15+1 őszi játékötlet

Az ősz számos játék lehetőséget nyújt a szabadban, vagy rossz idő esetén a lakásban is. Összegyűjtöttem itt egy helyen a kedvenceimet – korosztályt tekintve bölcsiseknek-ovisoknak-kisiskolásoknak valókat találhattok köztük.

1. Először is érdemes kihasználni a szép, napsütéses őszi napokat, és menjünk ki a szabadba sétálni, kirándulni minél többször. Hétvégi családi programnak az egyik kedvenc elfoglaltságom a geoládázás. Hallottatok már róla? Kisgyerekeseknek szerintem mindenképp érdemes kipróbálni ezt a remek elfoglaltságot, ami nemcsak a kicsiknek nyújt szórakozást. Ha nem tudjátok merre induljatok kirándulni, ez abban is segítségetekre lehet. Részletesen erről a Legyél Te is kincsvadász! írásomban olvashattok. A kirándulás közben gyűjthettek gesztenyéket, tobozokat, bogyókat, szép leveleket, melyek később remek alapanyagul szolgálhatnak az otthoni játékokhoz. Például:

2. Festhettek szép őszi képeket, jó móka az ujjfestéses képek készítése vagy nyomdázhattok is velük. Utóbbihoz alkalmas például egy félbevágott alma is. Nagyobbak sormintát is készíthetnek belőle.

3. Fűzhettek belőlük szélforgót, szélcsengőt vagy láncot. A gesztenyék könnyű és gyors kifúrásához remek eszköz egy egyszerű hústű.

4. Gesztenyékből fogpiszkáló-hurkapálcika segítségével varázsolhattok emberkéket, állatfigurákat, az összegyűjtött makkoknak rajzolhattok arcokat a kalapok alá.

5. Gesztenye figura készítés mellé olvassátok el Bartos Erika: Gesztenye versét a Zsákbamacska címú verses gyűjteményéből. Mellé el is készülhetnek az olvasott állatkák. 🙂 (kép forrása: https://www.bartoserika.hu/konyvek/versek/gesztenyek)

GESZTENYÉK

Gesztenye van kosaramban,
gömbölyű és barna,
kiborítom nyomban mindet,
ide az asztalra!

Készüljön a gesztenyéből
elsőként egy cica,
papírból lesz két kis füle,
négy lába pálcika!

Süni háta csupa tüske,
gömbölyded a medve,
malac farka kunkori lesz,
szakállas a kecske.

Lovacskának lófarok kell,
keress hozzá cérnát!
Csíkozd be a gesztenyéket,
formázz egy kis zebrát!

Katicának fess hét pöttyöt,
kukacnak adj csápot,
oroszlánnak vörös sörényt,
készíts kerek rákot!

Zsiráf nyaka hosszú legyen,
alkoss dühös pókot,
tegyél mellé kisegeret,
s betöltik a polcot!

6. Szerepjátékokhoz is jó alapanyagok lehetnek az őszi kincsei, például főzőcskézésnél készíthetünk belőlük vmi finomat a maciknak…

7. És persze nemcsak a macinak… Egy kis dietetikusi szakmai ártalom: kérdezzétek meg a gyerkőcöt, hogy mire jó az alma? És a sütőtök? És a többi őszi idény zöldség és gyümölcs…. Milyen ételeket lehet belőlük készíteni? Mit szeret a legjobban? Próbáljatok ki közösen néhány egyszerű receptet, például dobjatok össze egy őszi gyümölcssalátát. Konkrét recept ötletekért nézzetek szét a Receptek menüben.

8. Ha ősz, akkor ugye a szép színes levelek is sok játékötletet rejthetnek magukban. A séta során gyűjtött darabokból készíthetünk képeket, vagy kész sablonokat is kivághatunk és festhetünk, díszíthetünk kedvünk szerint. Ha kézügyességünket kevésnek érezzük, sok helyről lehet letölteni is a sablont, ha rajzolni nem szeretnénk.

9. A gesztenyékkel játszhatunk gurítósat, feldobósat-elkapósat, lakásban eldugósat, vagy lábtorna gyakorlathoz egyik tálból másikba pakolhatjuk a lábujjainkkal, vagy készíthetünk akadálypályát is a segítségükkel.

10. Tehetjük a különböző kis kincseket (kukoricaszemek, gesztenye, toboz, alma, dió…stb) sorrendbe nagyság szerint, vagy csoportosíthatjuk őket színek szerint is.

11. Sétakártya, bingó játék – ki hogy hívja, a lényeg hogy jó móka. Kell hozzá egy lap, amin képek szerepelnek különböző témában (esetünkben most legyen az ősz :-)) A séta közben ha látunk egy-egy dolgot a kártyán szereplőek közül, akkor azt bejelöljük. Készíthető házilag is, így maga a játék megrajzolása is már egy jó program.

12. Elhullott vékony kis faágakból formázhatunk utakat és az autók lehetnek a színesre festett kavicsok vagy a termések.

13. Készíthettek szuper madáretetőket újrahasznosítható anyagokból, vagy akár sütőtökből, a kis madarak hálásak lesznek érte, Ti pedig bentről figyelhetitek őket a hidegebb napokon. Ez a mi madáretetőnk – már 2016 óta bírja a strapát, ezért ugyan kicsit kopott, de funkcióját tekintve tökéletes. Egy tejes dobozból készült, piros akrillal lekenve, tetején kis faágakkal díszítve:

+1: Végezetül egy kis képes inspirálódás a Pinteresten - Ősz gyerekkel.

Jó szórakozást!

Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.
Ha tetszettek az itt olvasottak iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevélre, és csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel, receptekkel várlak Benneteket.
Csodás napokat!
Szeretettel,
15+1 őszi játékötlet
Scroll to top