4 hetes lomtalanítás kihívás kisgyerekeseknek

A napokban szembejött a FB-on egy lomtalanítási kihívási terv - majd még 1, és még 1. Ahogy végigolvastam őket bár nagyon tetszett az alap ötlet - ilyenkor tavasz elején bennem (is) mindig bekapcsol a "rakjunk rendet üzemmód" - de valahogy egyiket sem éreztem a mi kisgyerekes - családos életünkre szabottnak. Nálam nem az a gond, hogy kinyitom a gardróbot és rám dől a nagy ruha kupac - sőt, ha őszinte akarok lenni, inkább egy frissítés férne rá, mert alapban sincs sok ruhám (a tavalyi tavaszi lomtalanításkor már kiszórtam a felesleges darabokat: ami már nem jó, nem tetszik, nem olyan állapotú...), de inkább belerakni, mint kivenni kellene belőle. :-D

Végiggondolva, hogy mi az a rész, ami főként lomtalanításra szorul nálunk, az inkább a gyerekek cuccai volnának, részemről pedig a könyves polc és az ötletelős jegyzetek/füzetek a gyenge pont... Ezek alapján elkészítettem egy listát kisgyerekes szemszögből, amit most itt megosztok Veletek is ... hátha jól jön. Mivel a család mellett nálunk a lomtalanítás se úgy zajlik, hogy rádobok pár napot és egyben mindent elintézek - ezért kisebb lépésekre osztottam a feladatot, napi 15-30 perc - a tökéletesség igénye nélkül. Ami ebbe belefér, megy. Ami nem, az majd a következő körben. 1 hónap múlva akár megismételhető az egész folyamat, addig a pontig, amíg úgy nem érzem, hogy mostmár oké a dolog.

Gyakorlati tipp

A lomtalanításnál is - mint az élet szinte összes területén - mindannyiunk élete más-és más, így azt javaslom, hogy ezt a listát használd inspirációként, majd szánj rá 15 szabad perced, gondold végig a saját életedet, és ezek alapján alkosd meg a sajátodat, majd a legfontosabb: vágj bele és csináld kitartóan végig!

Ha 1 nap kimarad, beteg a gyerek (stb..) kezeld rugalmasan, és folytasd amint tudod ott, amikor abbahagytad.

Jó ötlet lehet a lista megírásánál, ha kisebb részekre osztod a feladatot, és 1-1 hétre, amit erre szánsz felosztod pár főbb pontra (pl. témák, funkciók vagy helyiségek szerint) a házat/lakást. Nálam pl így néz ki a 4 hét:

  1. hét: konyha
  2. hét: ruhás blokk
  3. hét: dolgozós, hivatalos blokk
  4. hét: játékos- kreatív - könyves blokk

A 28. pontban megadott "Játékok" a leggyengébb pont nálunk: erre 1 nap szinte biztos hogy nem lesz elég. Azért is ezt hagytam a végére, mert lehet ezt még tovább fogom bontani egy újabb hétre valónak, például:

  1. Társasok, kártyák
  2. Babák, plüssök
  3. Kisautók, fiús játékok
  4. Szerepjátékok, gyerek konyhai eszközök
  5. Kerti játékok, homokozók
  6. Fürdős játékok
  7. Egyéb megfogalmazhatatlan kütyük, kincses dobozok (Kindertojás figurák, szétesett játék alkatrészek, cetlik)

Nálatok hogy néz ki a lista?

Melyik megoldást kedveled?

A) egyben rászánok pár napot és megcsinálok mindent

B) minden nap rászánok egy bizonyos időt (pl. 15-30 percet) és haladok vele, ahogy tudok, a tökéletesség igénye nélkül

Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak Benneteket.

Ha pedig szívesen fordulnál hozzám egyéni kérdéseiddel, jelentkezz be hozzám egy coachingra.

Szeretettel,
Mariann

4 hetes lomtalanítás kihívás kisgyerekeseknek
Scroll to top