6 dolog, amiért érdemes kipróbálni a mandalázást

6 dolog, amiért érdemes kipróbálni a mandalázást:
  1. Amikor képes vagy elmerülni egy alkotói folyamatba, és egy dologra fókuszálsz, az agyad megszabadul a mindennapi élet nyűgjei alól, segít kiszállni a gondolati mókuskerékből és belekerülsz az úgynevezett “flow” – magyarul áramlás – állapotbába. Elengedettebb, könnyebb, pozitívabb és örömtelibb leszel. Mérő László így fogalmazta ezt meg:
    “A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik.”
  2. Segít, hogy fókuszáltabb legyél. Én többek közt pont ezért kezdtem el a mandalafestést anno. Sokan mondják, "ó, nem való ez nekem, én nem vagyok az a pepecselős típus." Nos, eredendően és sem vagyok az a kimondottan precíz típus, sőőt... inkább pont az okozza az életemben az egyik nehézséget, hogy hajlamos vagyok a csapongásra és mindenbe belekapni, egyszerre ezer dologba szétszórni az energiáimat. Szerettem volna fejlődni ezen a téren, amiben hatalmas segítség volt számomra a coaching és a mandalázás. Az első festéskor nem volt könnyű a lenyugtatása a csapongó elmémnek - többször megfogalmazódott bennem a mindjárt kib*om az ablakon érzés - de szerencsére túllendültem ezen, és maradtam. Sokat fejlődött a kitartásom, és a fókuszáltságom ez által. Szóval nem az a legfontosabb kérdés szerintem, hogy milyen vagy most, hanem hogy milyenné szeretnél válni? Szeretnél-e fejlődni ebben? A legtöbb dolog és képesség tanulható, és fejleszthető: és mindig önmagunkhoz mérten kell nézni a változást.
  3. A mandalázás során ha figyelünk a reakcióinkra, rengeteg mindent tanulhatunk önmagunkról és az élethez való hozzáállásunkról, reakcióinkról. Hogyan viszonyulunk a mandalánkhoz? Hol van van a fókusz? A hibákat vesszük észre vagy a nagy egészet nézzük? Hol van a fókusz? Mennyire vagyunk maximalisták? Hogyan viszonyulunk a hibáinkhoz? A mandalánk sok mindent elárul róluk, és az adott témáról is, amire hangolódva festjük.
  4. A művészeti tevékenységek - így a mandalázás is - aktivizálják az agy jutalomközpontját, ezért értékes eszköze lehet az alkotás a mentális egészség megőrzésének. Én ezt magamban csak úgy szoktam megfogalmazni, hogy akkor vagyok az egyik legboldogabb, ha alkotok. És ez nemcsak az őstehetségek kiváltsága. Ha képes vagy elengedni azt a görcsöt, hogy milyen lesz a végeredmény, és beleereszkedni az alkotás folyamatába, és élvezni az utat is: a mandalád ezt pontosan tükrözni fogja. ;-)
  5. A színek hatása a lelki állapotunkra igen felemelő tud lenni. Imádom a mandalázás során használt gyönyörű színű festékeket, már csak a színek látványa is simogatja a lelkemet.
  6. A mandalázás segíti az elcsendesedést és a befelé figyelést, amin keresztül kapcsolatba kerülhetünk önmagunkkal. Erre persze számos egyéb technika létezik - mindenkinek más jön be, de ez is egy remek eszköze ennek. Nekem az a saját, személyes tapasztalatom, hogy a "csendes, ülős meditációk" számomra nehezebben működnek, míg ha használom erre a célra a művészetek erejét: akár a festést, mandalázást, akár az írást, akár a táncot, akár a zenét (pl. dobok) - ezek segítségével sokkal könnyebben elcsendesedem és elérnem azt a kellemes, ellazult állapotot, amin keresztül kapcsolódom a belső világomhoz, és rátalálok azokra a lehetőségekre és megoldásokra, amikre a mindennapos ügyek, ingerek és agyalás mellett nem találok választ.

Ha van kedved kipróbálni az alkotás és mandalázás lélekemelő hatását, szeretettel várunk a Hatszínvirág Harmónia Házba, a nyugalom szigetén, ahol mindezt élőben megtapasztalhatod. Havonta tartunk egy-egy családias, kis létszámú csoportos festést - az aktuális lehetőségekről itt tájékozódhatsz.  Ha tetszik a program, de nem megfelelő az időpont, vagy jobban szeretsz egyedül alkotni, van lehetőség egyénileg érkezned vagy barátnőkkel, saját társasággal az általatok választott időpontban. Erről részleteket itt találsz.
 

Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.

Csodás napokat!

Szeretettel,

Mariann

6 dolog, amiért érdemes kipróbálni a mandalázást
Scroll to top