3+1 jó ok, amiért alkotni érdemes

A kreatív alkotás pozitív hatásai már számos kutatás is bizonyítja. A mai napra összegyűjtöttem 3+1 jó indokot, amiért úgy gondolom, hogy érdemes belevágni.
  1. A kreatív alkotás stressz csökkentő, és hatékonyan oldja a szorongást. A művészetek, az alkotás segítségével könnyebben ki tudod fejezni ami benned van, sokszor egyszerűbb, mint szavakban megfogalmazni az érzéseinket, gondolatainkat. Időnként amikor leülök írni, vagy festeni néha még számomra is meglepő tud lenni, amik feljönnek . :-D Amikor képes vagy elmerülni egy alkotói folyamatba, és egy dologra fókuszálsz, az agyad megszabadul a mindennapi élet nyűgjei alól, segít kiszállni a gondolati mókuskerékből és belekerülsz az úgynevezett “flow” - magyarul áramlás - állapotbába. Elengedettebb, könnyebb, pozitívabb és örömtelibb leszel.  Mérő László így fogalmazta ezt meg: “A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik.
  2. Segít a szép és pozitív dolgokra terelni a fókuszod. Azáltal, hogy egy pozitívabb tudatállapotba kerülsz, más dolgokra irányul a figyelmed. Képessé tesz felfedezni az életben azokat a szépségeket, értékes és pozitív dolgokat, amelyek eddig fel sem tűntek, mert a negatív dolgok voltak a fókuszban. Persze ez egy folyamat, nem arról van szó, hogy színezel 10 percet és hirtelen megváltozik varázsütésre körülötted a világ, de elindít benned egy folyamatot. És minél többször, többet engeded be az életedbe ezeket a dolgokat, annál érezhetőbb a hatása. Ahogy nem leszel attól MissFittEuropa, ha lemész egyszer a konditerembe, bár az aznapi hangulatodat és energiaszintedet megdobja; de ha a heti rutinodba beépíted a rendszeres testedzést, annak alakformáló hatása meg fog látszani, ugyanúgy itt is: ha rendszeresen alkotsz az nagyban hozzájárul lelki és mentális egészséged fenntartásához, de már 1 alkalom is lélekemelő tud lenni.
  3. Növeli az önbizalmad. Azáltal, hogy tanulsz valami újat, és a kezedben tarthatod a saját kezed által készített munkát, nő az önbizalmad, jó érzéssel tölt el, hogy erre is képes voltál!

Ha van kedvetek kipróbálni az alkotás lélekemelő hatását és elkalandozni az önismeret útján belső világunkba, szeretettel várlak a Hatszínvirág Kreatív Műhely fogalalkozásaimra, ahol akár egyénileg, akár barátnőddel együtt vagy kisebb, családias csoport keretein belül van lehetőséged kipróbálni ezt. Jelenleg elérhető formák: mandalafestés, lélekvitamin készítés, krempi készítő műhely. Ha szeretnéd tudatosan kezdeni az új évet: végiggondolni minek az éve lesz számodra 2020., mik azok az álmaid amelyeket szeretnél idén valóra váltani, mit tehetsz mindezért: és ezeket a felismeréseket és elhatározásokat megjeleníteni, megfesteni egy mandalába zárva, ami az év folyamán, mint egy varázsszer tartja benned a hitet, emlékeztet és erőt ad, és szívesen kipróbálnál egy családias hangulatú alkotóműhelyt: szeretettel várlak!

Csodás napokat!

Szeretettel,

Mariann

3+1 jó ok, amiért alkotni érdemes
Scroll to top