Hogyan mozdulj ki egy elakadásból?

Van egy olyan élethelyzeted, amiben nem találod a megoldást? A mai nap ahhoz hoztam néhány gondolatindító ötletet, hogy mit tehetsz azért, hogy megláss az ügyedben új perspektívákat.

1. Tudatosítás és megoldásfókusz: Ha van egy elakadás az életedben, és azon kapod magad, hogy amikor rágondolsz, vagy beszélsz róla, csak a hiányokat sorolod, és azt ecseteled miért nem tudod megoldani – állítsd meg ezt a gondolat menetet. Tudom, sz*r ez így, de jobb lesz attól bármi is, ha még jobban belepörgeted magad? A “miért nem”-ek sorolása helyett tegyél fel magadnak egy új kérdést: “Hogyan tudnám megoldani?”. Ha az egész megoldását nem is látod, akkor hogyan tudnál akár egy kis változást is beindítani? Mi az a lépés, amit megtehetsz azért, hogy jobb/más irányba mozduljon a helyzet?

 
2. Írd le! Még jobb, ha ezekre a kérdésekre nemcsak gondolatban futod végig 2 perc alatt a választ, hanem szánsz arra időt és energiát, hogy elkezdjenek kibontakozni benned a válaszok. Ehhez tökéletes eszköz például a kézírás - az egyik kedvenc módszerem. Semmi másra nincs szükséged hozzá, mint papírra, tollra, és 15 nyugodt percre. Próbáld ki például ezt a gyakorlatot:
 
Teremts magadnak egy nyugodt negyed órát, vegyél elő egy papírt, írd fel felülre a témád és a kérdésedet:
"Hogyan tudnám megoldani?" 
Írj erre fókuszáltan 15 percet. Próbáld meg elengedni a kontrollt, engedd szabadon a gondolatok áramlását, és vess papírra mindent, ami eszedbe jut. A legjobb, ha folyamatosan írsz. Ha nem jut eszedbe semmi, akkor írd le azt: "hogy nem jut eszembe semmi...", és próbálj meg túllendülni ezen.  Nem kell senkinek megmutatni, megfelelni, nyugodtan lehetsz őszinte. Akár ki is dobhatod utána. Magadnak írod. Nem kell semmilyennek lennie, se szépnek, se irodalminak: a lényeg, hogy kipakold a fejedben keringő gondolatokat a papírra, és teret engedj az új, frissebb megoldásoknak. Ha az egész történeted nem is oldódik meg 15 perc alatt, de találhatsz 1 új megoldást, ötletet, lehetőséget amivel elindulhatsz efelé, ami pozitívabb irányba mozdítja a helyzetet, már nyersz vele. ;-)

Az írásban szerintem hatalmas erő van, én nagyon szeretem és gyakran használom. Ebben a blog bejegyzésben már meséltem róla, hogy számomra milyen kincseket hordoz és szerintem miért érdemes az életünk részévé tenni. Ha Számodra is szimpatikusak ezek a gondolatok, nézz szét a Hatszínvirág Önismereti Naplók között, amik pont ezzel a céllal születtek: hogy hozzanak az életedbe néhány nyugodt órát és a segítségükkel az életed rendszeres részévé tedd az önmagadra fordított minőségi időt, az önreflexiót. A bennük szereplő kérdéseken, gyakorlatokon keresztül kapcsolódhass önmagadhoz. Az írás egy csodás eszköz ehhez.

 
3. Kérj segítséget! Ha úgy érzed egyedül nem megy, kérj segítséget! Ha csak magadban pörgeted a gondolataid, nehezebb kizökkenned. Néha igazán jól tud jönni egy kis külső segítség! Ha tetszettek az eddig olvasott gondolatok és jól jönne további támogatás, az alábbi módokon tudlak segíteni:
  • Csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak.
  • Ha személyesen a Te ügyedben szeretnél támogatást kapni több módszer is van a tarsolyomba, ami segíthet kimozdulni egy beakadt élethelyzetből és felfedezni új nézőpontokat. A lélekápoló órák menüpontban részletesen olvashatsz erről. 

Ha inspirálónak találtad ezt az írást, és szeretnél értesülni az új Hatszínvirágos cikkek megjelenéséről iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevelekre, ahol egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss programokat, lehetőségeket és írásokat havi 2-4 alkalommal.
Szeretettel,
Hogyan mozdulj ki egy elakadásból?
Scroll to top