7+1 lehetőség a feszültségkezelésre

A mostani bizonytalan helyzetben óhatatlanul nap, mint nap szembenézünk feszültségekkel. Nem az a cél, hogy ezeket elfojtsuk - szabadon megélhetjük a dühünket, és a negatív érzelmeket is - de azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy megtanuljuk kezelni ezeket az érzéseket. A mai napon ahhoz hoztam ötleteket, hogy mit tehetünk ezért. Fogd fel úgy ezeket az ötleteket, mint egy svédasztalt: ami tetszik, vedd le róla, próbáld ki, ami nem a Te stílusod, vagy Nálad esetleg nem aktuális, nem használható a jelenlegi helyzetedben, azt hagyd ;-) Nem hiszek a mindenkire jó, ráhúzható, standard módszerekben. Viszont hiszek abban, hogy mindenki számára léteznek jól használható megoldások és eszközök, csak nyitottnak kell lenni a megoldások keresésére - az életünk bármely területén, a "miért nem" helyett arra fókuszálni "hogyan tudnám megoldani" és a túl sok agyalás helyett a gyakorlati megtapasztalásban és kipróbálásban.

  1. Tudatosítás - Figyeld meg magad! Vannak olyan klasszikus szituációk, amikor mindig kiakadsz? Figyeld meg egy napodat, hogy mikor borul el az agyad? Mi az, ami feldühít, kihoz a sodrodból? Ha már lehiggadtál, tedd fel magadnak a kérdéseket: Vajon miért váltja ki ezt belőled? Hogyan reagálhatnál másképp? Mi lenne az a reakció, ami tetszene helyette legközelebb? Találj ki egy jobb forgatókönyvet! Nyugodtan írd is le ezekre a kérdésekre a válaszokat, az írás által más mélységek és megoldások kerülhetnek elő, mintha csak agyban futtatod le a fél perc alatt a választ.
  2. Lépj ki a helyzetből – válts helyszínt, ha teheted! Ha érzed, hogy kezd elborulni az agyad, ha megoldható lépj ki a szituációból: menj át egy másik helyiségbe, ha van akkor az udvarra és menj egy kört, szellőztesd meg a fejed. Vagy zárkózz be a szobába pár percre, amíg csillapítod az indulataid: vezesd le őket akár egy dühpárnán. Nem kell sok idő, pár perc is segíthet. Saját sztori: valamelyik délelőtt éreztem magamon, hogy feszültebb vagyok az átlagosnál. Nálam ami most feszkót okoz, hogy kevesebb időm jut a munkára, mint amennyi jó volna, és épp a gyerekekkel kellett volna tanulni és foglalkozni, de nekem csak azon pörgött már az agyam, hogy mennyi mindent meg kellene csinálni délután a munkaidőmben és hogy fog beleférni, és emiatt nem volt annyi türelmem hozzájuk, mint szokott, ingerlékenyebb voltam. Amikor ez feltűnt, tudatosítottam magamban, és kimentem 5 percre az udvarra. Körbesétáltam, megöntöztem a virágaimat, vettem pár mély levegőt, és közben logikusan megbeszéltem magammal a dolgot. Mire a végére értem, megnyugodtam és sokkal jobban éreztem magam. 5 perc kimozdulás – mindenki jobban járt. Persze vannak olyan szituk, amikor nem fogsz tudni kimenni, de ha megoldható, akkor ez is egy megoldás.
  3. Mosd meg az arcod hideg vízzel!
  4. Csinálj valami olyan tevékenységet, ami jó érzéssel tölt el és eltereli a figyelmedet, amíg lenyugszol. Ha teheted, hallgass meg egy kedvenc zeneszámod, nézz meg egy részt a kedvenc sorozatból, olvass vagy rajzolj. Adj egy kis időt magadnak – ha teheted – amíg jobb hangulatba kerülsz és akkor ha már nem borítják el az agyadat az érzelmek, más szemüvegen keresztül fogod látni a világot.
  5. Maradj aktív! A sport feszültség levezető hatása garantált. A heti 2-3 szerintem mindenkinek fontos volna. A tested, a lelked és ezáltal a környezet is jobban rá. Ha most olyan helyzet áll fenn az életedben, hogy ezt nem tartod megoldhatónak, akkor tedd lejjebb a lécet: ha egy teljes edzés nem is fér bele, de esetleg egy 10-20 perces átmozgató torna megoldható? Ha nem tudod hova tenni a gyerekeket, esetleg mit tudnátok együtt csinálni? Mi az, ami elfogadható, már elég jó volna a számodra? Mi az a minimum szint, amivel jobban éreznéd magad? Próbálgasd a határaid és a lehetőségeidhez mérten keresd a megoldásokat!
  6. Zene, alkotás, írás, festés, bármilyen művészet – Nem feltétlenül kell túl bonyolult dologra gondolni, a naplóírás is például nagyon hasznos feszültség levezető eszköz. Egyik kedves coach oktatóm, Polgár Lili mesélte – ami szerintem is egy szuper ötlet – hogy 2 naplót vezet: egy sárgát és egy feketét. A sárgába kerülnek a hála-naplók, a pozitív listák, és minden emelkedettebb hangvételű, felemelő gondolat. A fekete a „rinya napló”, amibe pedig a negatív érzések és gondolatok kiírása. Ahelyett, hogy az ember ráöntené a családtagjaira például a felgyülemlett feszkót, választhatja azt is, hogy kiírja magából. Próbáld ki, hogy ha rosszul érzed magad, írd ki magadból kontroll nélkül. Akár össze is tépheted, ki is dobhatod utána. Mire a végére érsz, elmúlik az érzés. És mennyivel jobban jár mindenki, ha a papírlapra megy az indulatos része és nem a családra. A negatív érzések mindenkinek az életében jelen vannak – pozitív gondolkodás ide vagy oda – a kérdés az, hogy mit kezdesz velük, hogyan vezeted le. Beleragadsz vagy kezeled?
  7. Végezz el pár légző gyakorlatot vagy ha módod van rá, egy teljes relaxációt vagy meditációt. Tedd a relaxációs gyakorlatokat a rendszeres rutinjaid közé – ha nem is minden nap, de legalább heti szinten nagyon sokat segít, ha be tudod iktatni. Az egyik leghatékonyabb technika.

+1: az én egyik személyes kedvencemet is megosztom Veletek egy kis inspirációnak: ha nagyon feszültnek érzem magam ahhoz, hogy írjak vagy meditáljak akkor jöhet a box és a rockzene, főként a kettő együtt igen ütős párosítás. Van otthon boxzsákom és kesztyűm erre a célra. Régebben jártam női önvédelem órákra Veszprémbe - amióta elköltöztünk sajnos nincs rá lehetőségem, pedig nagyon szerettem őket. 1-1 ilyen óra után a ráncok kisimulása, és a felszabadultságérzés garantált. :-) Ha a feszültségmérőm nem az egeket veri, akkor pedig a másik kedvenceim a mandalafestés, az írás és a meditáció. Ha szeretnéd kipróbálni a mandalázás lélekemelő hatását, itt olvashatsz erről részletesebben. Az írás kipróbálásához pedig szeretettel ajánlom figyelmedbe önismereti naplóinkat, melyeket megtalálsz a Hatszínvirág Shopban. Nézd meg itt az aktuális kínálatot.

Ha tetszettek az itt olvasottak és szívesen értesülnél az újdonságokról iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalunkhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várunk Benneteket.
Csodás napokat!
Szeretettel,
7+1 lehetőség a feszültségkezelésre
Scroll to top