3+1 ötlet kreatív feltöltődéshez (kezdőknek is)

A mai napra hoztam 3+1 ötletet kreatív feltöltődéshez (kezdőknek is) - ezek az én kedvenceim. Ha van kedvetek folytassátok a sort, és készítsétek el a saját listátokat is. Mi az, ami Benneteket feltölt? Mi az, amit már régóta szeretnél kipróbálni? Íme az én aktuális kedvenceim:

1. Scrapbook: A scrapbookozás egy nagyon jó technika ahhoz, hogy megörökítsük életünk apró pillanatait. Nálunk most a kisgyerekes időszaknál például az egyik fő téma a gyerekek vicces beszólásai, valamint szívesen készítek családi krónikás fotókönyvet is az évekről – a memóriám nem túl fényes, és szeretném ha minél több mindent meg tudnék örökíteni ebből az időszakból. No de mi a manó is az a scrapbook? Magyarul úgy lehetne szépen mondani, hogy emlékalbum vagy élményalbum készítése. Hasonló, mint egy fotóalbum, de annál jóval több. 🙂 Ez egyfajta kollázstechnika, ahol a fotókat nemcsak összegyűjtjük egy helyre és lefűzzük egy albumba, hanem írunk mellé szövegeket, elmeséljük a hozzá kapcsolódó élményeket – akár hosszabban, akár csak 1-1 jellemző szóval. A megjelenést tekintve pedig rengeteg szebbnél szebb alapanyag közül lehet válogatni: gyönyörű papírok alapnak és hozzá számos dekoráló kiegészítő: kis gyönygyöcskék, gombocskák, szalagok, bélyegzők… A scrapbooknak létezik digitális változata is, amikor nem kézzel fogható oldalakat készítünk, hanem képszerkesztő programokkal állítjuk össze az oldalakat. 

hagyományos scrapbook oldal az 1 éves nagylányomról a kép dekorációinak anyagai azok, amiből a szülinapi buli dekorációja is készült a kép alatti kis kártyák kivehetőek, amelyekre feljegyeztem pár fontos/érdekes dolgot ebből az időszakból

digitális scrapbook, gyermekeim vicces beszólásairól; képhez felhasznált anyag: Scrapfellow, Kit Klub – Sztori

Sokat kísérleteztem az elmúlt évben a témában, én most jelenleg oda jutottam, hogy számomra a legkényelmesebb és leghatékonyabban működő megoldás, hogy a CEWE fotókönyv szerkesztőjét használva készítem el minden évben a családi fotókönyvünket. Nagyon egyszerű, minimális számítógépes ismeretekkel is jól használható program. Ami sokat segít, hogy időben lebontom kisebb lépésekre a feladatot, és úgy nem tűnik olyan nagy falatnak. Minden hónapban elkészítem az adott hónapot, így 1 évig készül 1 könyv - van hogy kevesebb időm jut rá, de akkor még mindig behozható az év végéig - és egyben rendelem meg az egészet. Érdemes mindegyik technikában kipróbálnod magad, hogy el tudd dönteni, neked melyik az ideálisabb megoldás. Kisgyerekes anyukáknak tökéletes hobbi - de persze nemcsak nekik. A gyerkőcös témákon kívül rengeteg mást választhatunk, például utazások, gondolatok, esküvő, aktuális kedvencek.... a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen :-)

2. Kicsit továbbgondolva a technikát remek önfejlesztő gyakorlat egy képes, inspirációs montázs készítése is: akár egy-egy témában (pl. karrier, jövő, család, kapcsolatok...) vagy akár az egész életünkre nézve. A megalkotásához használhatunk scrapbook kincseket, kártyákat, saját fotókat, de újságkivágások és kedvenc képeknek is helyük lehet rajta: bármi, ami megragad bennünket az adott témában. Szerintem azért nagyon jó és motiváló egy ilyen készítése, mert az alkotói folyamat segít elmélyedni az adott témában, és egy új szemszögből is megközelíteni a dolgokat. A keresgélés közben felbukkannak friss gondolatok és meglátások, amelyek segítik a tisztább látást. Az elkészült montázs a későbbiekben, mint egy varázsszer inspirálhat és motiválhat minket a célunk felé vezető úton. Valamint évek múltán - ha már sikerült megvalósítani az ott megfogalmazottakat - csodás érzés és igazi önbizalom fröccs, hogy: igen!, erre is képes vagyok! :-)

KIEG: 2021.: A Hatszínvirág Harmónia Házban élőben is kipróbálhatod ezt a remek elfoglaltságot egy krempi készítő műhelyen - akár kis csoportban, akár egyénileg - ahol minden eszközt és támogatást biztosítunk hozzá.

3. Mandala festés: na ez az az élmény, ami tényleg segít bekerülni a flowba. 🙂 Én eddig az üvegre festős és a selyem technikákat próbáltam. Imádom mindegyiket! Ez a technika az, aminél nálam az vált be, hogy nem otthon végzem, hanem 1-2-3 havonta elmegyek 1-1 workshopra, mandalafestő napra/délelőttre, ahol van idő és lehetőség a teljes elmélyülésre. Ennek az előnye az is, hogy nem kell beszerezni a szükséges eszközöket, anyagokat, mert azok ott helyben adottak, és könnyebb így elsajátítani az adott technika csínját-bínját, és nem otthon kikísérletezgetni mindent a nulláról. Szerencsére már vidéken is elég sok lehetőség közül lehet választani.

Kedvcsinálónak álljon itt egy mandala, amelyet az alkalomból készítettem, hogy belevágok a Hatszínvirág programomba, belesűrítettem mindazt az érzést és elképzelést, amelyet közvetíteni szeretnék általa:

+1: írás, tánc és egyéb művészetek. Ha a fenti irányok úgy érzed nagyon távol állnak Tőled, nyugodtan gondolkozhatsz egyéb művészeti irányokban, mint például a különböző írásterápiák, vagy táncos irányzatok. Ezekkel is ugyanúgy remek feltöltő tevékenységek. Én magam imádom mindegyiket. :-) A táncokat például úgy építettem be rendszeresen az életembe, hogy a heti mozgások közül választottam olyat, ami táncos alapokkal rendelkezik, a NIA-t. Annyira szeretem és olyan sokat erőt és lendületet tudok belőle meríteni. :-) Ha az írás az, ami a legjobban lázba hoz, nézz szét a Hatszínvirág Naplók között is.

Gyakorlati tipp

Válassz ki egyet akár a fent leírtak közül, vagy akár bármi más irányzatot (horgolás, varrás, fényképezés, színezők, ékszerkészítés, pasztellrajz, menj el egy élményfestő partyra... ésatöbbiésatöbbi) ... bármit, a lényeg, hogy CSINÁLD! Érdemes lehet feszegetni kicsit a határaidat és próbálj ki valami újat! Érdekes élményeket szülhet, ha tágítjuk a komfortzónánkat, kicsit megpiszkáljuk a régi berögzült hitrendszereket és kipróbálunk akár olyan dolgokat is, amelyekről úgy gondoljuk, hogy nem a mieink, nem menne úgysem vagy egyszerűen csak távol áll tőlünk. Az életembe több remek dolog is került így. Légy nyitott az új élményekre, és próbálj ki valami újat az elkövetkező héten!

Ha úgy érzed jól jönne a segítség az első lépések megtételéhez, nézz szét a Hatszínvirág Kreatív Műhely foglalkozások között is.

Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.

Szeretettel,
Mariann

3+1 ötlet kreatív feltöltődéshez (kezdőknek is)
Scroll to top