5+1 tipp, hogyan találd meg a számodra megfelelő étrendet

Napjainkban rengeteg táplálkozási irányzat közül válogathatunk, tele van az internet, a magazinok a sok-sok ajánlással. Ez is tipikusan az a téma lett, amihez mindenki ért(eni vél), mint a focihoz, meg a gyerekneveléshez. Sokan sajnos az egészséges táplálkozást nagyon furcsa dolgokkal azonosítják, amiket valójában nem mondanék egészségesnek, inkább szélsőségesnek. A mai napra kezdésnek összegyűjtöttem 5+1 tippet, hogy mi az, ami segíthet eligazodni az információk rengetegében.

1. Bánjunk óvatosan azokkal az étrendekkel/diétákkal, amelyekre az jellemző, hogy:

  • Kizárólag az ő általuk forgalmazott készítményeket szabad vásárolni.
  • Kevés élelmiszert, alapanyagot engedélyez, sokfélét kizár.
  • A betegségek kialakulásáért egyes élelmiszereket, összetevőket kikiált „bűnbaknak”.
  • Csak és kizárólag a saját ajánlásait tartja egészségesnek, ami mindenkinek, minden állapotban tökélesen megfelel, nem veszi figyelembe az egyéni különbségeket.

2. Betegség esetén mindenképp érdemes dietetikus segítségét kikérniaz étrend átformálása előtt. Gyerekek étrendjének összeállításakor, várandósság/szoptatás alatt különösen fordítsunk figyelmet arra, hogy honnét tájékozódunk, ez nem az extrém diéták kipróbálásának időszaka!

3. Ha szeretnénk változtatni étrendünkön, az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan életmód formát válasszunk,ami a legjobban illeszkedik az élethelyzetünkhöz, preferenciáinkhoz, és számunkra a leginkább követhető. Érdemes hosszú távra tervezni, életmód váltásban gondolkozni – tehát olyat választani, amit akár hónapokon, éveken át is tartani tudnánk. A siker egyik kulcsa, hogy mennyire tudjuk követni, betartani az ajánlásokat. Tartsuk tiszteletben a saját ízlésvilágunkat, szokásunkat, és ne próbáljunk meg olyat magunkra erőltetni, ami nagyon távol áll tőlünk.

4. Az olyan diéták, amelyek rövid idő alatt, látványos eredményt ígérnek megterhelik a szervezetet, ezeket érdemes elkerülni. Az önsanyargatással, gyorsan elért súlyvesztés általában többszörösen „visszajön” a diéta elhagyásával.

5. Ne feledkezzünk meg a testmozgás, a pihenés, az energiaszint, és a megfelelő mentális hozzáállás szerepéről sem. Ezek ugyanolyan fontosak, mint az hogy mit eszel. Sőt! Érdemes először fejben kezdeni a nagytakarítást, utána a kamrában.

+1: Az életmódváltáshoz mindenképp szükséges a belső indíttatás, a saját igények figyelembe vétele, a megfelelő motiváció, a tudatosítás és felelősség vállalás: átgondolni, hogy a jelenlegi helyzet hogy alakult ki, mivel tartjuk fent, és min tudnánk változtatni. Inkább tűzzünk ki kisebb, de reális és pontos célokat. Ehhez további ötleteket a Tippek a tartós és sikeres életmódváltáshoz írásomban találsz. Ha személyes kérdéseidben szeretnél egyéni támogatást kapni, az aktuális lehetőségeket itt találod.

A héten a fókuszba itt a Hatszínvirágon az egészséges életmód került. Látogassatok el többször ide a blogra - folytatjuk a témát.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak. Ha van olyan barátnőd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha Őt is meghívod. 🙂

Szeretettel,
Mariann

5+1 tipp, hogyan találd meg a számodra megfelelő étrendet
Scroll to top