10 tipp hogy az álmaid valóra váljanak

A heti fókusz itt a Hatszínvirágon a célokra, a hatékony célkitűzésre kerül. Íme 10 dolog, amit érdemes figyelembe venni, hogy az álmaidból célok, majd a célokból valóság váljon:

1. Írd le! A legtöbb ember nem azért nem éri el a céljait, mert túl nehéz a megvalósítása, hanem mert igazából azt sem tudja mit akar, maximum valami homályos elképzelése van róla, például: „Gazdag akarok lenni.” „Boldog akarok lenni” „Több örömet szeretnék az életembe.” De mi az, ami örömet okoz? Mennyi az a több? Mit jelent számára a boldogság? Mit jelent számára a gazdagság? Van aki egy kedves kis 2 szobás lakással is tökéletesen elégedett volna, míg van aki a luxus villában, 3 működő céggel a háta mögött sem érzi magát elég anyagi biztonságban… Nincs “jó” és “rossz” megoldás, de az nagyon fontos, hogy Te tisztába legyél azzal, hogy Te mit akarsz, Neked mi jelenti a megoldást.

Ha az életed bármely területén szeretnél változást elérni, vagy új dologba belekezdeni, az első és legfontosabb lépés a tudatosítás. Erről már beszéltünk az Ezzel kezdj, ha változást szeretnél az életedben bejegyzésben. A következő lépés, hogy kitaláld mit is szeretnél elérni, merre tartasz. Sokat segít ha mindezt le is írod. Ezzel az emberek ritka 3%-ba fogsz tartozni, és sokkal nagyobb eséllyel fogod tudni megvalósítani is. Szánj erre egy nyugodt fél órát, és fogalmazd meg, hogy mit is szeretnél elérni. Sok múlik a helyes megfogalmazáson is, ebben segítenek a következő pontok:

2. Ne bonyolítsd!  Fogalmazd meg minél pontosabban mit szeretnél. Legyen minél rövidebb, tömörebb, jó ha belefér 1 – 2 mondatba. Persze mielőtt ezt megteszed kifejtheted részletesen is, jó ha minél alaposabban el tudod képzelni, de fogalmazd meg a lényeget is 1 rövid, tömör mondatban.

3. Legyen mérhető! Az hogy több örömet, több pénzt, több boldogságot, több kutyafülét szeretnél nem elég. Határozd meg pontosan mennyi az annyi. Honnét fogod tudni, hogy elérted? Miből tudod, hogy igen, már megvalósult? Az helyett, hogy azt írod: Szeretném elérni az álomsúlyom írd le konkrétan, hogy az mit jelent a számodra! 55 kg? 75 kg? Nem mindegy… Az érzelmi céloknál használhatsz például skálázát: most pl. 4-es szinten érzed magad az adott témában és a 8-as a cél. Ilyenkor egy pár címszóba írd fel azt is, hogy milyen az a 8-as szint, miben más, honnét fogod tudni, hogy már elérted?

4. Valóban ezt a akarod? Legyen igazán vonzó a számodra! Ha igazából nem is a Te vágyad, inkább csak a környezeted elvárása, vagy igazából nem is szeretnéd tiszta szívből, csak egy felesleges muszáj, akkor kicsi az esélye, hogy tenni is fogsz a megvalósulásáért. A jó cél az, ami motivál, tűzbe hoz, amire ha rágondolsz és mesélsz róla akkor csillog a szemed, mosolyogni támad kedved már a gondolatától is… érzed a különbséget? 🙂 Ennél a pontnál megjegyezném, hogy ha sikerül megtalálnod ezt az álom-célt, akkor számíts arra, hogy ez a lelkesedés normális, ha változó tendenciát mutat. Nem loboghat az a tűz mindig nagy lángon. Lehetnek olyan napok, amikor megkérdőjeleződik benned, hogy valóban kell-e neked ez az egész. Előfordul, hogy elfogy a lendület. Előfordul, hogy rossz napod van és nincs kedved hozzá. Ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy rossz a cél, hanem csupán annyit, hogy elfáradtál. Pihend ki magad, töltekezz fel, találd meg újra a motivációdat és ha újra erőre kaptál menj tovább. Nem kell 1 lendülettel lenyomnod az egészet - hosszú távú céloknál ez egy igen irreális elvárás volna magadtól. Van idő pihenni. Van idő töltekezni. Ez normális. Persze előfordulhat az is, hogy menet közben jössz rá, hogy mégsem ezt akarod. És akkor mi van? 🙂 Semmi baj. Tanulság levonva: legalább már ezt is tudod, hogy mit/hogy nem akarsz. Térj vissza az első lépésekhez, és az új tapasztalatok tükrében gondold végig újra a dolgot és határozd meg eszerint az új célod. 

5. Legyen reális! Magát a célt úgy ideális belőni, hogy legyen benne kihívás, de azért maradj a realitás talaján. A fogyókúrás példánál maradva, ha most 120 kg-t mutat a mérleg, akkor tavaszra nem reális cél a 55 kg. Inkább gondolkozz kisebb léptékben, legyen a cél az 1 hónap alatt 2-3 kg, és ha ennél jobban sikerül az még ad is egy löketet a folytatáshoz. 🙂 Vagy ha karierr építésben vagy és meghatározod, hogy mennyi pénzt szeretnél keresni 1 hónapban, akkor érdemes olyan összeget meghatározni, amit Te magad is el tudsz képzelni és belefér a jelenlegi határaidba. Az a jó, ha nincs túl nagy szakadék a valóság és a vágyott kép között. Hiába írod le, hogy jó lenne havi 1millió ha a havi 100000 is nehezen elképzelhető és eddig még 10000 Ft bevételed sem jött össze. Itt is jobban jársz a mértékletességgel: határozd meg azt, amit jó érzéssel el tudsz képzelni és amit Te magad is reálisnak tartasz. Ha elérted az ad egy adag önbizalmat, és akkor emelheted tovább a tétet.

6. Rendelj hozzá határidőt! Ha leírod azt is, hogy mikorra szeretnéd megvalósítani sokkal kisebb az esélye a halogatásnak, és hogy kicsússzon a kezedből a dolog. Az a tapasztalatom, hogy ehhez érdemes nem görcsösen ragaszkodni, inkább csak egy kapaszkodónak, iránymutatásnak, ami segít az úton maradni. De az élet produkálhat számtalan olyan esetet, amikor - akár rajtad kívül álló okok miatt - nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy elképzelted. Ilyenkor csüggedés helyett tanulj belőle.

7. Legyenek mérföldkövek! Sokat segít a haladásban, ha nemcsak a végcélt határozod meg, hanem beiktatsz 1-2 mérföldkövet is. Ez segíti a folyamat dinamikáját tartani, és ahogy érzed hogy halad a folyamat, jó érzéssel tölt el, hogy látod mennyi mindent sikerült már megvalósítani, ami segíti a motiváció fenntartását és a helyes idő- és energiabeosztást is.

8. Legyen pozitív, lehetőleg etikus és saját magad által megvalósítható! Jobb érzéseket kelt ha pozitívan fogalmazod meg (ne azt írd le mit nem akarsz, hanem azt hogy mit igen). Arra buzdítalak hogy legyen másokkal szemben etikus, és nagyon fontos hogy mindig csak a saját nevedben beszélj. Erre a 3-ra egy együttes példa a: “Ne legyen többet ilyen idióta a Béla!” nem megfelelő cél. Ha azt szeretnéd, hogy javuljon a párkapcsolatod, azt nézd, mi az, ami rajtad múlik, amit Te meg tudsz tenni, hogy pozitív változás álljon be.

9. Készülj fel az akadályokra. A célokhoz való eljutás a lehető legritkább esetben egy egyenes irányú boldog diadalmenet. (tegye fel a kezét akinek ez a tapasztalata :-)) Sokszor hallani azt az ezo-spiri közhelyt, ha a helyeden vagy, akkor minden megy, mint a karikacsapás. Nagyon szeretem magamat motiválni sikeres emberek történeteivel, életrajzával, és én még olyat nem olvastam, hallottam, hogy valakinek minden csak az ölébe hullott. Jönni fognak akadályok, az élet sokszor be fogja dobni az újratervezést lehetőségét, ami nem azt jelenti, hogy baj, de azért meglehet, hogy meg kell dolgoznod érte.

  1. Tegyél érte minden nap! Bontsd le a teendőidet kisebb lépésekre, és mindig csak arra koncentrálj, ami épp a következő. Ha például egy vállalkozás indítása a célod, és az első mérföldkő ehhez az, hogy elkészíts egy weboldalt és összeállítsd a szolgáltatásokat, akkor ne arra vesztegesd az időt, hogy az IKEA-t nézegeted, hogy milyen legyen a fotel az irodádba ami majd fél év múlva reális, hogy összejöjjön. Tudd az irányt hova tartasz, de haladj lépésről-lépésre, és mindig arra koncentrálj, ami épp előtted áll. Azzal viszont foglalkozz minden áldott nap. Tedd bele az időt és energiát, és meglesz az eredménye.

 

Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.

Szeretettel,

Mariann

10 tipp hogy az álmaid valóra váljanak
Scroll to top