5 ötlet a gyerekek kiegyensúlyozott táplálkozásához

A gyermekek fejlődése szempontjából fontos a kiegyensúlyozott, változatos, vitamindús táplálkozás – ezt minden szülő tudja, hallotta már ezerszer. Sok anyukának okoz is ez frusztrációt, hogy vajon biztos eleget/megfelelőn eszik-e a lurkó. Íme 5 javaslat, ami segíthet ennek megvalósításában:

1. Ha jó a választék, nem alakulnak ki rossz szokások. Biztosíts egészséges választási lehetőséget, kínáld meg gyakran, de ne tukmáld! Bízzuk rájuk, mit kezdenek vele, erőltetés, büntetés és minden cirkusz nélkül. Dr. González,  spanyol gyermekorvos – a nagy sikerű My Child Wont’t Eat szerzőjének tanácsa így szól: „A szülő felelőssége, hogy egészséges élelmiszereket kínál a gyermekének. Ellenben, hogy mit és mennyit választ ezekből az élelmiszerekből, az nem a szülő, hanem a kicsi döntse el.” Persze a nagyobb gyerekeknél már vannak olyan tényezők, amiket nem – vagy legalábbis nehezen befolyásolhatunk: közétkeztetés, rokonok/barátok, külső hatások … stb., de ha az első években jó alapokat fektetünk le, az nem fog nyomtalanul elmúlni.

2. Járjatok elől jó példával! Azokat az ételeket, élelmiszereket, amivel gyakran megkínálják a gyermeket, főként ha azt látja, hogy a szülei is élvezettel fogyasztják, nagyobb valószínűséggel a gyerekek is el fogják fogadni. A szülői példának és az egyes ételekkel, nyersanyagokkal való első találkozásoknak nagyon fontos szerepük van későbbi táplálkozási szokásainkat tekintve. Egyáltalán nem mindegy, hogy a szülő miként viszonyul a táplálkozáshoz, az ételekhez. Ha a gyermek látja, hogy ez egy fontos dolog a szülő és a család életében, akkor ez így rögzül benne és számára is fontossá válik. A gyerekek sokáig a szüleikre szeretnének hasonlítani, ezért előszeretettel viselkednek úgy minden helyzetben, mint ők. Ha azt látják, hogy a szüleik gyorsételeket, kevés zöldséget és gyümölcsöt, TV-nézés közben pedig csoki-mogyi-ropit esznek, ritkán ülnek le asztalhoz, csak futtában bekapnak ezt-azt, követni fogják ezt a mintát. Szóval a legjobb az, ha jó példával járunk előtte, amíg tehetjük, és mi is megreformáljuk a saját táplálkozásunkat.

3. Tálalj gusztusosan, amikor csak időd engedi érdemes erre szánni pár plusz percet. Nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat: csak játékosan! A gyerekek például imádják az arcot, állatkákat formázó falatokat, ügyesebb anyukák készíthetnek képeket, különböző ábrákat, mesefigurákat is. Kevesebb kézügyességgel megáldott anyatársak is nyugodtan próbálkozzanak, ha az űrhajó és a dinoszaurusz nem is, de egy egyszerűbb mosolygós arc biztos mindenkinek menni fog! 🙂

4. Ne vedd véresen komolyan! Az állandó tukmálás, és prédikálás valószínűleg még egy gyereknek sem hozta meg a kedvét az evéshez. Próbáld meg minél játékosabban felfogni, és kísérletezz bátran, mi az , ami Nálatok beválik.

5. Legyél kreatív, bővítsd a tudásod, próbálj ki új recepteket. Ma már rengeteg kiváló recept magazin, könyv, blog áll a rendelkezésre, ahol ötleteket lehet gyűjteni. Itt a blogon is sok mindennel készülünk, valamint szeretettel ajánlom figyelmedbe a régebbi dietetikai témájú weboldalamat, a KreDieSz-t - Kreatív Dietetika ... Szívből-t - is, ahol szintén számos cikk és recept áll a rendelkezésedre.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak Benneteket.

Szeretettel,

Mariann

fotók: Csonkáné Netti - grafikus, dekoratőr

5 ötlet a gyerekek kiegyensúlyozott táplálkozásához
Scroll to top