5+1 mese ovikezdéshez

Az ovikezdést segíthetjük mesékkel a gyerkőcöknek. Nálunk nagyon szeretik azokat a történeteket, amelyek róluk, az Ő kis mindennapos történeteikről szólnak. Segíthet az újból ovira hangolódásban a nagyobbacskáknak, és az ovikezdéshez a kisebbeknek. A mai bejegyzésben összegyűjtöttem a mi kedvenceinket - szubijektív lista.

1. Kezdésnek az egyik hazai, kortárs favoritom: Csesznák András és Csesznák Verka: Lapibaba oviba megy. Nem kimondottan csak az oviról szól – 1 fejezet ami konkrétan ennek a témája a könyvben – hanem egy 3 éves kislány, Borika mindennapjait mutatja be. Olvashatunk még benne Borika szülinapi zsúrjáról, betegségről, családról, “nem akarok oviba menni” szindrómáról és olyan dolgokról, ami a kis ovisokhoz közel áll, így a gyermekek könnyen át tudják ültetni saját élményeikre. Ami kifejezetten tetszett benne, hogy humoros, jópofák a történetek, nagyon kedves/igényes a grafikája, választékos a nyelvezete – rímekbe szedve meséli el a történeteket. Létezik egy második része is, a Lapibaba barátra lel, ami méltó folytatása az első résznek. Nálunk nemcsak a 3 éves szereti, a 6 éves fiam is szívesen hallgatja a mai napig (amikor Ő kezdte az ovit, akkor szereztem be az első részt Csak ajánlani tudom.

2. Vadadi Adrienn meséi. Nagyon szerethetőek, az összes könyvét imádjuk (igen, én is szívesen olvasom őket.) Kicsiknek jó választás a Dorci a legkisebb óvódás, a Maja barátokra lel vagy az Ákos óvódába megy – témában és könyv méretét tekintve is kis kezekbe valók. Nagyobbaknak jöhet a többi, a Leszel a barátom, a Palacsintatábor, az Ünnepelj velünk, majd nagycsoportosoknak az Örökre óvódás maradok. 6 éves kisfiam szívesen hallgatja a meséből készült hangoskönyvet is. Valamint nagy kedvenc a történetekhez kapcsolódó foglalkoztató, és a Bújócska kártya is.

3. Keress-találj-mesélj! sorozat nagy óvódai böngészője. Ez nem annyira olvasós, mint inkább játékos-beszélgetős könyv. A leírások rövidebbek, bemutató jellegűek, de azért a kicsik sok kérdésükre választ kaphatnak belőle. Maga a könyv tizenegy nagy, részletgazdag képből áll, ahol sok-sok érdekes dolgot lehet felfedezni. Minden oldal szélén kiemeltek néhány dolgot a nagyképről, melyeket a gyerekeknek meg lehet keresni, így játék és könyv is egyben.

+1: az egyik kedvenc ovisoknak szóló oldalamon, a jatszunkegyutt.hu-n találtok fent 4 rövid mesét és 1 verset, amit ott helyben tudtok is olvasni a gyerekeknek, illetve ki is nyomtatható verzió is található belőlük fent. Itt találjátok az Ovikezdő mesék bejegyzésben.

KIEGÉSZÍTÉS 2020.:

Az eredeti listát kiegészítem még 2 azóta megjelent kötettel, amiket szintén nagyon megszerettünk:

Farkas Nóra: Összeköt a szeretet - Beszoktatós mesekönyv: Csodaszép illusztrációk. Ez az az "igazi" beszoktatós könyv a legkisebbeknek. A történet végén játékos feladatok és kitöltendő oldalak segítik a gyerekekekt, hogy megbarátkozzanak a gondolattal, mostantól ők is óvodába járnak. Kedvesen, a korosztálynak megfelelő stílusban jár körbe a történet a témában fontos, felmerülő kérdéseket, mint például "Mi az a láthatatlan madzag, ami akkor is összeköti az anyukájával, amikor éppen nincsenek együtt? Miért kell Kobaknak az óvodában maradnia, és mikor találkoznak újra? És mi vár rá ezen az ismeretlen helyen?" Igényes, szép és kedves könyv, szeretettel ajánlom.

Czernák Eszter: Sárkányovi: Amit ebben a kötetben kifejezetten szeretek, az a humora. Fantáziadús, szerethető történeket és karakterek. Zoé, a háromfejű sárkánygyerek története felveti a legkisebbeket foglalkoztató kérdéseket. Az oviba való beszokás mellett érint több ebben a korban aktuális témát, mint például a rendrakás, válogatósság.

Ami mindegyik fenti könyvről elmondható, hogy egyik sem az a "szájbarágós, kioktatós" fajta, hanem mindegyik eredeti, jó humorral és stílussal megírt történetek. Semmi anyagi érdekem nem fűződik a fenti ajánlásokhoz, egyszerűen csak szeretjük őket. :-)

Ha igényes, jó olvasnivalót kerestek az ovisotoknak, szeretettel ajánlom figyelmetekbe őket.

Ha kíváncsi vagy az iskolakezdős könyvajánlómra is, itt találod.

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak Benneteket.

Szeretettel,

Mariann

5+1 mese ovikezdéshez
Scroll to top