi fókusz: minden hónapnak szeretek választani fókuszpontot, hogy minek a hónapja lesz. pl. felújítás, ovikezdés, vállalkozás elindítása …stb. Az a tapasztalatom, hogy akkor működöm hatékonyan, ha 1 hónapnak max. 2 fő vonalat jelölök ki. Mert hiába akarok egyszerre életmódot váltani, felújítani a nappalit és vállalkozást indítani és még sorolhatnám a végtelenségig, egyszerűen nem fér bele, és ha túl sok mindennel foglalkozom, a végén nem jutok egyikkel sem egyről a kettőre. Itt teljesen igaz a kevesebb több elve. Nekem sokat segített az a kérdés, hogy : Melyiket csinálod meg először? 🙂

5. Heti teendők: Itt le szoktam osztani a havi témámat 4 kisebb részre. Ha például szeretnék kidolgozni egy workshopot (most egyébként tényleg pont ezen dolgozom), akkor összeírom hogy mi szükséges ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Egyik héten pl. elkészítem hozzá a munkafüzetet, másik héten a kreatív anyagokat, harmadik héten tartok egy főpróbát … stb.

6. Napi teendők: a napom elején szánok arra pár percet, hogy megjelölöm, hogy mik azok a feladatok, amiket szeretnék aznap elvégezni. Ez sokat segít abban, hogy ne folyjon ki az idő a kezemből. Az elején amikor kezdtem ezt rá kellett jönnöm, hogy mennyire irreális az időérzékem 😀 – Mostmár nagyjából ismerem a reális határaimat, hogy mennyi az a mennyiség, ami valóban belefér 1 napba. Az előző workshopos példánál maradva, ha az adott hétre (ld: 5. pont) az a tervem, hogy elkészítem a munkafüzetet, akkor beosztom, hogy akkor a mai nap az az első lépés ehhez, hogy összegyűjtöm a feladatokat. És mindig csak azzal igyekszem foglalkozni, ami konkrétan előttem áll. Ha pl. most a munkafüzet készítés a téma, akkor nem azzal ütöm el az időt, hogy helyszínt válogatok a fél év múlva esedékes irodabérlés kiválasztásához.

7. Mindennapi örömök – Jó, ha a mindennapi tevékenységeink között is vannak olyanok rendszeresen, amelyek feltöltő hatással bírnak, ezek segítenek a szinten tartásba. Érdemes rászánni magunkra azt a napi 10-15 percet az örömtelibb mindennapokért! Részletesebben erről itt olvashatsz.

8. Nem mindennapi örömök – A 7. pont mellett az is fontos a lelkünk egészségének és a jó közérzet megőrzésének érdekében, hogy időről-időre érjenek olyan élmények, amelyek feltöltenek, inspirálnak, erőt adnak. Akkor is, ha Anya vagy: kell időnként a kimenő – tudod, “üres kancsóból nem lehet tölteni.” Erről a témáról részletesen erről itt írtam.

9. Családi tervező: A család programjainkat átlátásában sokat segítenek a családi tervezős naptárak. Évek óta ilyet használunk, imádom. 🙂 Rengeteg félét-fajtát lehet már belőle kapni a színezhetőtől elkezdve a matricázóson át mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ha rákerestek ki lehet fogni ingyenes letölthető fajtákat is. A lényege, hogy a hónapnál több oszlop található, ahova be lehet írni a közös programok mellett a család tagjaiért külön-külön is. Leírva lehet kicsit furán hangzik, de ha ránézel erre a képre rögtön érthető lesz 🙂

Átláthatóbbá teszi a mindennapokat és – ritkábban – fordul elő, hogy egymással ütközzenek a programok. Sokaknál beváltak erre a célra a gépen tervezhető, egymással megosztható naptárak is. Erről nincs saját tapasztalatom, mert mi ezt a hagyományos “kézzel írós” verziót használjuk, de az eszköz igazából teljesen mindegy, a lényeg, hogy megtaláld azt a fajtát ami a Te/Ti életeteket egyszerűbbé teszi.

10. Út az álmaink megvalósításához. Ha bármelyik területén az életünkben van egy álmunk, amit szeretnénk ha valóságot öltene, sokat segíthetünk ebben, ha nem csak vizualizálunk, és várjuk a sült galambot, hogy az Univerzum majd elénk repíti a megoldást, ha sokat gondolunk rá, hanem teszünk is a való életben a megvalósulásáért. Persze sokat segít az is, ha ismerjük és használjuk ezeket a technikákat, ha hiszünk abban, hogy az álmaink valóra válhatnak, és megérdemeljük, és elképzeljük, és beleéljük magunkat, a vizualizációnak hatalmas szerepe van… de… az a tapasztalatom, hogy ez önmagában kevés. Támogathatjuk vele magunkat, és nagyon jó is ha megtesszük, de nem elég csak elképzelni a dolgokat, konkrét célokat kell kitűzni, és tenni értük, kitartóan – minden áldott nap! Ha beleteszed az időt és az energiát, úgy teljes a dolog. Mondhatnám: segíts magadon, Isten is megsegít... ;-)

GYAKORLAT

Válassz EGYET a fent leírtak közül - amelyik a legtöbb pozitív változást hozná az életedbe és próbáld ki a gyakorlatban. Te melyiket választod? :-)

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalunkhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várunk.

Szeretettel,
Mariann

10 lista, amivel megkönnyítheted az életed
Scroll to top