5+1 ok, amiért érdemes kipróbálnod a kreatív feltöltődést

A héten a téma a kreatív feltöltődés itt a Hatszínvirágon. A mai napra összegyűjtöttem 5+1 okot, amiért úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes lenne kipróbálnia magát a különböző kreatív tevékenységekben. Ez azokra is igaz, akik nem jártasak benne, esetleg bénának érzik magukat, mert az alkotás okozta élmény nem függ össze ezzel, minden tanulható és rengeteg olyan technika is létezik, ami minimális kézügyességgel is művelhető. Ha jól esne ezzel kapcsolatban egy kis megerősítés, olvasd el az én sztorimat kedvcsinálónak. Most pedig lássuk az ígért 5+1-es listámat:

5+1 ok, amiért érdemes kipróbálnod a kreatív feltöltődést

  1. Nagyon jó stresszoldó hatású. Az alkotás feltölt és felemel. Amikor alkotok annyira boldog tudok lenni! Előtte évekig jártam meditációs klubokba, és ezt a szintű életörömöt és emelkedett érzést nagyon ritkán sikerült máshol megtapasztalnom, viszont a művészetek által: az alkotás és a tánc által sokkal könnyebben sikerül előhívnom ezt az állapotot. Persze a meditációk is csodás erejű, remek eszközök - de mindenkinek más válik be, és érdemes tenni ezzel is egy próbát. Ezt nemcsak saját tapasztalatból írom - bár azzal is teljes mértékben alá tudom támasztani :-) - számos kutatás is foglalkozott már a témával, hogy szoros összefüggés van a boldogság és a kreativitás közt.
  2. Mélyíti az önismeretet és segíti az önfejlesztést. Vannak dolgok, melyeket nehéz szavakkal elmondani, kiadni magunkból, ám a művészetek lehetőséget adnak a kifejezésükre. Néha olyan dolgok, gondolatok előjönnek általuk, melyeken én magam is meglepődöm, hogy bennem vannak. :-) Nagyon jó felismeréseim is szoktak születni alkotás közben. Maga az alkotási folyamatok hozhatnak tanulságokat az önismeret mélyítésében is. Nekem például itt tűnt fel az, hogy milyen durván maximalista voltam, és hogy nem merek hibázni. Ezek korrigálásában is sokat segített az alkotás.
  3. Segít a jelenben lenni. Ha átadod magad a folyamatnak, és teljesen belemerülsz az alkotásba, belekerülsz egy csodásan jó tudatállapotba, ezt hívják flow élménynek. Mérő László így fogalmazta ezt meg: "A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik." Az által, hogy a jelenre irányul a figyelm, leáll a gondolati mókuskerék, így utat nyit azoknak a dolgoknak, amelyek bennem vannak, de a mindennapos agyalás gátat szab a felszínre törésüknek.
  4. Segít a szép és pozitív dolgokra terelni a fókuszod. Azáltal, hogy egy pozitívabb tudatállapotba kerülsz, más dolgokra irányul a figyelmed. Képessé tesz felfedezni az életben azokat a szépségeket, értékes és pozitív dolgokat, amelyek eddig fel sem tűntek, mert a negatív dolgok voltak a fókuszban. Persze ez egy folyamat, nem arról van szó, hogy színezel 10 percet és hirtelen megváltozik varázsütésre körülötted a világ, de elindít benned egy folyamatot. És minél többször, többet engeded be az életedbe ezeket a dolgokat, annál érezhetőbb a hatása. Bár 1-1 alkalom is hozhat változásokat, felismeréseket, de ha hosszútávú változást szeretnél elérni, akkor érdemes rendszeresen foglalkoznod a témával.
  5. Növeli a boldogság érzetet, ezáltal kihat az összes többi életterületedre is. Fentebbi pontokban beszéltünk már arról, hogy az alkotás feldobja a hangulatodat, és egy nagyon kellemes tudatállapotba tud repíteni. Ebből az emelkedettebb tudatállapotból teljesen más szemmel tudsz majd ránézni az életedre, az esetleges elakadásaidra.

+1: Növeli az önbizalmad. Azáltal, hogy tanulsz valami újat, és a kezedben tarthatod a saját kezed által készített munkát, nő az önbizalmad, jó érzéssel tölt el, hogy erre is képes voltál!

Végül álljon itt egy mandala zárószó helyett, amelyet az alkalomból készítettem, hogy belevágok a Hatszínvirág programomba, belesűrítettem mindazt az érzést és elképzelést, amelyet közvetíteni szeretnék általa:

Ha Te is szívesen kipróbálnád az alkotás lélekemelő hatását, nézz szét az aktuálisan elérhető Hatszínvirág Kreatív Műhely foglalkozások között.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak. Ha van olyan barátnőd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha Őt is meghívod. 🙂

Szeretettel,

Mariann

5+1 ok, amiért érdemes kipróbálnod a kreatív feltöltődést
Scroll to top