Kreatív szabad írás - alap gyakorlat

A mai bejegyzésben az egyik kedvenc kreatív írás gyakorlatomat szeretném megosztani Veletek, ami igen egyszerűen hangzik, de ha végigcsinálod, nekem az a tapasztalatom, hogy meglepő mi minden felszínre tud bukkanni és pozitívabb irányt venni mindössze 15-20 perc alatt.

Akkor szoktam én magam is előszeretettel alkalmazni ezt a kreatív szabad írás gyakorlatot, ha:

  • úgy érzem túl sok a gondolat a fejemben és jó volna kipakolni őket: olyan, mint egy mentális nagytakarítás
  • van egy olyan szituáció az életemben, amikor úgy érzem beakadtam, nem látom a következő lépéseket, a „fától az erdőt”
  • amikor minden túl sok, és szükségem van az egyszerűsítésre, tisztánlátásra
  • ha szeretném kiírni magamból a negatív érzelmeimet, van bennem akár egy olyan érzés, vagy egy gondolat, ami visszatér, és nem hagy nyugodni
  • akkor is jó választás lehet, ha egy kis kreatív inspirációra van szükség

Sok változata létezik ennek a gyakorlatnak – a Hatszínvirág Évszakos Önismereti Naplókban is belecsempésztük egy-egy változatát – a mai napra az egyik legegyszerűbb, alap verziót hoztam: ami így önmagában is hasznos segítőnkké válhat, ha egy kis tisztázásra, megnyugvásra, stresszoldásra, esetleg egy új ötletre van szükségünk.
Tegyél vele egy próbát! Egy nyugodt 20 percre, papírra/füzetre, tollra és egy időmérőre lesz szükséged hozzá!

Hangolódás és pár gondolat a gyakorlathoz

Ha eddig nem szoktál hozzá, hogy írásban fejezd ki magad, lehet először furcsának tűnik, de érdemes túllendülni ezen a kezdeti döcögősebb szakaszon. Egy kis gyakorlással és nyitott hozzáállással könnyen bele lehet jönni.

A gyakorlatnak nem sok szabálya van, de van 1 nagyon fontos:ne agyalj, ne gondolkodj, hanem írj folyamatosan le MINDENT, ami jön – cenzúrázás nélkül! Nem kell senkinek megmutatni, akár ki is dobhatod utána – magadnak írod. Nem kell senkinek sem megfelelni, nincs elvárás, jó és rossz.
1 a fontos: írj folyamatosan.  

Egy idő után előfordulhat, hogy azt érzed elakadtál, nem jut semmi az eszedbe – ami teljesen normális, és előfordulhat a gyakorlat alatt – akkor írd le ezt például: „óóó, semmi sem jut az eszembe …. nem tudom mit írhatnék … van-e értelme egyáltalán ennek…nem tudom mit lehetne még…mi a sz*rnak csinálom én ezt ... ” .
Ezek általában a bal agyféltekés elmés-agyalós részünk kifogásai, de ha teret adsz ennek is, és emellett kitartasz a folyamatos írás mellett, át fogsz tudni lendülni. Ha bele tudsz ereszkedni a folyamatba, be fog kapcsolni a jobb agyféltekés működés is, amikor már más mélységből születnek majd a válaszok, amiket a mindennapos agyalás általában eltakar előlünk.

Elakadásnál akár az is segíthet, hogy állandó mozgásban tartod a tolladat: az íróeszköz mozgása, az ujjak mozdulatai is segítik ezt a folyamatot. Nem fontos, hogy értelmes legyen, amit leírsz, a lényeg, hogy átlendülj.
Van akinek az is segít a jobb agyféltekés működésbe átbillenni, ha írás alatt bekapcsol egy Számára kellemes, ellazulást elősegítő zenét, vagy elvégez egy relaxációs gyakorlatot.
Ha spirituális szemléletű vagy, gyújthatsz egy mécsest is, és nyugodtan kérd a Teremtő, az Isten, az Univerzum, az Angyalok, Szellemi Vezetők, Felső Én … vagy a Te hitrendszerednek megfelelő segítséget az ellazuláshoz és a gyakorlathoz. Én nagyon szeretek például az angyalokkal dolgozni, így írás előtt mindig Gabrielle arkangyal segítségét szoktam kérni. De természetesen Te csináld úgy, ahogy a Te világodhoz a legjobban passzol.

A gyakorlat lépései

 
  1. Hangolódj rá a gyakorlatra a fenti módokon, ahogy Számodra a legszimpatikusabb.
     
  2. Állítsd be a telefonodat 5 percre, és írj szabadon ez idő alatt. Írj le mindent, ami az eszedbe jut, ami megfogalmazódik benned. Csak bátran! Itt és most mindent szabad. Hogy érzed most magad? Milyen érzések, gondolatok vannak most benned?
     
  3. Ha letelt az 5 perc, írj fel egy kérdést, ami most a legjobban foglalkoztat. Most írj még 10 percen keresztül erre fókuszálva. Írok ide pár néhány gondolatindító kérdést, de természetesen bármit választhatsz:
  • ha párkapcsolati problémával küzdesz: Mit tehetnék a párkapcsolatom ügyében? Mi hozhatna pozitív irányú változást? Mit tudok tenni ezért?
  • ha egészségügyi problémáid vannak: Mit kellene megtennem ahhoz, hogy az egészségem elkezdjen helyre állni? Mit üzen ez nekem?
  • ha a hivatásod keresed: Mi volna az a hivatás, amiben ki tudnám teljesíteni önmagam? Merre induljak el?
  • Ha nincs ötleted mit kérdezhetnél, minden sínen van az életedben, nincs konkrét témád, ami most foglalkoztat, vagy csak nincs most itt az idő, hogy foglalkozz velük, akkor lehet simán ilyesmit is kérdezni: Mit adhat ez a gyakorlat Nekem? Hogyan tudnék kapcsolódni önmagamhoz? Hogyan lelhetnék az életemben több ….(örömet, elégedettséget … stb. fejezd be a tetszésed szerint)

Írd fel a kérdésed, állítsd be az órádat 10 percre, és írj erről folyamatosan, szabadon 10 percen keresztül.

Az a tapasztalatom, hogy évek elakadásait nyilván 15 perc alatt nem fogjuk tudni megoldani, de legalább egy irány elkezd körvonalazódni, vagy a következő lehetséges lépés megmutatja magát az esetek nagy részében, és rá tudunk nézni az ügyre új, friss nézőpontból is.

Ez a gyakorlat nekem évek óta a része az életemnek, és már nagyon sokat, sokszor segített feldolgozni a mindennapok katyvaszait, és tisztán tartani a tudatom.

A gyakorlat végeztével a hét folyamán érdemes tudatosan figyelni a dolgok alakulását, mert az is előfordulhat, hogy nem pont itt és ekkor, de elkezdenek a következő napokban megjelenni, felbukkanni a válaszok.

Ha tetszett a gyakorlat, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Önismereti Naplókat, ahol az írás és egy kis meditáció segítségével kapcsolódunk önmagunkhoz, és használjuk fel arra, hogy teremtsünk az életünkben egy kis ellazulást, csendet, és tudatosságot.

Több témában kapható, itt találod az aktuális kínálatot.
 

Hogy tetszett? Ha inspirálónak találtad, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevelekre, ahol általában havi 1 alkalommal egy csokorba összegyűjtve kiküldjük a friss programokat, lehetőségeket, írásokat, és ajándék letölthető tartalmakat az olvasóinknak.

Szeretettel,

Mariann

Kreatív szabad írás - alap gyakorlat
Scroll to top