Mi kerüljön a mikuláscsomagba?

Nemsokára kopogtat a Télapó, és akinél van kisgyerek a háznál már főhet a feje, hogy mi kerüljön a mikuláscsomagba. A mai nap ehhez hoztam egy kis inspirációt. 🙂

Itt is - ahogy az adventi naptár készítésnél már beszéltünk róla - érdemes első körben végiggondolni pár alap szempontot:

  • Milyen beállítottságú a gyerkőc, mi az, amivel örömet szerezel neki. Van egy elmélet, ami sokat segíthet egymás megismerésében, Gary Chapmantől az 5 szeretetnyelv. Ismeritek? Röviden az a lényege, hogy Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Mindenki másból érzi, hogy szeretik, és máshogy kommunikál, és fontos, hogy tisztába legyünk azzal, hogy a szeretteinknek melyik a domináns szeretetnyelve. Ezek a következő csoportba osztja: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékok, szolgálat készség, testi érintés. Gyerekeknél is érdemes ezt megfigyelni, és azon a szeretetnyelven kommunikálni felé, ami a legfontosabb a számára.
  • Milyenek a család szokásai? Itt gondolok arra, hogy ha például egész évben nagy hangsúlyt fektettek az egészségre, és nincs hozzászokva a gyerkőc a mindennapi több zacskó csoki-cuki--rudi-gumi maci (...) felálláshoz, akkor érdemes ezt a mintát az Ünnepek alatt is követni, vagy legalábbis nem nagyban eltérni. Ha viszont nem ez a jellemző, aki azt szokta meg, hogy a Mikulás teletömi a csizmáját színültig csokival és cukorkákkal, és az év többi napján is gyakran kényeztetjük édességekkel, akkor nyilván ne most kezdjük el a lurkó táplálkozásának teljes megreformálását, és újítsunk be egy "egészséges csomaggal". Esetleg kisebb változtatásokat próbálhatunk, de az eddigi szokásokat ne rúgjuk fel hirtelen.  Ha viszont gyermekünk még kisebb és most kopogtat először a Télapó, érdemes végiggondolni, hogy milyen szokásokat kívánunk nála kialakítani, mit szeretnénk neki továbbadni. Ne feledjétek, az első 1000 nap (a fogantatástól a gyermek 3 éves koráig) kiemelkedően fontos időszak, mert ekkor a gyermekek egész életüket meghatározó fejlődésen mennek keresztül. Ezen időszak környezeti hatásai, azon belül is a táplálás, óriási szerepet játszanak számos felnőttkori népbetegség – pl. az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzésében. Mit veszíthet vele ha nem szopogat már 7 hónaposan Kinder-csokit? Miről fog lekésni? Mit nyerhetsz vele?
  • Mennyi pénzt szánsz rá?
  • Mennyi időt tudsz rá fordítani?

Dietetikus szemmel

A táplálkozási ajánlás úgy szól, hogy 2 éves kor alatt nem ajánlott a csokoládé. Ez sokaknak tudom túlzásnak tűnik. Véleményem szerint az 1 éves kort mindenképp érdemes legalább kivárni. De ha nincs nagyobb tesó, akkor a 2 éves kor sem megvalósíthatatlan. ;-) (Itt mindig az a kérdés fogalmazódik meg bennem, hogy hova sietünk, lemarad vajon valamiről az a gyerek? :-) ) Amit jó tudni, hogy egyrészt találhatóak benne allergének, másrészt tartalmaz koffeint is. Emellé társul a magas cukortartalom. Ezek az arra érzékeny gyerekeknél válthat ki zavarokat. Valamint érdemes még szót ejteni a csokoládé székletfogó hatásáról.

Én a magam részéről úgy gondolom, hogy 1 éves kor alatt semmiképp; és a kisebb, totyogós gyerkőcöknél inkább érdemes lehet elsősorban mással örömet szerezni, de persze vegyük figyelembe a fent leírt szempontokat - és tegyen mindenki belátása szerint. A nagyobb gyerekeknek már valamennyi csokoládé szerintem is belefér abba a csomagba, de az továbbra sem mindegy,  hogy milyen és hogy mennyi. Inkább vegyünk kevesebbet, de az jó minőségű legyen! Ez alatt értem azokat, amik  igazi kakaóvajból, kakaóból és kevesebb cukorból készülnek. Minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb: érdemes a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni. Ha ezeket nem szereti, akkor válasszunk olyan fajtát, aminek a tejtartalma magasabb.

Tegnap láttam ezt a látványos, képes összefoglalót a Sportkontroll FB oldalán, ami magáért beszél:

No, és akkor lássuk, hogy mégis mivel töltsük meg azt a csomagot:

Mi kerüljön bele?

Most leírom az én válaszaimat, szempontjaimat – amit nem azért teszem, mert példaértékűnek tartom, hiszen ahogy fent is írtam, mindannyiunk mást tart fontosnak, más szokásokkal, hagyományokkal rendelkezünk – inkább csak inspiráló, ötletindító gondolatnak szánom őket, hátha találtok közte olyat, ami a Ti elképzelésetekbe is jól beilleszthető.

Én úgy fogom alakítani, hogy inkább a nem ehető rész domináljon, kb. 2/3-1/3 arányban. Tartalmazni fog a csomag édességet is, de nem vödör számra. Egyrészt úgyis kapnak több helyről, másrészt amilyen árban vannak az édességek úgy gondolom azért a pénzért hasznosabb, értékesebb dolgot is tudok választani, aminek szintén örülnek. Mert az elsődleges cél mégiscsak az örömszerzés :-)

Ötletek ehető ajándékokhoz:

  • Édesség, a fent leírt szempontok szerint (nálunk 1 darab közepes csoki Mikulás és egy Kinder tojásra esett a választás)
  • Friss gyümölcsök: a klasszikus alma, narancs, mandarin, banán mellé választhatunk valami különlegeset is, amivel fokozzunk az ünnepi hangulatot, például ananászt, mangót, pomelot, gránátalmát. Nálunk az utóbbi 2 nagy kedvenc, így azok kerülnek bele.
  • Aszalt gyümölcsök. Csokikedvelő gyermeknél kipróbálhatjuk a csokiba mártott fajtákat. Készen is kapható, de házilag is előállíthatjuk. Ugyan ezeknek is magas a cukor- és kalóriatartalma, de legalább tartalmaznak némi vitamint, ásványi anyagot is, valamint a bennük lévő rostok szükségesek az egészséges bélműködéshez és segítenek, hogy ne alakuljon ki székrekedés (ez utóbbi igen jól jöhet a csokoládék székletfogó hatása mellé) Az én kedvenceim a Nobilis-es termékek, amik tényleg nagyon finomak is, nálunk a kedvenc a piros mix és a csokis aszalt meggy.
  • Gyümölcs chips. Aki szeretne, készít házilag, de több helyen kaphatóak is például almából, banánból, kókuszból. Szintén a Noblisnek nagyon finom az étcsokis almaszirma. :-)
  • Diófélék és olajos magvak, diák csemege. Kaphatóak csokoládéval, joghurttal bevont változatok is. Az olajos magvak is natúr formában a legegészségesebbek, a pörkölés ugyanis a jótékony telítetlen zsírsavakat megváltoztatja. Mogyoró esetében válasszuk inkább a héjas földimogyorót a pörkölt változat helyett. A fulladás veszély miatt ezek persze csak a nagyobbaknál jöhetnek szóba.
  • Csokis (vagy karobos) buláta, mi nagyon szeretjük a Biopont kakaós és fahéjas köles golyóját, és az Bio Power epres változatát
  • Új kedvenc nálunk a Rossmannos csokis tönkölyszívek
  • Gyümölcsös szeletek
  • Szezámmagos szelet
  • Kekszek: készíthetünk házilag is finom "karácsony ízű" kekszeket, amiket szépen csomagolva a csomagba is becsempészhetünk.
  • Házi sütemény: a fent említett keksz mellett jó ötlet lehet például a muffin is, ami könnyen csomagolható és mutatós is

Nem ehető ajándékok:

  • Könyvek (kis képes, pancsolós, bármilyen a gyermek korosztályának megfelelően) - ez nálunk tuti része lesz a csomagnak
  • Ruhanemű: például zokni, sapka, póló (vagy bármi) a kedvenc figurájával (itt is persze gyerek függő a dolog: a kisfiam például abszolút nem örül a ruha ajándéknak, a lánykám viszont rajong értük, Ő konkrétan szívecskés zoknit kért idén a Mikulástól ajándékba :-D)
  • Játékok, bármi aminek a gyermekünk örül, például: plüss figura, kis autó, kártyák, baba
  • Nagyobbaknak lehet akár valamilyen program is, például mozijegy, koncert jegy (idén nálunk része lesz például egy Gryllus koncert jegy is)
  • Kifestő könyv, színes ceruzák, választhatunk valami különlegesebb darabot is, pl. csillámos színes tollak vagy egy szép toll a kedvenc figurájával
  • Készíthetünk kreatív kuponokat, amit később beválthat nálunk valamilyen választott programra
  • Kislányoknak hajcsatok, szép hajgumi, hajpántok, ékszerek is szóba jöhetnek

Mibe kerüljenek az ajándékok?

Nálam fontos szempont a környezetvédelme is, így igyekszem kerülni az egyszer használatos, műanyag csomagolást. Jó ötlet lehet helyettük egy szép varrott zsák, ami minden évben elővehető, vagy egy többször használatos papírtáska is jobb megoldás.

Remélem sikerült adni pár jó ötletet! További kellemes és örömteli készülődést mindenkinek!

Ha tetszenek itt a blogon lévő tartalmak, csatlakozz a FB oldalamhoz, és a  FB csoportomhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel és az eseményeimről szóló infókkal várlak Benneteket. Ha van olyan barátnőd, barátod, ismerősöd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha Őt is meghívod. 🙂

Szeretettel,

Mariann

Mi kerüljön a mikuláscsomagba?
Scroll to top