Alkosd meg a varázsszavaid, hogy megújuljon az életed!

Valószínűleg sokan hallottatok már a gondolatok teremtő erejéről, és hogy mekkora hatással van az életünkre, ha megtanuljuk elménket ügyesen használni. A héten ez lesz a fő téma itt a Hatszínvirágon is, hogy mégis hogyan kezdj neki (és hogyan ne) ennek a folyamatnak. Ha esetleg fenntartásaid vannak a témával kapcsolatban, arra kérlek – márcsak kíváncsiságból is – de olvass tovább, és fogadd el csak 5 percig, hogy tegyük fel igaz lehet 😉

A gondolatok és szavak erejéről

Hogy a gondolataink teremtő erővel bírnak nemcsak egy felkapott ezo-spiri közhely. Kutatások is bizonyítják, hogy a fizikai, érzelmi és elmebeli problémák akár 80%-a is gondolkodásmódunk következménye lehet.  Kutatások eredményei is alátámasztják, hogy elménk megújítható. Bár "brittudósok" nélkül is, ha csak simán belegondolsz, nyilván jobban érzi magát az ember a bőrében, ha a fejében nem kergetik egymást az önmarcangoló, panaszkodó, nyafogó, hibáztató (...) negatív gondolatok. Van lehetőséged megváltoztatni a gondolkodásmódodat, a kifogások helyett a megoldásokra fókuszálni, és egy tudatosabb, boldogabb életet teremteni. Igen, tudom, ez nem egyszerű feladat: ha eddig harcban álltál önmagaddal, persze ez nem fog egyik napról a másikra minden megváltozni, ez inkább egy hosszú érési folyamat, belső munka eredménye. De minél előbb indulsz, annál jobb! :-) Én úgy képzelem el az agyamat, mint egy számítógépet, amiben programok futnak. Alap programként fut rajta amiket a szüleim, tanáraim, a média (...stb.) telepített. De szerencsére én vagyok a gépem rendszergazdája, és van lehetőségem ezeket a programokat frissíteni. Hogy hogyan? Nálam az alábbi recept vált be:

  1. első lépésként az adott témában meditáció és blokkoldás: számos csodás technika közül válogathatunk ahol mindenki megtalálhatja a saját személyiségéhez legközelebb állót. Nálam a kineziológia kíméletes oldásai és az angyalokkal történő meditációk amik beváltak, és amiket használok eredménnyel. Nem varázsütésre, de néhány hónap - mélyebb témáknál 1-2 év - leforgása alatt sikerült meghozni a megújulást.
  2. Az eredmények lehorgonyzásában és az otthoni belső munkában számomra mindig nagy segítség egy-egy jól megfogalmazott mantra, pozitív megerősítő mondat. A pozitív megerősítések a belső munkát természetesen nem helyettesíthetik - mint ahogy egy étrend kiegészítő sem az egészséges táplálkozást - ám hatékony segítő társaink lehetnek a mindennapokban a változás útján: hogy megtanulj odaállni empatikusan önmagad mellé, és kialakítani egy támogató, belső párbeszédet.

Alkosd meg a saját varázsmantrád!

Használj pozitív önmegerősítéseket, és ezekkel frissítsd a fejedben futó negatív gondolati mintákat.  Érdemes a velük való gyakorlatokat a mindennapjaink részévé tenni. Ez hogy "pozitív megerősítés" kicsit olyan furán hangzik a számomra, így elneveztem magamban csak simán varázsszavaknak/mondatoknak őket. Mert azok :-) Magáról az elméleti hátteréről rengeteg könyv, és film is született már (a cikk végén találsz is ezekről egy listát, mit érdemes megnézned, ha szeretnél részletesebben elmélyülni a témában), én most magára a gyakorlati részre teszem a hangsúlyt ebben az írásomban.

Gyakorlati tipp

Ha gyakran érzed magad rosszul a bőrödben, próbáld megfigyelni: milyen gondolatok járnak a fejedben, mikről és milyen módon beszélsz gyakran. Ha van egy konkrét témád, vagy az életednek egy olyan területe, ahol jól jönne némi pozitív változás, akkor fókuszálj arra. Próbálj meg kicsit hátra lépni, és „külső szemlélőként” tekinteni magadra. Hogyan beszélsz erről a dologról? Miket mondasz és gondolsz róla? A legjobb, ha le is írod.  Adj ennek 5-15 percet, és vess papírra mindent, amit szoktál róla mesélni, ha szóba kerül, amilyen gondolatok, érzések szoktak benned megjelenni ennek kapcsán. Írj ki mindent ami jön. Legyél nyugodtan őszinte, magadnak írod. ;-)

Már ez sokat tud segíteni, hogy tudatosítod ezeket a folyamatokat, már azzal, hogy erre helyezed a figyelmedet, meg lehet állítani a gyakori „negatív gondolati mókuskerék” folyamát.

A következő kérdés, hogy hogyan szeretnéd érezni magadat? Gondold végig, hogy mik azok a dolgok, amiken szeretnél változtatni és próbáld megfogalmazni pár mondatban pozitívan a dolgot. Keresd meg a negatív berögződéseidet, amiket gyakorta ismételgetsz és írd át pozitívan megfogalmazva!

Például:

"Rosszul érzem magam a bőrömben. Dagadt vagyok, utálom magam amiért képtelen vagyok lefogyni."

helyett

"Napról-napra egyre jobban és jobban vagyok. Tudom, hogy képes vagyok elérni azt a testsúlyt, ami mellett jól érzem magamat, de addigis szeretem és elfogadom magam így ahogy vagyok."

vagy

"Az egészséget választom. Karcsú önmagamat választom. Látom magam, ahogy elérem a célom. (és itt érezd, lásd, minél teljesebben a képet).

A "nem tudom", "próbálkozom, de..." , "kellene", "muszáj volna"

helyett:

"tudom"

"képes vagyok rá"

"tudom/érzem, hogy (képes vagyok rá)"

"úgy döntök, hogy"

"meg tudom csinálni"

"kinyilvánítom azt a szándékomat, hogy "

kifejezésekkel kezdődő mondtokra írd át a történetedet úgy, hogy azt tükrözze, amit/ahogy szeretnél élni.

Hogyan fogalmazd meg jól?
•    Jelen időben és egyes szám első személyben beszélj.  Vagyis ne használj jövő időt, olyan szavakat, mint a „ha”, „fogok”, „majd” „lesz”.
•    Ne szerepeljen a mondatban tagadás: ne azt mondd, mit nem akarsz/mi ellen vagy, hanem azt, amit szeretnél/ami mellett döntesz. Például "nem félek helyett" mondd azt, hogy "biztonságban vagyok".
•    Csak saját magaddal kapcsolatban/a saját nevedben fogalmazz meg dolgokat.

Hogyan használd a varázsszavaidat?

Ismételgesd őket magadban, hogy ezáltal kondicionáld át a gondolkodásodat egy másik, pozitív frekvenciára! Nagyon hatásos, ha naponta szánsz arra pár percet, hogy 1-2 alkalommal, háromszor megismételve, tükörbe nézve, egy-egy izommozdulattal kísérve elmondod magadnak. Ha a tükörgyakorlatot soknak érzed, akkor csak simán olvasd fel magadnak addig, amíg átérzed a jelentésüket. A lényeg, hogy éld bele magad a helyzetbe! Érezd, ahogy megvalósult a kívánt cél! Lehet, hogy ezeknek a mondatoknak a hallatára megszólal egy kis hang a fejedben, ami ellenkezik, és nem hisz el egy szót sem az elmondottakból. Vagy megeshet, hogy egyszerűen csak rosszul érzed magad, miközben ezeket a gondolatokat ismételed. Ha ez előfordulna, akkor változtass a szövegen! Keress olyan mondatokat, amiket el tudsz hinni, és amiket örömmel ki tudsz mondani! Hiába mondod azt, hogy “Türelmes vagyok.” ha közben majd szétfeszülsz az idegtől. A szavak mellett a hozzájuk kapcsolt érzések is nagyon fontosak! A gyakorlatnak akkor lesz hatása, ha érzelmileg is beleéled magad, és tényleg átérzed a kívánt dolgot, miközben mondod a szöveget.


A másik lehetőség, hogy írd le a kiválasztott mondatokat, és tűzd ki jól látható helyre. Remek hely erre például pont a wc-vel szemben, azt biztos el fogod olvasni naponta többször is:-), vagy az íróasztalod fölé egy kis motivásiós tábla. Az enyém most pl. így néz ki:

De tehetsz egy cetlit a pénztárcádba, vagy ráírhatod több kis jegyzetlapra is, és ragaszd ki a lakás több pontjára szemmagasságban, így garantáltan, naponta többször emlékeztetni fogod magad rá. Ha nem szeretnéd „közszemlére” tenni ezeket, akkor pedig nyiss erre a célra egy füzetet, és olvasd el minden reggel és este (és amikor csak lehetőséged van rá) a leírtakat. Jó ötlet lehet felmondani a mondataidat egy hangfelvételre a telefonodra, amit lejátszhatsz magadnak naponta többször. Nyugodtan hallgathatod háttérzajként is, nem feltétlenül kell rá tudatosan figyelned: a tudatalattid úgy is hallja és rögzíti. Válassz bármilyen Számodra szimpatikus megoldást, a lényeg, hogy minél többször olvasd, lásd, halld.

A Hatszínvirág Shopban már elérhetőek Megerősítés Kártyáink több témában, amikben összegyűjtöttem egy-egy csokorba azokat a mondatokat, amikkel én magam is dolgoztam az elmúlt évek során egy-egy témában.

Nézd meg az aktuális kínálatot itt.

A ló túloldala: Merd megélni az érzelmeidet!
Ahogy a fenti részben olvashattad, támogatom a pozitív gondolkodást, és hogy minél többen felismerjük, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy napi szinten milyen gondolatok és érzelmek kavarognak bennünk, hiszen ez a valóságunk megteremtésének az alapja. Nagyon nem mindegy, hogy általánosságban hova tesszük a mentális és érzelmi energiánkat: a hiányok sorolásán vagy önmagunk erősítésén, a megoldáson van-e a fókuszunk. Ez mind valóban nagyon fontos, szép és jó dolgok, viszont ahogy ez megjelent a köztudatban, úgy sokat veszített is a lényegületéből. Sokan csak kiragadnak egy-egy gondolatot, fontos részeket kihagyva és így sokszor elveszik a lényeg… A pozitív gondolkodás nem egyenlő az érzéseink tagadásával, elfojtásával. Nagyon veszélyes, ha elkezdünk magunkra húzni egy “minden nagyon szép és jó maszkot”, miközben igazából pocsékul érezzük magunkat legbelül. Tudjátok, mint az Erik a vikingben: “Nem süllyedünk, nem süllyedünk! Sőőőt! Inkább emelkedünk! :-).

Találkoztam olyan emberrel, akinek ha bármi általa nem jónak és emelkedettnek vélt dologról esett szó – nem panaszkodás, csak tárgyilagos kijelentés szintjén is, rögtön azt vágta rá, hogy “hú, vigyázz, mert bevonzod, ha erre gondolsz!” Attól, hogy beismerjük, hogy nem tudunk az év 365 napjából a napok 24 órájában emelkedett hangulatban lenni és mindig fényt és szeretetet sugározni, az nem azt jelenti, hogy baj van velünk, csupán azt, hogy emberek vagyunk, akik nem tökéletesek. A "negatívnak" ítélt érzések az életünk természetes részei. Ha ellenállok annak, hogy bevállaljam, hogy igen, én is lehetek haragos, szomorú, félhetek dolgoktól, és nem mondhatom ki ezeket, nem élhetem meg, akkor szép kis betegségeket teremthetek magamnak az elfojtásokból. A pozitív megerősítések használatával semmiképp sem erre szeretnélek bíztatni. A gyógyuláshoz vezető út ott kezdődik, hogy magamba ölelem a fájdalmam, és tudatosítom az érzéseim.

 Eszembe jut ide egy nagyon jól megfogalmazott gondolat Pál Feritől:

“Hatalmas önámítássá válhat a pozitív életfilozófia hangsúlyozása, ha ennek szellemében, akkor is megpróbáljuk jól érezni magunkat, amikor az volna a természetes, hogy valami fájjon, és azt megéljük. A valódi életigenléshez hozzátartozik, hogy van bátorságunk rosszul lenni, amikor és ameddig annak itt van az ideje.”

Pál Feri: A szorongástól az önbecsülésig

Tehát a lényeg, hogy jók a megerősítések, a pozitív gondolkodás, csodálatos változásokat lehet segítségükkel elérni, ismerjük meg és főként használjuk is a mindennapokba, de ne essünk át a ló túloldalára …

Ha szeretnél további segítséget ahhoz, hogyan újítsd meg az életed  és a gondolkodás módod a pozitív megerősítések segítségével, szerettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Önismereti Naplókj Varázsmondatok kiadását, ami:

  • segít megfogalmazni a saját, támogató mondataid
  • ötleteket kaphatsz belőle hogyan használd hatékonyan (és hogyan ne) a pozitív megerősítéseket
  • jár hozzá 2 hanganyag: egy relaxáció, ami segít, hogy egy kellemesebb, ellazultabb tudatállapotban kezdj bele az írásba és add át magadat az élménynek + 1 egy pozitív megerősítéses hanganyag jár, ami segít a gondolkodásod megújításában.

Ha inspirálónak találtad ezt az írást, és szeretnél értesülni az új Hatszínvirágos cikkek megjelenéséről iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevelekre, ahol egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss programokat, lehetőségeket és írásokat havi 2-4 alkalommal.

 
Ha szeretnél hetente többször, rövidebb inspirációkat kapni tőlünk kövess minket FB-on és Instán, ahol rövidebb egészség-, kreatív- és harmónia tippek, könyvajánlók, inspiráló képek, idézetek, zenék, gondolatébresztő kérdések várnak Rád.
 
Szeretettel,

 

Alkosd meg a varázsszavaid, hogy megújuljon az életed!
Scroll to top