9 jó ok, amiért érdemes elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani

A megfelelő mennyiségű (min. 400 g vagy több/nap) zöldség-, gyümölcsfogyasztásnak számos előnye ismert. Ennek alátámasztására az MDOSZ összegyűjtött 9, tudományos kutatásokra, bizonyítékokra épülő kijelentést, melyeket most mi is megosztunk veletek.
1. Hosszabb élettartam : azok az emberek akik sok zöldséget, gyümölcsöt esznek tovább élnek (Leenders et al., 2013).
2. Gyermekek egészséges növekedése, fejlődése: Az A-vitaminban , folátban gazdag zöldségek, gyümölcsök erősítik a gyermekek immunrendszerét, segítenek a betegségek megelőzésében fiatal és idősebb korban egyaránt. (Xin, 2016).
3. Jobb mentális egészség: A napi 7–8 adag zöldség-, gyümölcsfogyasztást összefüggésbe hozták a depresszió és a szorongás alacsonyabb kockázatával (Conner et al., 2017).
4. Egészséges szív: A rostok és az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket (Wang és mtsai., 2014; Collese és mtsai al., 2017; Miller és mtsai, 2017; Aune et al., 2017).
5. Csökkentik a rák kockázatát: A gyümölcs és zöldségfogyasztás csökkenti a tüdő-, a vastagbél-, az emlő-, a méhnyak-, a nyelőcső-, a szájüregi-, a gyomor-, a hólyag-, a hasnyálmirigy és a petefészekrák kialakulását (Boffetta et al., 2010).
6. Csökkentik az elhízás kockázatát (Ledoux et al., 2011; Schwingshackl et al., 2015).
7. Csökkentik a cukorbetegség kockázatát. A több zöldleveles-zöldség és a magasabb gyümölcsbevitelt összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának jelentős csökkenésével. Minden 0,2 adag/nap zöldségbevitel 13%-kal mérsékelte a diabétesz kockázatát (Li et al., 2014).
8. Egészségesebb bélrendszer. A gyümölcsben, zöldségben és más magas rosttartalmú élelmiszerben gazdag, növényi alapú étrend hatására nő a bélbaktériumok sokfélesége, csökken a divertikulózis (vastagbélben kiboltosulások), a puffadás, a székrekedés és a hasmenés előfordulása (Klimenko et al., 2018; Maxner és mtsai, 2020).
9. Jobb immunitás. A megfelelő gyümölcs- és zöldségbevitel csökkentheti egyesek fertőző betegségek súlyosságát. Bár nem védenek a vírusok, mint például a COVID-19 ellen, de a gyógyulási esélyek jobbak, a kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztókhoz képest (Chowdhury et al., 2020).

 

 
Ha inspirálónak találtad ezt az írást, és szeretnél értesülni az új Hatszínvirágos cikkek megjelenéséről iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevelekre, ahol egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss programokat, lehetőségeket és írásokat havi 2-4 alkalommal.
 
Ha szeretnél hetente többször, rövidebb inspirációkat kapni tőlünk kövess minket FB-on és Instán, ahol rövidebb egészség-, kreatív- és harmónia tippek, könyvajánlók, inspiráló képek, idézetek, zenék, gondolatébresztő kérdések várnak Rád.

Szeretettel,

Mariann

9 jó ok, amiért érdemes elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani
Scroll to top