7 kincs, amikre az írás és naplózás során bukkantam

Gyakorlatilag 12 éves koromtól kezdve írok rendszeres rendszertelenül valamilyen formában az önismeret és önfejlesztés jegyében: naplókat, álmokat, tervezőket, blogot. A mai nap összegyűjtöttem egy csokorba azokat a kincseket, amire ezáltal bukkantam. Szerintem ezért érdemes:

1. Amikor papírra vetem a gondolataimat, az olyan érzés, mint egy mentális nagytakarítás. Segít tisztán tartani a gondolataimat. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kitakarítod szépen a lakást és jól esően nézel körbe a megtisztult és rendezett szobában. Utána már nem a fejemben kergetik egymást a gondolatok, és az érzelemek is remekül levezethetőek ez által. Olyasmi ez nekem, mint Dumbledorenak a Merengő. :-D Jó érzés kipakolni belőle a sokszor összesűrűsödő katyvaszt.

2. Segít abban, hogy tudatosabban éljem az életemet. Az írást és (rugalams) tervezést használva összhangba tudom hozzam a cselekedeteimet, hogy egy irányba mutassanak azzal, amit megvalósítani szeretnék. Valamint követhetőbbé is válik ezáltal az utam, amit bejárok.

3. A naplóírás egy  remek eszköz, hogy kapcsolódjak önmagamhoz, és meghalljam a belső hangomat. Sok év belső munka után már megy meditációban is, de az elején az írás az elsők között volt azoknak a módszereknek, amik segítettek a kapcsolat megtalálásához. Amikor papírra vetem a gondolataimat, és belekerülök egy kellemes, ellazult állapotba, akkor a szavak egy idő után szinte maguktól formálódnak, és előbukkannak belőlem olyan felismerések is, amelyek a mindennapos agyalás és beszéd által nagy eséllyel nem kerülnének a felszínre, továbbra is csak a háttérben motoszkálnának.

4. A kreatív írás segítségével be tudok kerülni a flowba, és ebben a kellemesen ellazult, lelkes tudatállapotban - ami már önmagában is csodás élmény - innét sokkal könnyebb meglátni új, friss észrevételeket, megoldásokat, ötleteket, amiket ha csak a fejemben tologatnám a dolgokat, tuti nem bukkanának elő.

5. Konstruktív levezetési módja a felgyülemlett feszültségeknek. Ha rossz kedvem van, feldühítettek vagy bármilyen negatív érzelmi állapotba kerülök az írás egy remek eszköze számomra a ventillációnak. Introvertált személyiség lévén én ezeket a dolgokat szívesebben osztom meg a rinya naplómmal, mint élő emberekre öntsem rá - nyilván személyiség típus függő kinek mi válik be - én jobban szeretek a naplómnak rinyálni, ha szükségét érzem.

6. Ha úgy érzem túl sok az ötlet, gondolat, tennivaló a fejemben, és kiírom magamból előbb kitisztul a kép, és összáll a dolog egy átlátható és kezelhető egésszé a kaotikusnak tűnő halmaz után.

7. Mélyül az önismeretem és rengeteg tanulási lehetőséget rejt magában. Ha a későbbiekben visszaolvasom a leírtakat, az több dolog miatt is hasznos a számomra:egyrészt amiket sikerült megvalósítani az sokat dob az önbizalmamon, igazán felvillanyozó érzés látni, amik régen még csak a fejemben léteztek vízióként, hogy valóban formát öltöttek a valóságban is, és képes voltam megvalósítani az álmaimat. Másrészt amik nem váltak valóra, azok pedig ott hordozzák a tanulás lehetőségét az önreflexió által. Pont a napokban néztem vissza az elmúlt 10 évem terveit, és a következő tanulságokat szűrtem le belőle: kb. 70% amit sikerült megvalósítani, ami nagy elégedettséggel és örömmel tölt el. A maradék 30%-nak a fele folyamatban van: nem felejtődött el, csak időben nem sikerült belőni, tovább tart, mint terveztem, de jó úton halad. A maradék 15%-nak egy része rajtam kívül álló okok miatt nem valósult meg, olyan dolgok miatt amikre nem volt ráhatásom; a másik része pedig azért, mert igazából ha mélyen magamba nézek nem volt annyira fontos a számomra, és nem is fektettem túl sok időt, energiát a megvalósításukba, igazából nm voltak annyira fontosak a számomra. De úgy gondolom, hogy már azért a 70%-ért is megérte! :-) Volt olyan is, hogy nem pont úgy alakult, ahogy elterveztem, de a valóság igazából még jobb lett, mint amit ki tudtam volna találni. De ha nem indulok el az eredeti terveim felé, akkor nem jött volna létre.

Ha van kedved Neked is kipróbálni Számodra milyen kincseket rejt, ha elkezded az életed részévé tenni az írást, naplózást, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Önismereti Naplókat, amikben merítve az eddigi tapasztalataimból összeállítottam egy olyan kis füzetet, ami arra hivatott, hogy hozzon az életedbe pár nyugi órát, amikor kicsit elcsendesedhetsz és kapcsolódhatsz önmagadhoz. Ha Te is grafomán vagy, esetleg régebben szerettél naplót írni csak az utóbbi években elkopott mellőled ez a tevékenység, vagy esetleg csak kacérkodsz az írás gondolatával, érdemes megnézned ezt a lehetőséget. Itt tudhatsz meg többet róla:

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, ahol havi 3-4 alkalommal egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss cikkeket, programokat és lehetőségeket. A hírleveleseinknek külön letölthető anyagok és exclusive kedvezmények is járnak. ;-) Nézd meg mi most az aktuális ajándék itt.

Szeretettel,

Mariann

7 kincs, amikre az írás és naplózás során bukkantam
Scroll to top