Nyári limonádé és gyümölcsös víz receptek

Nyáron - főként a kánikula idején - kiemelten fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadék fogyasztásra. A legjobb szomjoltó természetesen a víz, de ezt nyugodtan feldobhatjuk egy kis gyümölccsel az idény szerint, vagy színesíthetjük a táplálkozásunkat egy-egy pohár limonádéval is. A mai napra hoztam pár alap receptet a megvalósításhoz.

Nyári gyümölcsös limonádé
Hozzávalók:

  • 40 dkg idény gyümölcs (például: eper, málna, egres, áfonya, szeder, dinnye, meggy, cseresznye, barack... bármi, ami épp van otthon)
  • ízlés szerint 1-2 evőkanál méz vagy stevia (vagy egyéb tetszőleges édesítő)
  • 1 citrom leve
  • 1,5 l víz
  • ízesítéshez használhatsz még például mentalevelet, citromfüvet, reszelt gyömbért vagy egy kis levendulát is, amikor szezonja van. Az én egyik kedvenc ízesítőm a rózsavíz.

Elkészítése:

A gyümölcsre (a képen az eperre) rácsavarjuk a citrom levét, villával kicsit széttrancsírozzuk. Ízlés szerint 1-1 kanál mézzel vagy steviaval édesíthető. A vizet fokozatosan hozzáadva összeturmixoljuk. Mentalevéllel és citromfűvel megszórva kancsóba töltjük és behűtjük. Ha van idő, érdemes egy pár órát érlelni az ízeket, úgy még finomabb. Ha különlegessé akarod tenni, 1 evőkanál rózsavizet is adhatsz hozzá: bioboltokban//herbáriákkban beszerezhető, érdemes, mert nagyon finom ízt ad a limonádéknak, nálam a nyári szezonban mindig van itthon a konyhában egy üveggel.

Gyümölcsvíz a nyár kincseiből

Hozzávalók:

  • 25 dkg idény nyári gyümölcs nagyobb darabokra vágva (például: eper, málna, egres, áfonya, szeder, dinnye, meggy, cseresznye, barack... bármi, ami épp van otthon)
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint 1-2 evőkanál méz (vagy egyéb tetszőleges édesítő)
  • 1 liter víz
  • ízesítéshez használhatsz még például mentalevelet, citromfüvet, reszelt gyömbért vagy egy kis levendulát is, amikor szezonja van. Az én egyik kedvenc ízesítőm a rózsavíz.

Elkészítése:

A gyümölcsöket félbevágjuk (ha nagy szemű lehet negyedelni is; ha nagyon pici, pl. áfonya vagy ribizke, az természetesen mehet bele egyben is), egy kancsóba tesszük a többi hozzávalóval együtt, elkeverjük. 1-2 órán át hűtőben érleljük az ízeket. Az előző recepthez képest a különbség, hogy kevésbé rostos, mivel az egész epret nem turmixoljuk bele, de így is kellemes, frissítő gyümölcsös ízt érhetünk el, amivel feldobhatjuk a mindennapi folyadék fogyasztást. Mentalevéllel/citromfűvel, és/vagy 1 evőkanálnyi rózsavízzel tovább fokozhatjuk az ízhatást 🙂

A nyár remek időszak a táplálkozásunk színesítéséhez, használjátok ki!
 

Ha érdekes Számodra a fenti téma, de nincs túl sok időd a netet böngészni receptek és ötletek után, de szívesen tennél valamit, hogy hozz pár egyszerűen beépíthető, új egészséges szokást a táplálkozásodba, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Évszakos Életmód Füzetek első részét, a nyári kiadást, aminek a célja, hogy:

  • egyszerű és gyorsan megvalósítható ötleteket és recepteket adjon át egy csokorba gyűjtve a nyári idény kincseiből, így nem kell azzal időt eltöltened, hogy a netet szörfözz, ezt az időt már a megvalósításra szánhatod
  • minden héten kipróbálj egy új receptet a hazai egészséges táplálkozási ajánlásokat figyelembe véve,
  • rendszeresen tegyél egy kis lépést az egészséges életmód megvalósításához.

Több, mint egy recept gyűjtemény!


Hogy mivel? Itt megtudhatod!

Ha tetszenek itt a Hatszínvirág Blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevelekre, ahol havi 2-4 alkalommal egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss programokat, lehetőségeket és írásokat.

Ha inspirálónak találtad ezt a bejegyzést, köszönöm ha megosztod, hogy másokhoz is eljusson!
Csodás napokat!

Szeretettel,

Mariann

Nyári limonádé és gyümölcsös víz receptek
Scroll to top